felépülés tippek,  személyes írások

Mit tanultam a gyógyulásról 2019-ben

A gyógyulás olyan képességekkel ruház fel, amik megtanítanak értékelni azt, amid van. Megtanítanak bízni a testedben. És megmutatják, mennyivel erősebb vagy, mint azt valaha gondoltad volna magadról.

 

Az idei év tanulságai összefoglalva. Aki közelről ismer, tudja, hogy nagy híve vagyok az újév előtti összegzésnek, listáknak, a tanulságok levonásának és majd új célok és szándékok, illetve stratégiák megfogalmazásának. Imádom végiggondolni és elemezni, hogy mi minden történt az idén. Van ebben valami… erőteljes? Mintha ereje lenne annak, hogy megállapítom, mi történt, majd az új célok megfogalmazásával elengedem a régit. Mint holmi rituálé. Ami kivételesen hasznos is.

 

 

Idén az alábbi tanulságokat vontam le – most csupán a gyógyulásra és mentális egészségre nézve:

 

 

 1. A legjobb szándékú cselekedet is könnyen fordulhat önsajnálatba, ha nem vigyázol.
 2. Mindenkinek eltérő képe van a valóságról. És talán mindenkinek igaza van.
 3. Bármennyire is hiányzik a korábbi alakod, ha visszafele mész és diétázni kezdesz megint, később sokkal szarabb lesz, és valószínűleg még többet fogsz hízni.
 4. Jobb azonnal elfogadni, ami van, és nem változtatni rajta. Így van esélyed arra, hogy ha továbblépsz, már nem is érdekel majd.
 5. Az evészavarod nem tűnik el. Felülírhatod, de el nem tűnik. Még egy jó ideig veled marad.
 6. A családod talán azt hiszi, hogy már tökéletesen rendben vagy, és ha nem szólsz nekik, hogy nem, akkor álomvilágba ringatod őket. Bármilyen kiábrándító is az őszinteség, épp oly felszabadító.
 7. Még ha a szíved szakad is meg valakiért, akinek segíteni szeretnél, csak ő segíthet önmagán. Te támogatni tudod és megmutatni neki, hogy milyen értékes ember és mennyi mindent adhat a világnak. Nem tanácsra van szüksége, hanem megértésre és biztonságra.
 8. A tested imádja a fehérjét és állati eredetű zsírokat! Küzdhetsz ellene, de felesleges.
 9. Minden nap hallgatod a saját gondolataid. Nem mindegy, hogy mit mondanak, mert meghatározzák, hogy mit tapasztalsz.
 10. Anorexia után az inzulin rezisztencia, hypoglycemia, reaktív hypoglycemia és hyperinsulinemia gyakori jelenség. Kitartó feltáplálással ez is elmúlik majd. Szívás, de (általában) nem tartós.
 11. Kevés annál dühítőbb és kétségbeejtőbb érzés van, mint rádöbbenni, hogy a ruhatárad egyetlen eleme sem kényelmes többé, mert mindet kihíztad.
 12. Nem elég tudni, hogy mit érzel. Ki is kell pakolnod belülről.
 13. Nem vagyunk egyformák, és mindannyiunk betegsége, tünetei és tapasztalatai különbözőek. Épp ezért nagyon változatos dolgok segítenek, és ami nekem segített, talán neked nem fog. Neked kell rájönnöd, hogy nálad mi működik és mire van szükséged. Senki más nem tudja neked megmondani.
 14. Klassz lenne kidolgozott és tökéletesen ránk szabott kalória javaslatokat és stratégiákat hallani, de sajnos a gyógyulás nem ilyen egyszerű. És mivel nincsenek pontos válaszok előttünk, ezért nagyon ijesztő ez az egész. Ha nem félsz kísérletezni és elviseled, hogy időnként kudarcba fullad, amit csinálsz, majd miután rájöttél, hogy elcseszted, képes vagy újrakezdeni és folytatni onnan, ahol megtorpantál, akkor sikerrel fogsz járni. Nem szégyen hibázni. A hibákból tanulunk.
 15. Ha bármikor úgy érzed, hogy senkinek nincs rád szüksége, vagy úgy érzed, hogy túl sok, mindig számolj el ötig, mielőtt cselekszel.
 16. Az evészavar nagyon vonzó újból, ha épp híztál és nem tartod magad valami értékesnek, de bármilyen vonzó is, sosem fogja megadni neked, amit akarsz. Azért vonz, mert azt már ismered. De mivel már tudod, hogy mennyit dolgoztál azért, hogy jobban legyél, így nem olyan vonzó újrakezdeni mindent. Túl sok erőfeszítésbe került idáig eljutni, nem éri meg eldobni mindent az evészavarodért, csupán azért, hogy vékony legyél, mert soha nem fogja megadni, amire vágysz. Persze becsaphatod magad újra és újra, ha attól jobban érzed magad. Csak számolj a következményekkel.
 17. Az emberek többsége nem tudja, mi zajlik benned, s hogy mennyire súlyos a helyzet. A barátaid lehetnek a legjószívűbb emberek a földön, de ők se mindig tudják, hogy miért cselekszel másképp, mint a józanész diktálná, és emiatt előfordulhat, hogy nem értenek egyet. És ez tök oké. Szabad nem egyetérteni veled.
 18. Ha bárki letehénezi az alakod, az többet árul el őróla, mint rólad. Eldöntheted, hogy magadra veszed vagy csak szánod az illetőt, hogy ezen a szinten tart. Te döntésed.
 19. Egy kiadós sírás mindig bejön, mert utána egy kicsit megkönnyebbülsz.
 20. Nagyon sok olyan dolog van a világban, ami miatt megkérdőjelezed, hogy megéri-e meggyógyulnod. Sok minden van, ami miatt azt gondolod, hogy jobb volt régen. A világ tele van diétás marketinggel, fitnesz reklámokkal és sportos, sovány, vékony emberekkel. Meg kell tanulnod együttélni ezzel a ténnyel, vagy másképp minden visszaránt majd oda, ahonnan elindultál. Nem várhatod, hogy az egész világ a feje tetejére álljon csak mert te épp gyógyulsz. Neked kell dolgoznod ezzel és nem mindenben a „trigger”-eket látni. A világ jelenleg ilyen. Vagy hagyod, hogy tönkretegyen és lemondj arról, hogy jobban legyél, vagy beletörődhetsz és megtanulhatod felvértezni magad ellene, hogy ne legyen rád hatással.
 21. Talán egész eddigi életedben most fogod a legértéktelenebbnek érezni magad, mikor épp jobban akarsz lenni. Nagyon… nehéz. Nehéz ezt az egész kupacot elengedni. És főleg nehéz rájönni, minden nap, újra és újra, hogy nem adhatod fel, tovább kell menned, mert csak akkor lesz jobb. Talán ez a legnehezebb dolog, amit valaha végigcsinálsz. És talán nem is bízol benne már, hogy jobb lesz, de csinálod megszokásból és mész tovább. Akárhogy is, a lényeg, hogy menj tovább!!!
 22. Minden szakaszban a gyógyulás során teljesen más dolgokra van szükséged.
 23. Hiába segít a rendszeres evésben, ha otthon maradsz és pihensz és alig hagyod el a házat, ha emiatt mentálisan becsavarodsz, az nem segítség.
 24. Az alvás az egyik legeslegeslegfontosabb része a gyógyulásodnak.
 25. Ne kövess vakon senkit! Neked kell válaszokra lelned. Használd mások tapasztalatait, használd a környezeted tanácsait, használd a megérzéseid, és ezekből tudod összeállítani a nagy puzzlet, hogy NEKED mi fog segíteni. Vakon bízni valakinek a tanácsaiban, csak azért mert neki bevált, ostobaság. És aztán te szívod meg. Légy kritikus, de azért befogadó és nyitott! És ne felejtsd el megkérdezni önmagadat is, hogy vajon mi segítene? Úgyis tudod a választ, legfeljebb próbálod nem hallani.
 26. Napi rutin, alvás, stressz kezelés friss levegővel. Három alap dolog, ami megmentheti a napjaidat a totális katasztrófától.
 27. Ha visszanézed az evészavar előtti képeket önmagadról, az akkori testedről, könnyebben meglátod benne a szépet, mint akkoriban. Most, hogy mindent elveszítettél, ami valóban széppé tett téged, megtanulod értékelni, amid volt.
 28. Ez viszont felveti a kérdést… hogy talán most se látod magadban a szépet és nem tudod értékelni, amid van? Esélyes.
 29. Amíg nem vagy képes letörölni az evészavaros alakodról készült fotókat, továbbra is ragaszkodsz hozzájuk.
 30. Gondolkodj az álmaidon. Megmutatják, hogy mivel van még dolgod.
 31. Nem tudsz valamit elfogadni addig, amíg mindenáron változtatni akarsz rajta.
 32. Amíg azt várod, hogy a súlyod mikor fog újra lejjebb menni, az evészavar előtti súlyodra, ahogy a szakirodalom is írja, hogy ez gyakran bekövetkezik, addig hónapokat pazarolsz arra a gondolatra, hogy megint fogyni fogsz. A fogyás az fogyás. Tök mindegy, hogy természetes vagy szándékos. Az evészavarod pontosan tudja ezt.
 33. Az agyadnak idő kell, hogy felépüljön a sérülésekből, amiket az alultápláltság és szorongás okozott. Adj magadnak időt. Egyre jobb és jobb lesz. De ehhez enned kell, pihenned és újraprogramoznod az elméd. Idegesítő, de megéri.
 34. Tovább tart fejben felépülni, mint fizikailag túlesni a gyors változásokon.
 35. Attól, hogy az alultápláltság következményei a hízás után már láthatatlanok, még lehetsz nagyon szarul és lehet igen nagy étvágyad. Szabad enned. Ne félj enni! Sosem késő többet enni vagy változtatni azon, amit csinálsz.
 36. Ha úgy teszel, mintha lenne önbizalmad, akkor idővel el is hiszed, hogy van.
 37. Nem az a cél, hogy elérj egy bizonyos súlyt, hanem hogy megtanulj a testeddel békében élni és úgy táplálni a testedet, ami a leginkább megfelel a szükségleteidnek. A cél a béke és elfogadás, nem pedig hogy a bmi skála közepén legyél.
 38. A bmi egy baromság. Nehogy már egy ilyen buta skála diktálja, hogy te hogyan gondolsz a testedre. Ennél azért többet érdemelsz.
 39. Az „elhízott” kategória egy vicc, és köze nincs az egészségi állapotodhoz. Mellesleg az alultápláltság épp oly veszélyes és egészségtelen, mint ha valaki kórosan elhízott.
 40. Minél több időt töltesz a gondolataid megfigyelésével, annál hamarabb felismered, hogy mikor irányít téged az evészavar. Ha úgy gondolsz rá, mint egy másik te-verzióra, akkor tudsz vele feleselni. Ez pedig hatalmas segítség abban, hogy visszanyerd az irányítást!
 41. A gyomorsav hiány nagyon sokféle tünetet tud okozni. Hálisten hamar kezelhető.
 42. Sohasem tudhatod, hogy mi zajlik mások életében. Épp ezért felesleges azt kívánni, bárcsak az ő életüket élnéd. Talán az ő életük is tök szívás.
 43. Ha egész nap alig eszel, mert nem szeretsz mások előtt enni, akkor este tuti zabálni fogsz. Amitől talán nem tudsz aludni. Aztán nem tudsz másnap reggelizni. És napközben megint nem eszel eleget. És este zabálni fogsz. És ezen leginkább az segít, ha fogod magad és munka közben is eszel, ha akarsz, ha nem. Ha éhes vagy, ha nem. Mert ki a franc akar egy ilyen körforgásban élni??
 44. Tök hülyeség böjtölni, mert most se fog segíteni. Mint korábban sohasem.
 45. Tudtad, hogy a koplalás butává tesz? Én sem. De most már tudom. Még szerencse, hogy visszafordítható.
 46. Ha az alakod sokat változott az elmúlt évtizedben, sok ismerősöd nem ismer meg. Aki vékonyként ismert meg, az azért, aki az evészavar előtt, az azért. Egész hasznos mondjuk…
 47. Minél előrébb jársz a gyógyulásodban, annál több téma érdekel az evészavar világon kívül.
 48. Minél jobban vagy, annál több új képességet fedezel fel magadban.
 49. Nem vagy mártír, hogy megmentsd a szeretteidet tőled, csak mert nem tartod magad jó társaságnak. Legyél ott. Ragadd meg a lehetőséget! Később bánni fogod, ha nem teszed.
 50. És végül: Onnan tudod, hogy tényleg jobban vagy, hogy nincs az a negatív érzés vagy bánat, ami meggyőzhetne arról, hogy tényleg jobb volt az evészavarodban. Tudod, hogy nem volt. És olyan erősen látod már, hogy még ha egy pillanatra össze is omlik minden, amit felépítettél, akkor is marad egy torony, ami nem engedi, hogy a mélybe zuhanj. Ez pedig olyan szupererő, amire nagyon büszke lehetsz.

 

Boldogabb, evészavar-mentesebb és több örömteli pillanattal teli évet, mint 2019!

Képes vagy rá.

Az ideit is túlélted.

Menni fog ez is!

 

 

 

Ha tetszett a poszt, kövess és oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial