felépülés tippek,  szakirodalom,  támogatás

Mennyi kalória kell evészavar feltáplálásban?!

Ezek az értékek akkor is reálisak és megfelelőek, ha a diétás időszak csak rövid ideig tartott, ha nem vontad meg magadtól “súlyosan” a táplálékot, ha nem vagy sovány, ha csak az egészséges mánia zavarta össze ennyire az éhségérzeted, és akkor is, ha nem érzed komolynak a helyzeted.


Mégis mennyi kalóriára van szükségem, hogy meggyógyuljak??

A kalóriaszámolás evészavar gyógyulásban elég ellentmondásos. Nem éppen az lenne a lényeg, hogy képesek legyünk a saját testünkre hallgatni? Hogy elhagyjuk az irányítást, számolást és kövessük a megérzéseinket? Valószínűleg a folyamatos stesszelés a kalóriákon az evészavarunk jelentős részét képezi. Ezt tanították nekünk, és mi elhittük, hogy ekkora jelentősége van. Egyél x kalóriát, hogy fogyj, egyél z kalóriát, ha tartani akarod a súlyod, edd ezt, edd azt, míg már azt sem tudtuk, hogy minek van értelme és minek nincs. Szóval, jót tesz-e neked, ha számolod a kalóriákat? Nem lenne jobb egyszerűen kitörölni ezeket a gondolatokat az emlékezetedből?

Mindenki tökéletes válaszokat akar. Én sem voltam kivétel.

Még ha tudtam is, hogy ez az egész nem a testsúlyról vagy kalóriákról szól, azt akartam, hogy valaki tegye elém az asztalra: helló, ezt csináld, ez a tökéletes megoldás személyre szabottan neked és pont. Hát persze… Amikor elkezdtem a feltáplálást (mely kifejezés megállja a helyét minden típusú evészavarból gyógyulás esetén!), sok kutatást végeztem. Elolvastam a Homeodynamic Recovery Method teljes anyagát az edinstitute oldalon, Gwyneth Olwyn kézjegyével; elolvastam This girl Audra Get your period kézikönyvét, illetve meghallgattam az összes videóját; sok-sok-sok vlogot, blogot, orvostudományi szaklapot és kutatást végigböngésztem a témában; és főleg, hallgattam és olvastam Elisa Oras és Tabitha Farrar anyagait az evészavar gondolatokról és intuitív hozzáállásról. Persze van még jó sok dietetikai és evészavar oldal, youtube csatorna, amit kifejezetten hasznosnak találtam, de az előbb felsoroltakból merítettem a legtöbb magabiztosságot. Miután kellő információt halmoztam fel, képes voltam elengedni a „jó és rossz ételek” elképzelést és felfogni, hogy rengeteg energiára van most szükségem. Megértettem, hogy nagyon sokat ehetnék ahhoz, hogy egyáltalán képes legyek helyrebillenteni az egyensúlyt, és ekkor még mindig nem beszélhetek többlet energiáról. Az ő írásaik segítségével képes voltam túllépni a félelmeimen, és elhittem, hogy a legjobb, amit tehetek, ha eszek. Mindegy, hogy mit, de valahol el kellett kezdenem! És ez a felismerés egy hatalmas lépés volt a gyógyulásom felé.

2000 kalória semmi… 2000 kalórián nem tudsz helyrehozni ennyi sérülést. Ez még egy átlag egészséges ember számára sem megfelelő energiabevitel. Túl alacsony. És ha fiatal vagy, 25 éves kor alatt, amikor a tested még épül és fejlődik, ez kegyetlenül alacsony.

 

Amikor legelőször „próbáltam” meggyógyulni a klinika után, fogalmam sem volt, hogy mennyit és mit kellene ennem. Abszolút ötletem sem volt, hogyan tovább!

 

Csak azt tudtam, hogy féltem bármit is magamhoz venni, mert úgy gondoltam, hogy tulajdonképpen bármennyit ehetnék, úgy sem laknék jól. Nem láttam értelmét. Emlékszem, hogy gyakran az járt a fejemben, “mi értelme meggyógyulni, ha ugyanolyan rosszul érzem majd magam, mint most, csak valószínűleg egy nagyobb testben”? Akkor általában csak 2000 alatt ettem még, és azt hittem, ez bőven elég. Hiszen, héé, ettem, nem? Tehát mindent jól csináltam.

Nem éppen.

Akkor még nem tudtam, hogy mennyi problémát okozott az össze-vissza evés, és hogy bármit is rosszul csináltam volna. Egészen addig, amíg három évvel később, ugyanabban a megragadt mentális és fizikai állapotban szembesültem azzal, hogy mit okoztam valójában.

 

Az igazság az, hogy 2000 kalórián is tudsz hízni. Sok ember, aki felteszi a kérdést, hogy „mi van, ha én nem vagyok alultáplált?”, azok közé tartozik, akik 1800-2200 kalórián „gyógyultak” a javasolt mennyiség helyett, és továbbra is ugyanúgy megszállottan számolják a kalóriákat, mert félnek többet enni. Lehetséges hízni 1600-2200 kalórián is, ha korábban ennél kevesebbet ettél, hiszen az anyagcseréd és emésztőrendszered le van lassulva, és az alapanyagcsere érték könnyen változik, ha a testednek alkalmazkodnia kell a megváltozott tápanyagbevitelhez – ez egy túlélési ösztön. Ami azt illeti, a testünk egy nagyon intelligens rendszer, és bármilyen helyzetből igyekszik kihozni a legtöbbet, még akkor is, ha mi súlyosan megvonjuk tőle a szükséges energiát. De ettől még ez a kalóriamennyiség nem elég. A súly nem minden. Ha nem adod meg a testnek, amire szüksége van, az egészséged látja kárát – izomfájdalmak, idegrendszer és csontozat sérülései, gyengeség, fázás, vérszegénység, hormonháztartás felborulása, pajzsmirigy hormon eltérések, alvászavar jelentkeznek az esetek túlnyomó többségében.

 

csak úgy léphetsz túl egy félelmen, ha szembemész vele

 

A legnagyobb felfedezés ezért számomra ez alkalommal, mikor VALÓBAN ki akartam jönni az evészavaromból, az volt, hogy 2000 kalórián ugyanannyit szedtem fel, mint 3000 kalórián. Sőt, (jóval) több mint 3000 kalórián… Hogyan lehetséges ez? A bevitt energiának csak egy része megy a napi aktivitásra és zsírszövetbe, a tested minden mást a hiányos alapvető létfontosságú funkciók regenerálására fordít. Nem tartalékolásra. Hogyan tudna 3000+ kalóriából tartalékolni, amikor ekkora deficited van? Amikor rengeteg apró sérülést kell helyrehozni a tested működésében? Emellett, ha elég energia áramlik nap mint nap a szervezetedbe (több, mint amihez szokott), akkor azért, hogy feldolgozza mindezt, felgyorsítja az anyagcserét, hőt termel, és hasznosítja az energiát. Mondhatnám úgy is, hogy amint újra elég energia jut a testedbe, az szinte sikoltozva ugrál örömében, hogy végre megint van miből dolgozni!

Amikor ezzel szembesültem, azt hittem, ez lehetetlen. Olvastam róla, de nem gondoltam, hogy ez velem is megtörténik majd. Nem hittem a szememnek. Pedig nem vagyok unikornis. Csupán egy akkor gyógyulásban lévő túlélő.

 

 

Akkor mennyi az ideális feltápláláshoz?

Bármennyi, amennyit csak kívánsz. Nincs olyan, hogy túl sok étel bármilyen evészavarból gyógyulásban. Egyszerűen csak enned kell, mindent, főleg azokat, amiktől félsz. Amit kívánsz. Bármikor, amikor úgy érzed, szükséged van rá. Márpedig szükséged van rá! És mielőtt a testedre hivatkoznál, mentálisan ugyanannyira szükséged van erre, mint fizikailag.

A minimum – amit a szakemberek átlagosan javasolnak az evészavar klinikákon – napi körülbelül 2500-3500 kalória, de ez egyénfüggő. Ezek az értékek akkor is reálisak és megfelelőek, ha a diétás időszak csak rövid ideig tartott, ha nem vontad meg magadtól “súlyosan” a táplálékot, ha nem vagy sovány, ha csak az egészséges mánia zavarta össze ennyire az éhségérzeted, és akkor is, ha nem érzed komolynak a helyzeted. Van, akinek több kell ennél, főleg amikor ehhez már hozzászokik a szervezet. Ha híznod is kell az ideális testsúlytartományhoz, akkor bizony könnyen lehet, hogy még ez is édeskevés neked. Nekem az volt. Nincs tökéletes válasz, és a legjobb, amit tehetsz, hogy annyit eszel a minimumot alapul véve, amennyit csak kívánsz. Feltételek és korlátozások nélkül.

 

 

Szóval összességében akkor mennyi az annyi?

Homeodynamic Recovery Method (MinnieMaud Guidelines) egy sokaknak bevált módszer, és már számtalan ember – fiúk, lányok, idősek, fiatalok – gyógyultak meg segítségével. Alapjául a Minnesota Éhezés Kísérlet szolgál. A javasolt minimum mennyiségek az energia-egyensúlyt figyelembe véve, a evészavarral nem küzdő, súlyukat tartó egészséges emberek normál táplálkozási mennyiségéből indul ki, és ehhez mérten szabták meg a minimum beviteli mennyiségeket. Szóval tulajdonképpen ezek a mennyiségek megfelelnek annak, amit evészavar gyógyulás alatt, illetve után illene fogyasztanod. Ugyanakkor az extrém éhségre, ha az megjelenik (lásd Minnesota Éhezés Kísérlet), minden esetben reagálni kell, bármilyen formában jelenjen is meg az, miközben teljes körű pihenést kell biztosítani. Számomra ez elég reálisnak tűnt, hiszen a túlzott stressz az emberi szervezetben rengeteg energiát felemészt. Ha nincs elég energia az agyadban, nem tudsz reálisan gondolkodni. Vedd úgy, hogy az étel gyógyszer, és csak úgy léphetsz túl egy félelmen, ha szembemész vele.

Nem vállalok felelősséget a módszerért, nem is mindennel értettem egyet, ezért akit bővebben érdekel, az oldalon talál róla még információt.

A javasolt mennyiségek magyarul lejjebb↓

Nagyon fontos – és ezt tartsd mindig szem előtt –, hogy ezek csak MINIMUMOK, és teljesen normális (olykor szükségszerű!) ennél többet enni. Emlékezz arra, hogy nem az étel, hanem a megvonás és az evészavar a fő ellenséged! Arra van szükséged, hogy egyél, ne komplikáld túl! Hiszen, ha egészséges lenne a kapcsolatod az étellel, nem félnél tőle. Amíg ez nem múlik el, ételre van szükséged. Feltétel nélküli engedélyt kell adnod magadnak, hogy egyél. Nincs más megoldás. Én megvonásos típusú anorexiából gyógyultam, jóval az ideális testsúlyom alattról indultam, és saját tapasztalatból mondhatom, hogy voltak napok, amikor nem kívántam a ~3000 kalóriát, mégis megettem, mert tudtam, hogy nem bízhatok még eléggé a saját éhségérzetemben. Később többször előfordult, hogy ennél sokkal, de sokkal többet kívántam, akár 5000-10.000 kalóriát is megettem egy nap (és nem is csak pl. csokiból, hanem rizsből/gyümölcsből/főtt ételekből, amit épp kívántam! képzeld el, mekkora deficit lehetett emögött!), és még csak nem is éreztem soknak… Egyszerűen olyan háttérből jöttem, hogy a testem több energiát akart, bármi áron, most azonnal, és sosem laktam jól, mindegy, hogy mit és mennyit ettem. Főleg a feltáplálás végén ütött be nálam, mert azt hiszem, akkor határoztam el magam végleg a gyógyulás mellett, és álltam készen teljesen elengedni minden korlátozást az egészről. És mivel teljesen akkor adtam őszinte engedélyt magamnak, hogy hallgassak a testemre, mert nem érdekelt többé, hogy mi történik a súlyommal, ezért ott tört felszínre az addig elnyomott és visszatartott éhség (mindezt 3000 kalória mellett! ezek szerint az is kevés volt!), és voltam képes őszintén csak a saját testemre hallgatni. Nem mondom, hogy nem volt ijesztő, de hittem a folyamatban, és tudtam, hogy csak akkor múlik el, ha követem az éhséget – legyen az fizikai vagy mentális. De én sem így kezdtem! És ezzel nem vagyok egyedül. Ahogy talán te sem. Nincs „rossz” kalória szám, amit ne vihetnél be egy nap! Nincs olyan, hogy túl sok. Ha képes vagy ekkora adagokat enni, pontosan az bizonyítja, hogy valószínűleg szükséged van rá. Egy egészséges embernek 5000 kalória normális ételekből (esetemben főtt ételből, mert én speciel azt vontam meg sokáig) szinte lehetetlennek tűnik. Gondolj arra, hogy ha eddig az extrém egyik oldalát élted, át kell esned egy korlátok nélküli oldalra, az extrém másik oldalára, hogy utána helyreálljon az egyensúly. Idővel – és türelemmel – normalizálódik az étvágyad, nem fogsz örökké 4000-10.000 kalóriákat enni, és képtelenség ehhez hozzászokni. Adj időt a testednek, lelkednek, és add meg magadnak, amire szükséged van.

Ha magasabb vagy az itt szereplő adatoknál, adj hozzá plusz 200 kalóriát ahhoz kalóriaértékhez, amely a nemednek és korodnak megfelel. Ha alacsonyabb vagy, talán 200 kalóriával kevesebb is elég lehetne, ugyanakkor ne felejtsd el, hogy ezek csak minimum beviteli javaslatok, és ennél sokkal többre van szükséged egy megvonásos időszakot követően! Ezeket egészséges embereket alapul véve állították össze. Ha nem kell híznod, ha bulimiából jössz, ha csak össze-vissza ettél vagy megvontál magadtól táplálékokat, a minimumok ugyanúgy érvényesek rád. Elvégre, ha ideális testsúlytartományodnál vagy, ennyitől nem fogsz hízni, maximum vízvisszatartást tapasztalsz egy rövid időre, átmenetileg. Ha éhes vagy, egyél, akár kétszer ennyit, és a legjobb, amit tehetsz, hogy egy időre a minimum felett tartod a beviteled, hogy felgyorsuljon az anyagcseréd, visszatérjen az éhségérzet, elengedd a korlátokat és helyrebillenjenek a dolgok! Vagyis azért, hogy megadd magadnak azt, amire őszintén vágysz. Miért vonnád meg magadtól a plusz kalóriákat, ha egyszer így is energiahiánytól szenvedsz?

 

 

Edzéssel vagy anélkül?

Mindennemű edzés és nem kívánt aktivitás megszüntetendő, mert a testednek pihenésre van szüksége. Nincs kivétel. Hiába eszel több kalóriát, ha a testedet nem hagyod pihenni és reparálni a szöveteidet. „Ó, de én nem vagyok olyan súlyos eset…” mondtam régen, majd rájöttem, hogy ha gondot okoz az, hogy egy hétig ne jelenjek meg az edzőteremben, és nem vagyok képes megülni a fenekemen bűntudat nélkül, akkor ott bizony komoly gondok vannak. Te is edzésfüggő vagy? Nincs az a plusz kalória, ami képes felülírni az edzés miatt kiesett energiabevitelt, hiába gondolod a „ha edzek, akkor csak többet kell ennem, ennyi az egész” elméletet. Ez nem ilyen egyszerű. Mindent kockára teszel azzal, ha nem állsz le az edzéssel.

 

Íme az irányelvek, amikor a 2500 kalória érvényes minimum bevitelnek felépülésben:

 • 25+ éves nő esetén 152-173 közötti testmagassággal, és ha:
 • a rendszeres menstruációs ciklus megszűnt (vagy libidó erősen csökkent) és/vagy
 • az éhezés más tünetei is jelen vannak: hidegérzet, fázás, gyengeség, feledékenység, hajhullás, törékeny körmök, száraz és érdes bőr és/vagy
 • akkor is, ha az „alultáplált” állapot (ideális testsúly alatt) vagy a diétás periódus csak rövid ideig (akár néhány hónap) tartott, és emlékezz, hogy az alultáplált relatív a saját tested optimális súlyához mérten, és nem a BMI skála alapján!

Íme az irányelvek, amikor a 3000 kalória érvényes minimum bevitelnek felépülésben:

 • 25 éves kor alatti nő esetén 152-173 cm közötti testmagassággal vagy 25 év feletti férfi esetén 162-183 cm közötti testmagassággal. és ha:
 • a rendszeres menstruációs ciklus megszűnt (vagy libidó erősen csökkent) és/vagy
 • az éhezés más tünetei is jelen vannak: hidegérzet, fázás, gyengeség, feledékenység, hajhullás, törékeny körmök, száraz és érdes bőr és/vagy
 • akkor is, ha „alultáplált” állapot (ideális testsúly alatt) vagy diétás periódus csak rövid ideig (néhány hónap) tartott, és emlékezz, hogy az alultáplált relatív a saját tested optimális súlyához mérten, és nem a BMI skála alapján!

Íme az irányelvek, amikor a 3500 kalória érvényes minimum bevitelnek felépülésben:

 • 25 éves kor alatti férfi esetén 162-183 cm közötti testmagassággal vagy anya kiskorú gyermekekkel, illetve bárki elkerülhetetlen plusz napi aktivitással. és ha:
 • a rendszeres menstruációs ciklus megszűnt (vagy libidó erősen csökkent) és/vagy
 • az éhezés más tünetei is jelen vannak: hidegérzet, fázás, gyengeség, feledékenység, hajhullás, törékeny körmök, száraz és érdes bőr és/vagy
 • akkor is, ha „alultáplált” állapot (ideális testsúly alatt) vagy diétás periódus csak rövid ideig (néhány hónap) tartott, és emlékezz, hogy az alultáplált relatív a saját tested optimális súlyához mérten, és nem a BMI skála alapján!

 

Azonban NAGYON FONTOS, hogy ha korábban 1000 vagy kevesebb kalóriára csökkentetted a beviteled, böjtöltél, három vagy több napja nem ettél, hashajtót, vízhajtókat, hashajtásra szánt készítményeket használtál vagy megszabadultál az ételtől bármilyen módon, akkor NAGYON óvatosan kell megemelned a kalória beviteledet egy alap mennyiségre! Azt tanácsolják általában, hogy 200-250 kalóriával emeld 2-3 naponta, amíg eljutsz a 2000 kalóriához. Én is ezt csináltam, és még így is volt némi kockázat a folyamatban, amiért orvoshoz fordultam! Onnantól, ha már néhány napja 2000 kalóriát eszel, képes leszel ugrani a 2500-3000-re mondhatni egy-két nap alatt. Ugyanakkor tartsd észben, hogy a klinikai éhezés (mely az 1000 alattit jelenti, melybe a sporttal elégetett energia is beleszámít, tehát ha pl. 1500-at ettél, de 600-at lemozogtál, az szintén klinikai éhezés! A net kalóriaértékek számítanak!) könnyen okozhatja az elektrolitok egyensúlyának felborulását, komoly egészségügyi problémát, ezért a bevitel megemelése némi kockázattal jár. A feltáplálási szindróma súlyos és életveszélyes állapot, ezért rendkívül megfontoltan és óvatosan kell eljárni ilyen esetekben, hogy elkerülhető legyen! Emellett ez a kockázat minden evészavar gyógyulásban jelen van, még ha nem is érezted súlyosnak az állapotodat. Tehát ha jót akarsz magadnak, az első hetekben légy igen körültekintő! Mindenképp érdemes és javasolt egy orvossal, szakemberrel együttműködni ebben az időszakban, és ha bármikor a feltáplálás elején szédülsz, zavarodott és lázas vagy, hánysz, vagy súlyos, fájdalmas, extrém vízvisszatartást és a lábak vagy kezek feldagadását észleled, nagyon izzadsz, szívritmus zavart tapasztalsz magadon, esetleg mellkasi fájdalmakat, azonnal fordulj orvoshoz! Ha elérted a 2500 kalóriát és már legalább egy hete tartod, elég szénhidrátot, zsiradékot és fehérjét eszel, és nem tapasztalsz különösebb problémát, onnantól minden rendben lesz. Merj segítséget kérni, ha bármilyen különös reakciót tapasztalsz és elbizonytalanodtál! A tested nem játék, és ha már eldöntötted, hogy meg fogsz gyógyulni, ne ezen múljon a teljes gyógyulásod.

 

 

Intuícióval

Számomra ezek a minimum mennyiségek egy jó támpontot adtak, hogy mégis mennyire lehet szükségem minden egyes nap, és idővel kétségem sem volt afelől, hogy valóban ennyi a minimum. Sokszor megtapasztaltam azonban, hogy nekem ennél jóval több kellett. Idővel én inkább egy intuitívabb hozzáállást követtem, mivel számomra a kalóriaszámolás túl sok rossz szokást és negatív gondolatot tartott fenn. Hogyan egyél eleget kalóriaszámolás nélkül? Ebben a bejegyzésben mesélek róla.

Ez persze nem ment egyik napról a másikra, és nem állítom, hogy a kalóriaszámolás nem segített soha, mert igenis, sokszor monitoroztam, hogy vajon mennyit ettem ma – általában csak a nap végén, hogy ne legyen rám akkora hatással. Az első 4-5 hónapban még folyamatosan számoltam, mert a hosszú evészavaros évek alatt alaposan elnyomtam és összekuszáltam az éhségérzetemet, így tudtam, hogy abban nem bízhatok. Ha arra hallgattam volna, nem lennék most itt. De előfordult, hogy elbizonytalanodtam, s akkor inkább számoltam a mennyiséget, mert nem akartam lelassítani a folyamatot. Ha eddig a számok szerint ettél (vagy nem ettél), nem várhatod, hogy minden egy éjszaka alatt rendbe jöjjön, és innentől normális evő legyél. Mint ahogy, ha elfelejtetted, hogyan kell aludni – és nem tudsz aludni éjszakánként már évek óta – sem jelenti azt, hogy ne lenne szükséged több alvásra, még ha te két órára úgy is érzed, hogy elég volt. Ezt nem te döntöd el, és nem hiszem, hogy tökéletes választ kapsz a „mennyi” kérdésre, mert csak a saját tested képes jelezni, hogy elég volt-e neki vagy sem. A táplálkozással sincs másképp. Ha eddig folyton megvontad, amire szükséged lett volna, és elnyomtad a valódi jelzéseket, éhséget, vágyakat, akkor amint megfelelő energia áramlik a szervezetedbe nap mint nap, mindez egyszerre megjelenik. Ezért tapasztalunk extrém éhséget ilyenkor.

Amikor már 4. napja értem el a napi 2000-2500 kalóriát, beütött az  éhség, és onnantól tudtam, hogy ez nekem édeskevés. A testem valószínűleg rájött, hogy „hoppá! végre kapunk energiát! azonnal üzenjünk az agynak, hogy többet, még többet, súlyos hiányban szenvedünk!”. Egyszerűen nem volt kétség, hogy mit kell tennem. Azt hittem, hogy ez az extrém éhség, amiről sokat olvastam, de így visszanézve, ez még nem az volt. Ez csupán egy reális éhség volt, amit az évekig tartó megvonás után éreznem kellett. A testem sírt több energiáért, még mindig nem tudtam aludni, ideges voltam, ingerült, az emésztésem lassú, és egyszerre voltam jóllakott, tele, de mégis sóvárogtam és álmodoztam ételekről, melyeket nem adtam meg magamnak.

A kalória csak egy szám, és nem a kalóriákat számolva fogsz meggyógyulni. Ha megoldható, hogy te semmilyen módon ne számolj, ne mérd a testsúlyod, mégis eleget egyél és megkapd, amire szükséged van, az a legideálisabb. Nem vagyunk egyformák, és igen, a kalóriaszámolást lehet pozitív irányba használni… de meggyőződésem, hogy egy idő után el kell engedned.

Megtanultam, hogy az egyetlen megoldás: mindegy, mennyi ételre vagyok éhes, legyen ez akár fizikai vagy mentális éhség, ennem kell, nincs más megoldás.

 

 


 

Felhasznált irodalom:

Gwyneth Olwyn. 2011. I Need How Many Calories?!! The Eating Disorder Institute [letöltve: 2018.01.31.]
https://www.edinstitute.org/blog/2011/9/14/i-need-how-many-calories?rq=calorie

Homeodynamic Recovery Method
https://www.edinstitute.org/homeodynamic/

Gwyneth Olwyn. 2015. Gaining Weight Despite Calorie Restriction. The Eating Disorder Institute [letöltve: 2018.01.31.]
https://www.edinstitute.org/paper/2015/6/13/gaining-weight-despite-calorie-restriction?rq=calorie

Elisa Oras, 2016. Diet-Induced Eating Disorders. How you got sucked in and how to recover. Amazon Fulfillment: Poland.

The Great Starvation Experiment.

Tabitha Farrar. 2017. Anorexia Recovery Eating: There is never too much food. [letöltve: 2018.01.31.]

Anorexia Recovery Eating: There is never too much food

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial