evészavar és gyógyulás

Mennyi kalória kell evészavar feltáplálásban?!

Ezek az értékek akkor is reálisak és megfelelőek, ha a diétás időszak csak rövid ideig tartott, ha nem vontad meg magadtól „súlyosan” a táplálékot, ha nem vagy sovány, ha csak az egészséges mánia zavarta össze ennyire az éhségérzeted, és akkor is, ha nem érzed komolynak a helyzeted.


[frissítve: 2021. 04. 06.]

 

 

Mégis mennyi kalóriára van szükségem ahhoz, hogy meggyógyuljak??

A kalóriaszámolás evészavar gyógyulásban elég ellentmondásos. Nem éppen az lenne a lényeg, hogy képesek legyünk a saját testünkre hallgatni? Hogy elhagyjuk az irányítást, számolást és kövessük a megérzéseinket? Valószínűleg a folyamatos stresszelés a kalóriákon az evészavarunk jelentős részét képezi. Ezt tanították nekünk, és mi elhittük, hogy ekkora jelentősége van. Egyél x kalóriát, hogy fogyj, egyél z kalóriát, ha tartani akarod a súlyod, edd ezt, edd azt, míg már azt sem tudtuk, hogy mire van szükségünk. Szóval, jót tesz-e neked, ha számolod a kalóriákat? Nem lenne jobb egyszerűen kitörölni ezeket a gondolatokat az emlékezetedből?

 

 

Mindenki tökéletes válaszokat akar. Én sem voltam kivétel.

Még ha tudtam is, hogy ez az egész nem a testsúlyról vagy kalóriákról szól, azt akartam, hogy valaki tegye elém az asztalra a pontos választ: helló, ezt csináld, ez a tökéletes megoldás személyre szabottan neked és pont. Hát persze… Egyszerűbb egy előre megírt útmutatót követni, mint saját magadnak felfedezni, hogy neked kimondottan mire van szükséged. Miután kellő információt halmoztam fel, fokozatosan képes voltam elengedni a „jó és rossz ételek” elképzelést és felfogni, hogy rengeteg energiára van most szükségem. Megértettem, hogy nagyon sokat ehetnék ahhoz, hogy egyáltalán képes legyek helyrebillenteni az egyensúlyt, és ekkor még mindig nem beszélhetek többlet energiáról. Ezekkel a minimumokkal képes voltam túllépni a félelmeimen, és elhittem, hogy a legjobb, amit tehetek, ha eszem. Mindegy, hogy mit, de valahol el kellett kezdenem! Ehhez pedig a minimumok kiváló támpontot adnak. És ez a felismerés egy hatalmas lépés volt a gyógyulásom felé.

2000 kalória semmi… 2000 kalórián nem tudsz helyrehozni ennyi egészségügyi sérülést. Ez még egy átlag egészséges aktív ember számára sem megfelelő energiabevitel. Túl alacsony. És ha fiatal vagy, 25 éves kor alatt, amikor a tested még épül és fejlődik, ez rendkívül alacsony.

 

Amikor legelőször „próbáltam” meggyógyulni a klinika után, fogalmam sem volt, hogy mennyit és mit kellene ennem. Abszolút ötletem sem volt, hogyan tovább!

 

 

Bármennyi kalórián tudsz hízni, de a gyógyuláshoz több kell

Az igazság az, hogy 2000 kalórián is tudsz hízni. De a gyógyulásban nem a hízás a cél. Akkor sem, ha anorexiából súlyos soványsából gyógyulsz. A hízás eszköz, nem cél.

Sok ember, aki felteszi a kérdést, hogy „mi van, ha én nem vagyok alultáplált? akkor is a minimumokat kell ennem?”, azok közé tartozik, akik továbbra is ugyanúgy megszállottan számolják a kalóriákat, mert félnek többet enni VAGY ennél kevesebb kalóriát fogyasztanak és meggyőződésük, hogy a testsúlyuk amúgy is túl magas és nekik nem szabad már hízniuk. Lehetséges hízni 1600-1800 kalórián vagy akár kevesebben is, ha korábban annál kevesebbet ettél, hiszen az anyagcseréd és kalóriamegszorításra van idomítva, de az alapanyagcsere érték könnyen változik, mert a tested alkalmazkodik a megváltozott tápanyagbevitelhez [21]. Ami azt illeti, a testünk egy nagyon intelligens rendszer, és bármilyen helyzetből igyekszik kihozni a legtöbbet, még akkor is, ha mi súlyosan megvonjuk tőle a szükséges energiát. De ez áldozatokkal jár. Ettől még ez a kalóriamennyiség nem elég hosszútávon és nem fenntartható, főleg akkor nem, ha súlyos deficit van az energiaegyensúly helyett. A súly nem minden. Ha nem adod meg a testnek, amire szüksége van, az egészséged látja kárát – izomfájdalmak, idegrendszer és csontozat sérülései, gyengeség, fázás, vérszegénység, tápanyaghiány, hormonháztartás felborulása (hypothalamic amenorrhea), pajzsmirigyhormon eltérések, alvászavar jelentkeznek az esetek túlnyomó többségében előbb vagy utóbb.

 

csak úgy léphetsz túl egy félelmen, ha szembemész vele

 

A legnagyobb felfedezés számomra, mikor már VALÓBAN ki akartam jönni az evészavaromból, az volt, hogy 2000 kalórián ugyanannyit híztam, mint 3000 kalórián. Hogyan lehetséges ez? A bevitt energiának csak egy része megy a napi aktivitásra és zsírszövetbe, a tested minden mást a hiányos alapvető létfontosságú funkciók regenerálására fordít. Amikor ezzel szembesültem, azt hittem, ez lehetetlen. Nem lehetséges, hogy 3000 kalórián is képes vagyok tartani a súlyom. Hogy lehet, hogy a minimumokon is épp ugyanolyan ütemben hízom, mint korábban 1800 kalórián? Olvastam erről, de nem gondoltam, hogy ez velem is megtörténik majd. Nem hittem a szememnek. Pedig nem vagyok unikornis. Csupán egy akkor gyógyulásban lévő túlélő. Akkor megértettem, hogy amit én addig a kalóriaigényemről gondoltam, nem tényből eredt, hanem az agyam korábbi kondicionálásából. Meggyőződésem volt, hogy nekem nincs 2000 kalóriánál többre szükségem, holott a testemnek nyilvánvalóan szüksége volt.

 

 

Mennyi az ideális feltápláláshoz?

Bármennyi, amennyit csak kívánsz, lehetőleg a minimumokat alapul véve. Nincs olyan, hogy túl sok étel bármilyen evészavarból gyógyulásban. Neked kell ráérezned, hogy mit igényelsz. Ehhez azonban enned kell, kísérletezned, és megenni bármit, főleg azt, amitől félsz. Amit kívánsz. Bármikor, amikor úgy érzed, szükséged van rá. Márpedig szükséged van rá! És mielőtt kizárólag a testedre hivatkoznál, mentálisan ugyanannyira szükséged van erre, mint fizikailag. Az agyad újraprogramozásához enned kell, másképp nem tudod megtanítani magadnak, hogy szabad enned és nem kell többé félned az evéstől.

A minimum – amit a szakemberek átlagosan javasolnak az evészavar klinikákon elsősorban restriktív típusú evészavarral küzdők számára – napi körülbelül 2500-3500 kalória, de ez egyénfüggő. Ezek az értékek akkor is reálisak és megfelelőek, ha a diétás időszak csak rövid ideig tartott, ha nem vontad meg magadtól “súlyosan” a táplálékot, ha nem vagy sovány, ha csak az egészséges mánia zavarta össze ennyire az éhségérzeted, és akkor is, ha nem érzed komolynak a helyzeted. Van, akinek több kell ennél, hisz több tényező együttes jelenléte határozza meg a fizikai állapotod súlyosságát. Ha híznod is kell az ideális testsúlytartományhoz, akkor bizony könnyen lehet, hogy még ez is édeskevés neked. Nekem az volt. Nincs tökéletes válasz, és a legjobb, amit tehetsz, hogy annyit eszel a minimumot alapul véve, amennyit csak kívánsz. Feltételek és korlátozások nélkül. Ha falászavarból gyógyulsz, akkor pedig még mindig jobb ezeket a minimumokat fogyasztani, mint kockáztatni, hogy időnként esetleg nem eszel eleget és később falásrohamot élsz meg.

 

 

Szóval összességében mennyi az annyi?

Homeodynamic Recovery Method egy sokaknak bevált módszer, és már számtalan ember – fiúk, lányok, idősek, fiatalok – gyógyultak meg segítségével. A javasolt minimum mennyiségek az energia-egyensúlyt figyelembe véve, a evészavarral nem küzdő, súlyukat tartó egészséges emberek átlag táplálkozási mennyiségéből indul ki, és ehhez mérten szabták meg a minimum beviteli mennyiségeket. Szóval tulajdonképpen ezek a mennyiségek megfelelnek annak, amit evészavar gyógyulás alatt, illetve után illene fogyasztanod. Ugyanakkor az extrém éhségre, ha az megjelenik (lásd Minnesota Éhezés Kísérlet), minden esetben reagálni kell, bármilyen formában jelentkezik, miközben ideális esetben teljes körű pihenést kell biztosítani, hogy a szervezet a gyógyulásra fordíthassa az energiát.

Nem vállalok felelősséget a módszerért, nem is kifejezetten mindennel értettem egyet, ezért akit bővebben érdekel, az oldalon talál róla még információt. Viszont okkal ajánlom, és ez az ok az, hogy tisztában vagyok vele, mennyien felépültünk a segítségével.

A javasolt mennyiségek magyarul lejjebb↓

 

 

A minimumokról

Nagyon fontos – és ezt tartsd mindig szem előtt –, hogy ezek csak MINIMUMOK, és teljesen normális (olykor szükségszerű!) ennél többet enni. Emlékezz arra, hogy nem az étel, hanem a megvonás és a rögeszmés gondolkodás az ellenséged! Arra van szükséged, hogy egyél, ne komplikáld túl! Hiszen, ha egészséges lenne a kapcsolatod az étellel, nem félnél tőle és nem lennél most ilyen helyzetben. Amíg ez nem múlik el, bőséges mennyiségű ételre van szükséged. Feltétel nélküli engedélyt kell adnod magadnak, hogy egyél. Nincs más megoldás a teljes gyógyuláshoz.

Én alapvetően megvonásos típusú evészavarból gyógyultam, jóval az ideális testsúlyom alattról indultam, és saját tapasztalatból mondhatom, hogy voltak napok, amikor nem kívántam a ~3000 kalóriát, mégis megettem, mert tudtam, hogy nem bízhatok még eléggé a saját éhségérzetemben. Később többször előfordult, hogy ennél sokkal de sokkal többet kívántam, akár 5000-7.000 kalóriát is megettem egy nap (és nem is csak pl. csokiból, hanem rizsből/gyümölcsből/főtt ételekből, amit épp kívántam! képzeld el, mekkora deficit lehetett emögött!), és mégcsak nem is éreztem soknak… Egyszerűen olyan háttérből jöttem, hogy a testem több energiát akart, és sosem laktam jól, mindegy, hogy mit és mennyit ettem. Főleg a feltáplálás végén ütött be nálam az elfojtott éhség, mert azt hiszem, akkor határoztam el magam végleg a gyógyulás mellett, és álltam készen mentálisan teljesen elengedni minden korlátozást. És mivel akkor adtam őszinte engedélyt magamnak, hogy hallgassak a testemre, mert nem érdekelt többé, hogy mi történik a súlyommal, ezért ott tört felszínre az addig elnyomott és visszatartott éhség (mindezt 3000 kalória mellett! ezek szerint az is kevés volt!), és voltam képes őszintén csak a saját testemre hallgatni és annyit enni, amennyit szükségesnek éreztem – rendszerint a minimumok körül vagy afelett. Mindezt addig, ameddig csak szükségem volt rá ahhoz, hogy mentálisan is teljesen megszabaduljak a félelmeimtől.

 

 

Az éhség azért van ott, hogy hallgass rá

Nem mondom, hogy nem volt ijesztő, de hittem a folyamatban, és tudtam, hogy csak akkor múlik el, ha követem az éhséget – legyen az fizikai vagy mentális. De én sem így kezdtem! El kellett jutnom eddig a pontig egy fokozatosan egyre többet és bátrabban evéssel. És ezzel nem vagyok egyedül. Ahogy talán te sem. Nincs „rossz” kalória szám, amit ne vihetnél be egy nap. Nincs olyan, hogy túl sok. Ha képes vagy ekkora adagokat enni, pontosan az bizonyítja, hogy valószínűleg szükséged van rá. Egy egészséges embernek 5000 kalória normális ételekből (esetemben főtt ételből, mert én speciel azt vontam meg sokáig) szinte lehetetlennek tűnik. Gondolj arra, hogy ha eddig az extrém egyik oldalát élted, át kell esned az extrém másik oldalára, hogy utána helyreálljon az egyensúly. Idővel – és türelemmel – normalizálódik az étvágyad, nem fogsz örökké 4000-10.000 kalóriákat enni, és képtelenség ehhez hozzászokni. Adj időt a testednek, lelkednek, és add meg magadnak, amire szükséged van.

 

 

Egyéb kiegészítések

Mindennemű edzés és nem kívánt aktivitás megszüntetendő a visszatáplálás kezdeti időszakában, mert a testednek pihenésre van szüksége. Hiába eszel több kalóriát, ha a testedet nem hagyod pihenni és gyógyulni. „Ó, de én nem vagyok olyan súlyos eset…” mondtam régen, majd rájöttem, hogy ha gondot okoz az, hogy egy hétig ne jelenjek meg az edzőteremben, és nem vagyok képes megülni a fenekemen bűntudat nélkül, akkor ott bizony komoly gondok vannak. Te is edzésfüggő vagy? Nincs az a plusz kalória, ami képes felülírni meglévő energiadeficitben az edzés miatt is kiesett energiát, hiába gondolod a „ha edzek, akkor csak többet kell ennem, ennyi az egész” elméletet. Ez nem ilyen egyszerű. Mindent kockára teszel azzal, ha átmenetileg nem állsz le az edzéssel.

Ha magasabb vagy az itt szereplő adatoknál, adj hozzá plusz 200 kalóriát ahhoz kalóriaértékhez, amely a nemednek és korodnak megfelel. Ha alacsonyabb vagy, talán 200 kalóriával kevesebb is elég lehet, ugyanakkor ne felejtsd el, hogy ezek csak minimum beviteli javaslatok, és ennél valószínűleg többre van szükséged egy megvonásos időszakot követően! Ezeket egészséges embereket alapul véve állították össze. Ha nem kell híznod, ha bulimiából jössz, ha csak össze-vissza ettél vagy megvontál magadtól táplálékokat, a minimumok ugyanúgy érvényesek rád és kellő támpontot adhatnak. Elvégre, ha ideális testsúlytartományodnál vagy, ennyitől nem is igazán fogsz hízni, maximum vízvisszatartást tapasztalsz egy rövid időre, átmenetileg. Ha éhes vagy, egyél, akár kétszer ennyit, és a legjobb, amit tehetsz, hogy egy időre a minimum körül tartod a beviteled, hogy alkalmazkodjon az anyagcseréd az újból rendszeres bevitelhez, visszatérjen az éhségérzet, elengedd a korlátokat és helyrebillenjenek a dolgok! Miért vonnád meg magadtól a plusz kalóriákat, ha alapból az okozta a problémáidat? Biztonságosabb következetesen eleget enni, mint kockáztatni, hogy továbbra is éhes legyél, amiatt ételeken járjon az eszed és megfosztva érezd magad, ugyanis ez továbbra is szorongásos állapotban tartana, semmint lehetővé tenné, hogy meggyógyulj.

 

 

Íme az irányelvek, amikor a 2500 kalória érvényes minimum bevitelnek felépülésben:

 • 25+ éves nő esetén 152-173 közötti testmagassággal, és ha:
 • a rendszeres menstruációs ciklus megszűnt (vagy libidó erősen csökkent) és/vagy
 • az éhezés más tünetei is jelen vannak: hidegérzet, fázás, gyengeség, feledékenység, hajhullás, törékeny körmök, száraz és érdes bőr és/vagy
 • akkor is, ha az „alultáplált” állapot (ideális testsúly alatt) vagy a diétás periódus csak rövid ideig (akár néhány hónap) tartott, és emlékezz, hogy az alultáplált relatív a saját tested optimális súlyához mérten, és nem a BMI skála alapján!

Íme az irányelvek, amikor a 3000 kalória érvényes minimum bevitelnek felépülésben:

 • 25 éves kor alatti nő esetén 152-173 cm közötti testmagassággal vagy 25 év feletti férfi esetén 162-183 cm közötti testmagassággal. és ha:
 • a rendszeres menstruációs ciklus megszűnt (vagy libidó erősen csökkent) és/vagy
 • az éhezés más tünetei is jelen vannak: hidegérzet, fázás, gyengeség, feledékenység, hajhullás, törékeny körmök, száraz és érdes bőr és/vagy
 • akkor is, ha „alultáplált” állapot (ideális testsúly alatt) vagy diétás periódus csak rövid ideig (néhány hónap) tartott, és emlékezz, hogy az alultáplált relatív a saját tested optimális súlyához mérten, és nem a BMI skála alapján!

Íme az irányelvek, amikor a 3500 kalória érvényes minimum bevitelnek felépülésben:

 • 25 éves kor alatti férfi esetén 162-183 cm közötti testmagassággal vagy anya kiskorú gyermekekkel, illetve bárki elkerülhetetlen plusz napi aktivitással. és ha:
 • a rendszeres menstruációs ciklus megszűnt (vagy libidó erősen csökkent) és/vagy
 • az éhezés más tünetei is jelen vannak: hidegérzet, fázás, gyengeség, feledékenység, hajhullás, törékeny körmök, száraz és érdes bőr és/vagy
 • akkor is, ha „alultáplált” állapot (ideális testsúly alatt) vagy diétás periódus csak rövid ideig (néhány hónap) tartott, és emlékezz, hogy az alultáplált relatív a saját tested optimális súlyához mérten, és nem a BMI skála alapján!

 

 

Fokozatosság – a feltáplálási szindróma elkerülése érdekében

Az NAGYON FONTOS, hogy ha korábban 1000 vagy kevesebb kalóriára csökkentetted a beviteled, böjtöltél, három vagy több napja nem ettél, hashajtót, vízhajtókat, hashajtásra szánt készítményeket használtál vagy megszabadultál az ételtől bármilyen módon, akkor NAGYON óvatosan kell megemelned a kalória beviteledet egy alapmennyiségre! Azt tanácsolják általában, hogy 200-250 kalóriával emeld 2-3 naponta, amíg eljutsz a 2000 kalóriához. Még így is van némi kockázat a folyamatban, amiért előfordulhat, hogy orvosi segítséget igényelsz. Onnantól, ha már néhány napja 2000 kalóriát eszel, képes leszel ugrani a 2500-3000-re mondhatni egy-két nap alatt. Ugyanakkor tartsd észben, hogy a klinikai éhezés (mely az 1000 alattit jelenti, melybe a sporttal elégetett energia is beleszámít, tehát ha pl. 1500-at ettél, de 600-at lemozogtál, az szintén klinikai éhezés! A net kalóriaértékek számítanak!) könnyen okozhatja az elektrolitok egyensúlyának felborulását, komoly egészségügyi problémát, ezért a bevitel megemelése némi kockázattal jár.

A feltáplálási szindróma súlyos és életveszélyes állapot, ezért rendkívül megfontoltan és óvatosan kell eljárni ilyen esetekben, hogy elkerülhető legyen! Ez a kockázat minden evészavarból gyógyulásban jelen van, még ha nem is érezted súlyosnak az állapotodat, de a klinikai éhezést követően a kockázat jóval jelentősebb. Tehát ha jót akarsz magadnak, az első hetekben légy igen körültekintő! Mindenképp érdemes és javasolt egy orvossal, szakemberrel együttműködni ebben az időszakban, és ha bármikor a feltáplálás elején szédülsz, zavarodott és lázas vagy, hánysz, vagy súlyos, fájdalmas, extrém vízvisszatartást és a lábak vagy kezek feldagadását észleled, nagyon izzadsz, szívritmus zavart tapasztalsz magadon, esetleg mellkasi fájdalmakat, azonnal fordulj orvoshoz! Ha elérted a 2500 kalóriát és már legalább egy hete tartod, elég szénhidrátot, zsiradékot és fehérjét eszel, és nem tapasztalsz különösebb problémát, onnantól valószínűsíthetőleg minden rendben lesz. Merj segítséget kérni, ha bármilyen különös reakciót tapasztalsz és elbizonytalanodtál! A tested nem játék, és ha már eldöntötted, hogy meg fogsz gyógyulni, ne ezen múljon a teljes gyógyulásod.

 

 

Intuícióval

Számomra ezek a minimum mennyiségek egy jó támpontot adtak, hogy mégis mennyire lehet szükségem minden egyes nap, és idővel kétségem sem volt afelől, hogy valóban ennyi a minimum. Sokszor megtapasztaltam azonban, hogy nekem ennél jóval több kellett. Idővel én inkább egy intuitívabb hozzáállást követtem, mivel számomra a kalóriaszámolás túl sok rossz szokást és negatív gondolatot tartott fenn. Hogyan egyél eleget kalóriaszámolás nélkül? Ebben a bejegyzésben mesélek róla.

Ez persze nem ment egyik napról a másikra, és nem állítom, hogy a kalóriaszámolás nem segített soha, mert igenis, sokszor monitoroztam, hogy vajon mennyit ettem ma – általában csak a nap végén, hogy ne legyen rám akkora hatással. Az első 4-5 hónapban még folyamatosan számoltam, mert a hosszú evészavaros évek alatt alaposan elnyomtam és összekuszáltam az éhségérzetemet, így tudtam, hogy abban nem bízhatok. Ha arra hallgattam volna, nem lennék most itt. Előfordult, hogy elbizonytalanodtam, s akkor inkább számoltam a mennyiséget, mert nem akartam lelassítani a folyamatot. Ha eddig a számok szerint ettél (vagy nem ettél), nem várhatod, hogy minden egyetlen éjszaka alatt rendbe jöjjön, és egyből normális evő legyél. Mint ahogy, ha elfelejtetted, hogyan kell aludni – és nem tudsz aludni éjszakánként már évek óta – sem jelenti azt, hogy ne lenne szükséged több alvásra, még ha te két órára úgy is érzed, hogy elég volt. Ezt nem te döntöd el, és nem hiszem, hogy tökéletes választ kapsz a „mennyi” kérdésre, mert csak a saját tested képes jelezni, hogy elég volt-e neki vagy sem. A táplálkozással sincs másképp. Ha eddig folyton megvontad, amire szükséged lett volna, és elnyomtad a valódi jelzéseket, éhséget, vágyakat, akkor amint megfelelő energia áramlik a szervezetedbe nap mint nap, mindez egyszerre megjelenik. Ezért tapasztalunk extrém éhséget ilyenkor.

Amikor már 4. napja értem el a napi 2000-2500 kalóriát, beütött az  éhség, és onnantól tudtam, hogy ez nekem édeskevés. A testem valószínűleg rájött, hogy „hoppá! végre kapunk energiát! azonnal üzenjünk az agynak, hogy többet, még többet, súlyos hiányban szenvedünk!”. Egyszerűen nem volt kétség, hogy mit kell tennem. Azt hittem, hogy ez az extrém éhség, amiről sokat olvastam, de így visszanézve, ez még nem az volt. Ez csupán egy reális éhség volt, amit az évekig tartó megvonás után éreznem kellett. A testem sírt több energiáért, még mindig nem tudtam aludni, ideges voltam, ingerült, az emésztésem lassú, és egyszerre voltam jóllakott, tele, de mégis sóvárogtam és álmodoztam ételekről, melyeket nem adtam meg magamnak.

A kalória csak egy szám, és nem a kalóriákat számolva fogsz meggyógyulni. Ha megoldható, hogy te semmilyen módon ne számolj, ne mérd a testsúlyod, mégis eleget egyél és megkapd, amire szükséged van, az a legideálisabb. Nem vagyunk egyformák, és igen, a kalóriaszámolást lehet pozitív irányba használni… de meggyőződésem, hogy egy idő után el kell engedned.

 

 

 


 

Referencia:

 1. Gwyneth Olwyn. 2011. I Need How Many Calories?!! The Eating Disorder Institute [letöltve: 2018.01.31.]
  https://www.edinstitute.org/blog/2011/9/14/i-need-how-many-calories?rq=calorie
 2. Homeodynamic Recovery Method
  https://www.edinstitute.org/homeodynamic/
 3. Gwyneth Olwyn. 2017. Recover from Eating Disorders: the Homeodynamic Recovery Method. The Eating Disorder Institute.
 4. Gwyneth Olwyn. 2015. Gaining Weight Despite Calorie Restriction. The Eating Disorder Institute [letöltve: 2018.01.31.]
  https://www.edinstitute.org/paper/2015/6/13/gaining-weight-despite-calorie-restriction?rq=calorie
 5. Enrica Marzola, Jennifer A Nasser Sami, A Hashim, Pei-an Betty Shih and Walter H Kaye. (2013) “Nutritional rehabilitation in anorexia nervosa: review of the literature and implications for treatment.”  2013; 13: 290.
 6. Elisa Oras, 2016. Diet-Induced Eating Disorders. How you got sucked in and how to recover. Amazon Fulfillment: Poland.
 7. Todd Tucker. 2007. The Great Starvation Experiment. Ancel Keys and the Men Who Starved for Science. The effects of under-eating. (2009). National Centre for Eating Disorders. Adapted from Fairburn, CG. 2008. Cognitive Behaviour Therapy & Eating Disorders. Guildford Press. [2018.06.01.]
 8. J J Salisbury, A S LevineS J CrowJ E Mitchell. (1995). “Refeeding, metabolic rate, and weight gain in anorexia nervosa: a review.” International Journal of Eating Disorders 1995 May;17(4):337-45.
 9. Andréa Poyastro Pinheiro, Laura M. Thornton et al. (2007). “Patterns of menstrual disturbance in eating disorders” International Journal of Eating Disorders Volume40, Issue5 July 2007 pp. 424-434
 10. Neville H. Golden, Casey Keane-Miller, Kristin L. Sainani and Cynthia J. Kapphahn. (2013) “Higher Caloric Intake in Hospitalized Adolescents With Anorexia Nervosa Is Associated With Reduced Length of Stay and No Increased Rate of Refeeding Syndrome” Journal of Adolescent Health 53 573e578.
 11. Madden, S., Miskovic-Wheatley, J., Clarke, S. et al. “Outcomes of a rapid refeeding protocol in Adolescent Anorexia Nervosa”. Journal of Eating Disorders 3, 8 (2015). https://doi.org/10.1186/s40337-015-0047-1
 12. Neville H. GoldenJing ChengCynthia J. Kapphahn et al. (2021) “Higher-Calorie Refeeding in Anorexia Nervosa: 1-Year Outcomes From a Randomized Controlled Trial
 13. Tabitha Farrar. 2017. Anorexia Recovery Eating: There is never too much food. [letöltve: 2018.01.31.]
 14. Sarah E.Strandjord, Erin H.Sieke, MirandaRichmond, Ellen S.Rome. “Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder: Illness and Hospital Course in Patients Hospitalized for Nutritional Insufficiency”. Journal of Adolescent Health Volume 57, Issue 6, December 2015, Pages 673-678.
 15. Redman, L. M., Heilbronn, L. K., Martin, C. K., De Jonge, L., Williamson, D. A., Delany, J. P., … & Pennington CALERIE Team. (2009). “Metabolic and behavioral compensations in response to caloric restriction: implications for the maintenance of weight loss.” PloS one, 4(2), e4377
 16. Bryant-Waugh, R., J. Knibbs, A. Fosson, Z. Kaminski, and B. Lask. “Long term follow up of patients with early onset anorexia nervosa.” Archives of Disease in Childhood 63, no. 1 (1988): 5-9.
 17. Suzanne R Sunday and Katherine A Halmi. “Energy intake and body composition in anorexia and bulimia nervosa”. Physiology & Behavior Volume 78, Issue 1, January 2003, Pages 11-17.
 18. Olaia Carrera, Roger A. H. Adan, Emilio Gutierrez, Unna N. Danner, Hans W. Hoek, Annemarie A. van Elburg, Martien J. H. Kas. (2012). “Hyperactivity in Anorexia Nervosa: Warming Up Not Just Burning-Off Calories” https://doi.org/10.1371/journal.pone.0041851
 19. Michael D. Kraft, Imad F. Btaiche, Gordon S. Sacks. “Review of the Refeeding Syndrome”. Nutrition in Clinical Practice (2005) Volume 20, Issue 6, pp. 625-633.
 20. Pouneh K Fazeli, Anne Klibanski. “Effects of Anorexia Nervosa on Bone Metabolism”. Endocrine Reviews, Volume 39, Issue 6, December 2018, Pages 895–910.
 21. Manfred James Müller, Janna Enderle, Maryam Pourhassan, Wiebke Braun, Benjamin Eggeling, Merit Lagerpusch, Claus-Christian Glüer, Joseph J Kehayias, Dieter Kiosz, Anja Bosy-Westphal. “Metabolic adaptation to caloric restriction and subsequent refeeding: the Minnesota Starvation Experiment revisited”. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 4, October 2015, Pages 807–819.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial