felépülés tippek

Fogadd el, hogy híznod kell! 

Az örök émelyítő kifejezés: hízás. Igyekszel nem gondolni rá, nem mondani másoknak, ki nem ejteni a szádon, s kerülni minden olyan beszélgetést, ahol szóba jöhet – főleg, ha éppen rólad van szó.

„Ahhoz, hogy egészséges legyél, híznod kell”

Még most is érzem, ahogy gombóc mászik fel a torkomban… Miért kéne híznia bárkinek is? Egészséges lehetsz anélkül, hogy változna a súlyod! Az egészség a gondolataidnál kezdődik! Senkinek nem kell híznia. Nem, nem és nem!

 


 

El sem tudtam képzelni, hogy miről fogok gondolkodni, mit fogok csinálni, ha nem az evés, súlyom, edzés, fogyás körül zajlik többé az életem.

 

Baromi nehéz. Látni, ahogy a tested változik, s hiába tudod, hogy a szemedben ez eltúlzottan jelenik meg, másképp tekinteni rá nagyon nehéz. Elfogadni, hogy ez megtörténik veled, nehéz még egy normál embernek is, de annak, akinek az egész élete a súly körül forog, bizony kemény dió. Hisz, ugyan már, ki akar hízni ebben a világban, de komolyan? (Bocsánat, tudom, hogy ez nem igazán segít) De a tény az, hogy az alultápláltak, akik diétáztak, akik szándékosan változtattak a súlyukon (lefelé), általában ezt gondolják. Senki nem akarhat hízni.

Ha szembesítik őket azzal, hogy a gyógyulásuk érdekében hízniuk kell, tíz körömmel küzdenek ellene. Nem fogok ködösíteni, mert látom, olvasom mások írásaiban, és még én is ilyen voltam.

 

A hízás, súlygyarapodás többnyire tabu téma. Utáltam. Gyűlöltem. Ordítani tudtam volna (sőt, tettem is…), ha eszembe jutott.

 

 

Fogadd el!

Ha akkor valaki azt mondja, hogy majd egyszer elfogadom a súlyváltozást, valószínűleg csak egy bájosan undok grimaszt vágtam volna, hozzátéve gondolatban, hogy „aha persze, nyilván”.

 

 

Nincs miért küzdened ellene. Akik valaha szenvedtek a testükkel, az evéssel vagy testképzavarral, azoknak ez a folyamat igenis ijesztő. Ez az alapja a gyógyulásnak, és el kell fogadnod, hogy minden változik, s inkább azon fontos alakítanod – a tested helyett – ahogy szemléled a dolgokat! Ezen áll vagy bukik minden. Hiszen miért annyira fontos egy hülye szám a mérlegen? A ruhaméretes címkén? Vagy hogy mit gondolnak a testedről mások? A hízástól talán rosszabb ember leszel?

A számoktól nem vagy, soha nem is leszel jobb ember, kedvesebb, őszintébb, értékesebb, s főleg nem szabad. Nincs értelme ennyire ragaszkodnod a számokhoz, mert nem azok mutatják meg, hogy ki vagy. Komolyan a kövér a legrosszabb, ami csak egy ember lehet? A zsírszövettől, egészséges izomzattól és egy sugárzó megjelenéstől talán más ember leszel? Az egészségestől nem leszel kevésbé különleges. A számok nem tesznek különlegessé.

 

el kell fogadnod, hogy minden változik

 

 

Hízás: Szükséged van rá

Ott álltam akkor a tükör előtt, az undok grimasszal az arcomon, s azon gondoltam, hogy vajon mi történne velem, ha mégis híznék? Valahol mélyen tudtam, hogy szükségem van rá, s amibe naponta, heteken, hónapokon, éveken keresztül kényszerítettem a testemet, attól nem lettem egészségesebb, sem boldogabb, de olyan nehéz elengedni. Úgy éreztem, hogy ha hízok, az emberek majd ítélkeznek rajtam, azt mondják, hogy kövér vagyok, s undorítónak, lustának, rondának, ostobának fognak tartani. Pedig valójában csak én tartottam magamat annak. Súlytól függetlenül.

Ahogy ott álltam, a tükör előtt, mégis úgy döntöttem, hogy ha választanom kell, hogy vékony legyek és élettelen vagy kövér és sugárzó, akkor az utóbbit választom.

Hiszen, ha valami éveken keresztül nem vált be, nem tett boldogabbá, nincs értelme tovább ragaszkodnunk hozzá.

 

 

Tippek, hogy könnyebb legyen

Összeírtam néhány szösszenetet, ami úgy gondolom, segített abban, hogy elfogadjam a változást. Remélem, neked is segít majd!

 


 

Először is, ha itt vagy, s ezt olvasod, feltételezem, hogy neked is fel kell szedned némi súlyt az egészséged érdekében. Úgyhogy kérlek, legalább magadnak ne hazudj, mert azt hajtogatni, hogy „nekem nem kell híznom! tök jól vagyok így!”, láthatóan nem használ. Egyrészt valószínűleg nem is igaz, másrészt pedig ha mások azt mondják neked, hogy híznod kellene (még), mivel a szülők/orvosok/nővérkék nem tönkre akarnak tenni, hanem stabilizálni téged, jobban teszed, ha hallgatsz rájuk.

Ha felszedsz némi súlyt az több szempontból is sokat segít! Például túlléphetsz az elsző számú szorongáson: elengeded a külsőddel kapcsolatos aggodalmaidat. Az, hogy félsz, nem azt jelenti, hogy mentesülsz a cselekvés alól.

 

Feel the fear, do it anyway

 

  1. Szabadulj meg az összes olyan ruhádtól, amiben vékonynak érzed magad, amiket akkor viseltél, amikor… Amelyekről tudod, hogy hamarosan nem lesznek jók rád, mert így is csak éppen rád mennek. Ajándékozz el minden olyan ruhadarabot, nadrágot, felsőt, szoknyát, zoknit, inget, ami kicsit is a betegségre emlékeztet. Kinek van szüksége negatív energiára a szekrényben is? Ha eladományozod, más valakinek örömet szerzel vele, te pedig, ha itt lesz az ideje, vehetsz újakat, amelyekben jól érzed magad, s nem csak olyat, ami karcsúsít vagy formásabbnak látszik benne a külsőd. Olyan ruhát viselj, ami kényelmes, ami nem szorít, ami laza, aminek tetszik a színe, az anyaga, a mintája, felirata, használd a kreativitásodat, s fejezd ki a személyiségedet a ruháiddal! Nem csupán a divat miatt öltözködünk, hanem hogy kifelé mutassuk a világnak, hogy milyen a hangulatunk, s milyenek vagyunk, mi a fontos számunkra az életben. Használd a ruhát önkifejezésre, ne pedig alakformálásra! Az, hogy a polcon őrizgeted a vékony-cuccaidat, amiket egykor viseltél, s csak a betegség alatt mentek rád, nem segíti a gyógyulásodat. Szabadulj meg tőlük, s nem fognak kísérteni többé.

 

  1. Próbálj meg nem órákat tölteni a tükör előtt. A gyógyulásom alatt utáltam szoros, szűk ruhákat viselni, mert a vízvisszatartás miatt mindenem feszült rajtam. Szinte minden nap laza, bő pólókat és ruhákat, pulcsikat kaptam magamra, amikben otthonosan éreztem magam. Nem volt rám jó hatással, ha még a ruha is emlékeztetett rá, hogy éppen puffadok. Ugyanis állandóan puffadtam és meg voltam dagadva a sok víztől, amitől egy hét után úgy éreztem magam, mintha tonnákkal gyarapodtam volna. Azt az érzetet kelti, hogy rengeteget híztál, holott mind víz, s azért van ott, hogy segítse a tápanyagok áramlását a szervezetedben. Nagy emésztős pocakkal – amit én kaja bébinek hívtam – nem épp kényelmes szűk farmert magadra erőltetni, ezért én direkt egyberuhákat viseltem, de főleg, semmit, ami kicsit is feszülős. Ne nézegesd az alakod a tükörben, vagy ha igen, akkor a szemedbe nézz! A szem a lélek tükre, a szemedbe mondj pozitív dolgokat, és figyeld, ahogy a tekinteted változik, nem pedig az alakod.

 

 

  1. Ne mérd magad. Rejtsd el a mérleget, dugd el (dobd ki) a mérőszalagokat, és ne csináld azt a kezeddel, amikor összecsippented a bőröd, hogy lásd, mennyire vagy hájas… Csak felejtsd el a külsődet, tereld el a figyelmed, s foglalkozz olyan dolgokkal, amiket élvezel.

 

  1. Maradj pozitív! Tudom, ezt nem könnyű megvalósítani. Mégis a legjobb, amit magaddal tehetsz, hogy bármi történjék is, bármilyen borzasztóan, kimerülten, fáradtan, hisztisen, idegesen, leverten, depressziósan érzed magad az adott pillanatban, nem adod fel, csak mész tovább. Teszed, amit tenned kell. Ami épp előtted van. Nem kell a jövőn gondolkodnod, elég, ha mindig azt megteszed, ami épp az orrod előtt van. Fölösleges azon agyalni, hogy mi lesz majd… akkor… x idő múlva… Mert most most van. Csak azzal tudsz kezdeni valamit, ami épp történik.

 

Írhatsz akár egy levelet is magadnak, amiben rögzíted, hogy MOST mit tapasztalsz, mit érzel, milyen az életed, s miért kell helyrejönnöd. Most még talán lelkesen indulsz neki a gyógyulásnak, de hónapok múlva megeshet, hogy eltöprengsz rajta, vajon kész vagy-e már? Hogy van-e értelme az egésznek? Hogy mi lenne, ha csak visszamennél az evészavar burkába, s kezdenéd elölről? Ha inkább csak kicsit kevesebbet ennél…? Ilyenkor elő tudod venni, s mindig újra és újra emlékeztetheted magadat rá, hogy miért is kezdted el, miért kell végigcsinálnod. Ezzel megelőzöd, hogy feladd az egészet, mikor még talán félúton sem jársz. Fel kell készülnöd ennek az eshetőségére, hogy ne érjen váratlanul!!

 

Akár létrehozhatsz magadnak egy pozitív táblát is, amire csupa olyan kis üzenetet tűzdelsz, ami a gyógyulásodat segíti. Én mini vonzásokat helyeztem rá színes papír darabkákra, s az ágyam mellé akasztottam a falra, hogy minden reggel, este, napközben, amikor rápillantok, elolvassam őket. Egy idő után már kívülről tudtam mindet, s azon kaptam magam, hogy a legrosszabb pillanataimban is ezeket mondogattam, mint amolyan mantrát.

 

  1. Kényeztesd a testedet, bánj vele kedvesen, hisz a te jólétedért dolgozik ennyire! Légy kedves önmagadhoz, ahogy a legjobb barátoddal is bánnál. Ha nagyon magam alatt voltam, egy kis körömlakk, szemöldökszedés (viccen kívül), hajmosás, zeneterápia nagyságrendeket dobott a hangulatomon. Jó érzés frissnek és ápoltnak érezni magam, és ez egy kicsit tompította a testem iránti szorongásomat.

 

 

  1. Tekintsd a súlygyarapodást jó dolognak. Nem kell hízásnak hívnod, nevezheted erősödésnek is. Hiszen nem csupán a tested erősödik, hanem te magad is. Emlékeztesd magad arra, hogy a súlygyarapodás egy célt szolgál… méghozzá a gyógyulásodat, azt, hogy egészséges legyél! Majd egy nap, ha már teljesen egészséges leszel, nem kell többé ennyit enned folyamatosan persze hacsak nem akarsz – az étrended szerint, minimumokat követve, egyszerűen csak eszel majd, amikor szükségesnek érzed. A felépülési folyamat, feltáplálás csak átmeneti, nem tart örökké.

 

  1. Nem számít, hogy mások mit gondolnak a súlyodról, csak az számít, hogy te tudod, mit kell tenned.

 

  1. Ha mások megjegyzik vagy nyíltan rákérdeznek, hogy híztál-e, edzel-e még, még mindig követed-e azt a diétát… stb. nem kell elmesélned az egész élettörténetedet! Elég, ha annyit mondasz, hogy egy időre leálltam az edzéssel, szabadságot vettem ki, hogy az egészségemre koncentráljak, s fel kellett szednem némi súlyt. Pont. Nem kell senkinek sem bizonyítanod. Nem kell többet mondanod, mint amit kényelmesnek érzel. Nem kell részletekbe bocsátkozó válaszokat adnod azoknak, akiknek nem szeretnél. Te tudod, hogy miért csinálod, miért van rá szükséged, s az embereknek – akik általában csak kíváncsiak – nem kell semmit, de az égvilágon semmit sem bizonygatnod.

 

 

 

  1. A súlygyarapodás igenis lehet mókás! Gondolj arra, hogy végre kipróbálhatsz egy csomó olyan éttermet, amit korábban nem engedtél meg magadnak. Végre mehetsz társaságba, mert nem kell az evészavarod miatt a futópadon töltened a napodat. Kimozdulhatsz, találkozhatsz másokkal, ismerkedhetsz, rendelhetsz bármit az étlapról, s ezzel a legjobbat teszed az egészségeddel! Társasági lények vagyunk, s legtovább azok az emberek élnek, akik szeretettel és nem mellesleg emberekkel veszik körül magukat.

 

  1. Ne felejtsd el élni az életed eközben! Találj új célokat, álmokat, helyezd át a fókuszt az evésről, diétákról, mozgásról olyan dolgokra, amik sokat jelentenek neked. Fedezd fel újra a rég félbehagyott hobbijaidat, és ahelyett, hogy napi 24 órában a gyógyulásodon agyalnál, csak haladj az árral, a napi teendőkkel, találj örömöt az apró dolgokban, és ne felejtsd el élni az életed az egész folyamat mellett.

 

 

 

Bárcsak tudnék mágikus tanácsokat adni, hogy könnyebb legyen elfogadni a változást, s legyűrni a szorongást a súlynövekedés miatt, de az igazság az, hogy nincs mágikus tipp, ami mindent megold. Tudnod kell, hogy a hízásod a legjobb érdekedben történik. Tudnod kell, hogy egyszer véget ér. Nagyon sokan esnek vissza azért, mert utálják, hogy nő a súlyuk, és ez rettenetesen elszomorít. A visszaesések az egészséges bmi körül gyakoribbak, mint bármely más tartományban. A gyógyulás nem könnyű, hízni nem könnyű.

Az egyetlen, amit adhatok, csupán az, hogy egyre könnyebb lesz. Egyre erősebb leszel, s könnyebb lesz enni, gyógyulni, elengedni, nyitni a világra. El kell döntened, hogy akarod, s onnantól ki kell tartanod emellett, még ha kiscicák potyognak is az égből.

Nem mindenki jut el idáig, és gyógyulhatsz, visszaeshetsz, hízhatsz, visszaeshetsz akár éveken keresztül, végtelenül, de soha nem fogsz meggyógyulni, amíg azt nem mondod, hogy elég volt! Amíg nem akarsz meggyógyulni. És ez hatalmas különbség.

Maradj erős, találd meg a saját motivációdat arra, hogy felépülj, s tarts ki mellette a végéig!

Nem számít, hogy milyen súlynál kötsz ki, s hányas ruhákat hordasz, gyönyörű vagy! Gyönyörű leszel, s mindig is azt voltál, ez nem változott. A kisugárzás sosem hazudik. Kitartás, s bízz a folyamatban, egyszer túl leszel rajta, s már csak emlék lesz.

 

 


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial