evészavar és gyógyulás

Evészavar teszt: szükség van-e segítségre?

evészavar teszt  – íme a legjellemzőbb tünetek evészavarral küzdőknél

Ránézésre nem lehet megmondani valakiről, hogy evészavarral küzd-e.


Attitűd teszt: Te magadra ismersz?

 

Mivel az evészavar alapvetően egy neurobiológiai állapot és többnyire nem jár együtt kapásból látható tünetekkel (de nem ám!), az evéshez való hozzáállást, azaz magát a mentalitást vizsgálva lehet megállapítani, hogy fennáll-e az evészavar veszélye vagy nem.

Sokan azok közül, akik evészavarral küzdenek, normál vagy akár az átlagosnál magasabb testsúllyal bírnak, nem pedig az ideálisnál alacsonyabbal – mint ahogy azt manapság sokan gondolják. Az evészavar egy mentális állapot, és a külsődleges megjelenési formája csak másodlagos, nem a legfontosabb szempont. Ránézésre nem lehet valakiről megmondani, hogy evészavarral küzd-e.  A mentális betegség fejben zajlik, kívülről többnyire láthatatlan. A tény, hogy a megjelenés nem megbízható támpont a betegség meglétének megítélésében, arra ösztönöz minket, hogy fokozott figyelmet szenteljünk az illető viselkedésének, gondolkodásmódjának, ételhez/testsúlyhoz/egészséghez való hozzáállásának, és megvizsgáljuk, ezek vajon eltérnek-e a korábban megszokottól (vagy speciel a logikustól).

 

 

Honnan tudhatod, hogy neked szükséged van-e segítségre?

Mire alkalmas ez a teszt? (Ha nevezhetjük egyáltalán tesztnek.) Önállóan diagnózist felállítani veszélyes és nem célravezető. Kérlek, ha te magadnál vagy bármely ismerősödnél arra gyanakszol, hogy evészavar áll a háttérben, merj segítséget kérni, és ha lehetőséged van rá, fordulj szakemberhez, mert ez nem játék, és gyakran orvosi segítséget igényel! Az alábbi teszt inkább egy elemzési útmutató, ami eszközként segít észrevételeket gyűjteni, és rávilágít, hogy mit érdemes megfigyelni a viselkedésben.

Összegyűjtöttem jónéhány evészavar teszt anyagát, amelyeket pszichológusok által közzétett bejegyzésekben találtam, ezeket fordítottam le magyarra, hogy támpontként használva ezen az oldalon el tudd dönteni, hogy érdemes-e foglalkoznod a témával alaposabban, vagy az evészavar nem valószínű, hogy fennáll (bár attól, hogy nincs diagnosztizált evészavarod, még előfordulhat, hogy valamilyen formában táplálkozási zavarral küzdesz, amellyel szintén érdemes foglalkozni, ezt angolul úgy nevezik: disordered eating).

 

 

MEGJEGYZÉS:

Ez a teszt nem szolgálja magát a diagnózis saját kezű megállapítását, ezért használd bölcsen. Hagyj elég időt megfontolni a választ, mielőtt egy pontra igent mondanál! Igyekezz minél reálisabb, őszintébb, hitelesebb válaszokat adni, amennyire csak lehetséges, különben téves eredményt kaphatsz. Nincsenek pontok, amik más teszt esetében tipikusan szoktak lenni, csupán összeírtam a legjellemzőbb viselkedéseket, amelyekre érdemes figyelmet fordítani és amelyek a leggyakoribbak az evészavarral küzdőknél.

 

 


 

 

 • Gyakrabban aggódsz a súlyod és alakod miatt, mint általában a körülötted élők a korcsoportodban?
 • Van, hogy úgy érzed, nem bírnád elviselni, ha felszednél 1-2 kilogrammot?
 • Határoztad el mostanában, hogy diétába kezdesz?
 • Gyakran fázol olyankor is, amikor mások nem? Van olyan, hogy te pulóvereket, plédet terítesz magadra, mert fázol, még akkor is, amikor mások rövid ujjú pólóban vannak vagy lenge ruhát viselnek körülötted?
 • Gyakran fázol akár a ragyogó napsütésben is, amikor mások szerint meleg van?
 • Szoktál a testeden aggódni és teljesen megfeledkezni a gondolataid miatt a mindennapi teendőidről, éppen végzendő feladataidról vagy a hobbijaidról, melyeket valaha igazán élveztél?
 • Előfordul, hogy kövérnek érzed magad olyannyira, hogy ez az érzés rányomja bélyegét a hangulatodra, társasági életedre, étkezési szokásaidra?
 • A családod és barátaid kezdetben gratuláltak a fogyásodhoz, alakodhoz, de mostanában inkább már aggodalommal teli megjegyzésekkel illetnek? Van olyan, hogy megkérdezik, ettél-e ma már, aludtál-e eleget, mert szerintük nem nézel ki túl jól? Gyakran tesznek a szeretteid megjegyzéseket az alakodra, mert szerintük túl vékony vagy és túlzásba viszed a sportot/diétázást/fogyókúrát?
 • Mondták mostanában, hogy túl sokat foglalkozol a testeddel?
 • Úgy érzed néha, hogy minden kicsúszik a kezeid közül és nem tudsz koncentrálni, odafigyelni másokra anélkül, hogy elvesztenéd a fonalat? Nehezen tartod fenn a figyelmed órán, munka közben, könnyen elfelejtesz dolgokat?
 • Gyakran dugul be a füled és érzed úgy, mintha egy vattapamacson keresztül hallgatnád a beszélgetést?
 • Van úgy, hogy képtelen vagy odafigyelni másra, mint a belső gondolataid, melyek általában ételekkel, számokkal vannak tele?
 • Szoktad előre tervezgetni gondolatban az étkezéseidet és hogy mit, mikor, mennyit fogsz enni?
 • Folyamatosan kalóriákat számolsz, és ha az étkezésed után nem tudod beütni a kalkulátorba a megevett táplálékok mennyiségét, ingerültnek és feszültnek érzed magad?
 • Egyre hosszabb és hosszabb listád van arról, hogy milyen ételeket nem szabad megenned? Megtiltasz magadnak ételeket, amelyeket inkább messzire elkerülsz, nehogy egyél belőlük?
 • Nem alszol túl jól mostanában, esetleg hajnalban gyakran felébredsz, és reggel kialvatlanul, fáradtan kelsz ki az ágyból, mintha le se hunytad volna a szemed? Gyakran kell mosdóba menned akár hajnalban is?
 • Mondtál nemet mostanában meghívásra csupán azért, mert féltél, hogy ha igent mondasz, enned kellene társaságban, és ettől a gondolattól nyugtalannak érezted magad?
 • Vannak pánikszerű reakcióid az evés körül, amikor tudod, hogy enned kellene valamit? Szoktál szorongani étkezési helyzetekben, családi eseményeknél, vagy amikor éhesnek érzed magad?
 • A közösségi szituációk félelmet keltenek benned, és legszívesebben elmenekülnél az ilyen helyzetekből? (Például családi összejövetelek, ünnepségek, barátokkal/munkatársakkal együtt étkezés, ebédidő az iskolában, menza, nyaralás, fogadások, éttermi alkalmak  stb.)
 • Előfordult mostanában, hogy már a tudat, hogy hamarosan másokkal együtt kell részt venned egy étkezésen, frusztrált, és már a gondolattól émelygés fogott el?
 • Ha tudod, hogy hamarosan étterembe mész másokkal, előre megnézed az étlapot, kiválasztod az ételedet, kiszámolod az energiatartalmát vagy felhívod az éttermet, hogy tudnak-e biztosítani neked speciális menüt, mert te „speciális étrendet követsz” és nem ehetsz bizonyos ételeket?
 • Kimaradt a menstruációd vagy teljesen elveszítetted a szexuális érdeklődésedet?
 • Gyakran törnek rád hangulatváltozások, és míg az egyik pillanatban jókedvű voltál, a következőben sírni tudnál a teljes elkeseredettségtől?
 • Szoktál hazudni arról, hogy mit ettél aznap és/vagy mennyit edzettél?
 • Gyakran agyalsz kifogásokon, hogy miért nem ehetsz bizonyos ételekből? Szoktál kifogásokat mondani, ha vendégségbe/étterembe mész, hogy miért nem ehetsz a felkínált ételből? Esetleg intoleranciára, allergiára hivatkozol, ami miatt az ételt vissza kell utasítanod, holott tudod, hogy ez nem igaz?
 • Van úgy, hogy órákon keresztül készíted elő az ételedet – apró darabokra aprítva mindent a tányérodon, netán növelve az étel tömegét (de nem az energiatartalmát), hogy tovább tartson elfogyasztani és/vagy többnek tűnjön?
 • Sok fitneszes, egészséges táplálkozással, diétával, fogyókúrával foglalkozó csatornát/blogot/honlapot követsz a közösségi médián keresztül? Gyakran nézegetsz ételekről készült képeket, videókat, receptkönyveket vagy figyeled azt a megosztott tartalmon, hogy mások mit/mennyit esznek? Van, hogy a filmből is leginkább az ragadja meg a figyelmed, hogy mások mit/mennyit esznek vagy mennyire karcsú az alakjuk?
 • Mondtad mostanában többször is, hogy nem vagy éhes, miközben érezted, hogy meg bírnál enni több adagot is egy adott ételből? Szoktál hazudni arról, hogy mikor vágysz ételre, csak mert félsz, hogy az étel milyen hatással lesz az alakodra?
 • Előfordult az utóbbi időkben, hogy azért nem ettél meg valamit, mert féltél, hogy mások árgus szemekkel figyelik, amit eszel? Gyakran eszel emiatt egyedül, a szobádban elbújva vagy olyankor, amikor senki nem látja?
 • Az utóbbi három hónapban többször is megesett, hogy úgy érezted, képtelen vagy kontrollálni, hogy mit eszel, ÉS nagy adagot fogyasztottál el rövid idő alatt, amit a legtöbb ember nagy mennyiségű ételnek tekintene (vagy legalábbis többnek, mint amit egy átlagos ember hasonló szituációban elfogyasztana)?
 • Ezen epizódok alatt – amikor nagy mennyiségű ételt ettél meg kontroll érzete nélkül – úgy érezted, hogy sokkal gyorsabban eszel, mint normális esetben? Addig ettél, amíg már kényelmetlenül eltelítődtél? Vagy nagy adagot ettél annak ellenére, hogy fizikailag nem érezted éhesnek magad? Esetleg egyedül ettél, mert szégyellted, hogy mennyit eszel?
 • Gyakran érzed undorítónak, depressziósnak, kövérnek magad evés után?
 • Szokott lelkiismeret furdalásod vagy bűntudatod lenni, ha megeszel valamit?
 • Előfordult az utóbbi időben, hogy hashajtó, vízhajtó készítményeket használtál vagy meghánytattad magad?
 • Előfordult, hogy szándékosan böjtöltél: nem ettél semmit legalább 16 órán keresztül azért, hogy megtisztítsd a tested a méreganyagoktól, irányítsd a testsúlyodat, megelőzd a hízást egy epizód után, vagy mert úgy érezted, hogy másképp képtelen lennél ellenállni az evésnek?
 • Gyakran kutatsz a tökéletes diéta után, olvasgatsz testépítős oldalakat, diétás fórumokat, és minden nap igyekszel előre megtervezni a tápanyagbeviteled arányát, hogy a fehérje, zsír és szénhidrát mennyiségét bizonyos szint alatt tartsd? Könnyen stresszelsz azon, ha ezt az arányt nem sikerül tartanod? Előfordul, hogy annyira ragaszkodsz a számokhoz, hogy képtelen vagy igent mondani egy társasági összejövetelre vagy bármely eseményre, amelyhez talán evés is kapcsolódna?
 • Szoktad olyan ételek kalóriamennyiségét kiszámolni, amelyeket tudod, hogy sosem ennél meg, mert tiltólistásnak tartod, de megnyugtat, ha tudod az energiatartalmukat?
 • Van olyan, hogy azért edzel, mert úgy érzed, túl sokat ettél, és félsz, hogy a súlyod gyarapodni fog?
 • Az elmúlt hónapokban többször is megesett, hogy olyan keményen/hosszan edzettél, hogy lesérültél/szédültél/hányingered volt/sötét foltokat vagy csillagokat láttál, de mégsem hagytad abba addig, amíg nem teljesítetted, amit kitűztél?
 • Bűntudatod van, ha lemondasz/kihagysz egy edzést, mert valami éppen közbejön?
 • Rendszeresen kis mennyiségű ételt eszel napi szinten, ami kevesebb mint kb. 1500 kalória/nap azért, hogy kordában tartsd az alakodat vagy súlyodat?
 • Jelenleg kezelés alatt állsz evészavar miatt?
 • Előfordult mostanában, hogy csak azért őrizgettél/próbáltál fel valamilyen ruhadarabot, hogy lásd, még mindig elég vékony vagy-e, hogy beleférj? Gyakran tartogatsz a szekrényedben csak azért valamilyen rád túl kicsi ruhadarabot, hogy motiváld magad a fogyókúrára?
 • Ha vásárolni mész, sokáig nézegeted az alakodat a tükörben, esetleg képet is készítesz? Vagy éppenséggel frusztrál, hogy fel kell próbálnod egy ruhadarabot és le kell vetkőznöd?
 • Szoktál egész alakos fotókat készíteni a testedről, hogy utána elemezd és megvizsgáld, változott-e a külsőd a legutóbbi alkalomhoz képest?
 • Gyakran méred magad, napi többször is akár, hogy megállapítsd a testsúlyodat/méreteidet? Esetleg feljegyzed az összes eredményt a mérlegről/szalagról, hogy aztán később legyen mihez viszonyítanod?
 • Igyekszel minél későbbre halogatni az étkezések időpontját, és addig kényszeresen pakolgatsz a lakásban, rendezgeted a dolgaidat az asztal körül, esetleg előbb nekiállsz takarítani/tanulni/tornázni, hogy minél később ülj csak le enni – netán azért, mert mozgás után/bizonyos időpontban érzed csak megérdemeltnek az adott ételt?
 • Az evés rituálészerűvé vált, és mindent ugyanúgy teszel, minden egyes étkezés alkalmával? (Pl. rendezgeted a terítőt, igazgatod a székeket, gondosan megválogatod az evőeszközt és tányérokat stb.)
 • Szoktál evés közben teát/vizet inni, hogy hamarabb jóllakj és ne egyél olyan sokat?
 • Félsz attól, hogy ha elkezdenél „normálisan” enni, akkor képtelen lennél leállni vagy elhíznál, és mások elítélnének?
 • Gyakran kerülsz olyan ételeket, amelyeket korábban élveztél, csupán azért, mert többé nem tartod őket egészségesnek/félsz, hogy hizlalnak?
 • Az utóbbi időben tapasztaltál izomgyengeséget, ízületi fájdalmakat, szokatlanul gyakori ízületi ropogást, görcsöket vagy érzéketlen végtagokat? Volt olyan, hogy arra riadtál éjszaka, hogy zsibbad a lábad, és/vagy nem érzed a lábujjaidat?
 • Szoktak órákon keresztül lilák lenni a körmeid, amikor valójában nem is fázol?
 • Jobban kedveled, ha üres a gyomrod, mert olyankor könnyűnek/légiesnek/vékonynak érzed magad? Esetleg nem mersz enni, mert gyakran tapasztalsz puffadást, vízvisszatartást, hányingert étkezés után?
 • Gyakran szorongsz, amikor az evés/táplálkozás/étrendek/sport/régi fényképek kerülnek szóba az asztalnál?
 • Igyekszel kerülni minden olyan helyzetet, ahol a figyelem a te alakodra és külsődre irányul?

 


 

 

Ha feltűnően sok kérdésre válaszoltál igennel, arra bátorítalak, hogy beszélj valakivel, akiben megbízol és próbáld megfigyelni, hogy milyen a táplálkozásod jelenleg, mi zajlik benned és milyen gondolatok jelennek meg. Nem szégyen segítséget kérni, ezek a viselkedések nem egészséges állapotot tükröznek és súlyosan megnehezítik az életet. Talán nem is látod, hogy mekkora hatással van az életminőségedre.

 

 

Barátoknak és szülőknek:

Az evészavar egy mentális betegség, és még ha úgy is érzi az illető, hogy nem elég beteg, nem elég vékony ahhoz, hogy evészavarral küzdjön, megérdemli a szeretetet és a gyógyulást, és arra kell biztatnunk őt, hogy minél hamarabb ismerje be, hogy problémája van, mert csak ez által születhet meg az elfogadás és változtatni akarás, ami elengedhetetlen az igaz, teljes gyógyuláshoz.

 

 


 

Referencia:

 1. D.M. Garner, M.P. Olmsted, Y. Bohr, and P.E. Garfinkel. Eating Attitudes Test. Psych Central [2018.04.30.]
  https://psychcentral.com/quizzes/eating-attitudes-test/
 2. Eating Disorders Screening Tool. National Eating Disorders Association (NEDA) [2018.04.30.]
  https://www.nationaleatingdisorders.org/screening-tool
 3. Eating Disorders and Emotional Eating Test. Psychology Today [2018.04.30.]
  https://www.psychologytoday.com/us/tests/health/eating-disorders-and-emotional-eating-test
 4. Davig M. Garner, Paul E. Garfinkel. 1979. “The eating attitudes test: an index of the symptoms of anorexia nervosa.” Psychological Medicine 1979; 9, 273-279.p. [2018.04.30.]
  https://river-centre.org/wp-content/uploads/2015/08/Garner-EAT-40-1979.pdf
 5. Dr. Sari Fine Shepphird, Ph.D.. 2015. Eating Attitudes Test (EAT-26). [2018.04.30.]
  https://www.drshepp.com/wp-content/uploads/2015/06/eatingattitudestest.pdf
 6. Gwyneth Olwyn. 2012. Phases of recovery from an eating disoder part 2. Telltale dozen to uncover an eating disorder. The Eating Disorder Institute [2018.04.30.]
  https://www.edinstitute.org/paper/2012/11/23/phases-of-recovery-from-an-eating-disorder-part-2

 

[frissítve 2021. 04. 10.]

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial