evészavar és gyógyulás

Normális ezeket a tüneteket tapasztalni?


Tipikus tünetek, amik a felépüléssel járnak

Hogyan segíthetsz magadnak, hogy ne ess pánikba?

A tünetek listáját itt találod.
Most elsősorban tanácsokat szeretnék nektek adni: mit lehet tenni azért, hogy elviselhetőbb legyen a felépülési folyamat?

 

 

1. Fogadd el a vízvisszatartást

Ne próbálj ellenszegülni a vízvisszatartásnak.

Ha nekiállsz edzeni, még ha pillanatnyilag úgy is érzed, hogy javított a közérzeteden, a testedet még nagyobb stressz alá helyezed, hogy aztán a vízvisszatartás (ödéma) kétszeres erősséggel térjen vissza újból. Azon emberek között, akik evészavar háttérrel rendelkeznek, a máj általában nem funkcionál rendesen, és nem képes az egészséges szöveti víz egyensúlyának szabályozására. Emellett a másik oka, amiért ezt a kellemetlen vizesedést tapasztalod, hogy a tested igyekszik könnyíteni a saját dolgán: a víz segíti a tápanyagok megfelelő áramlását a szervezetben, és így könnyebben jut A-ból B-be, a szövetekbe, szervekbe, izmokba, amit szükséges „feltölteni” energiával.

Az ödéma egy védekezési reakció, ami a gyógyulást segíti. Melletted dolgozik, nem ellened! A negatív oldala viszont, hogy nem éppen jó érzés, sőt, kimondottan nem kellemes. Nagyon fontos, hogy ebben a kezdeti időszakban add meg a testednek a pihenést, és engedd a testednek, hogy kissé feldagadjon a víztől, felpuffadjon az arcod, hasad, hagyd meg a bokádnak, hogy visszatartsa a vizet, és reagálj a fájdalomra és kimerültségre oly módon, hogy megfelelő pihenést és nyugalmat biztosítasz, amíg csak ez az állapot elviselhetőbbé válik.

Ülj, feküdj, kicsit sétálj, helyezz jégakkut a bokádra, támaszd a lábad a falnak, hogy magasabban legyen kicsit, és főleg: EGYÉL tovább. Energia nélkül a tested nem képes túljutni ezen a fázison, és szükséged van rá, hogy továbbra is ugyanúgy megadd neki az energiát, ami elengedhetetlen a gyógyuláshoz!

 

 

2. Ne mérd a súlyod

A vízvisszatartás miatt az első napokban igen gyorsan megemelkedik a testsúly, szinte néhány nap alatt 3-8 kilogrammal is többet mutathat a mérleg (nekem amint elkezdtem enni, még akkor nem is eleget, de már 6 kilóval ugrott felfelé!). (Kórházi körülmények között feltáplálás kezdetén akár 13 kilót is elérheti.)

Ez nem valós súly. Ez mind glikogén raktár, glükóz, belekben lévő étel, és soksoksok víz, mely a tápanyagok gyors áramlását biztosítja a szervezetben. Nagyon fontos, hogy semmilyen módon ne kompenzáld, és ne eddz, mert minél inkább próbálod elkerülni, annál erősebbé és tartósabbá válik. A felszedett súly jelentős része a hasadon vagy combodon jelenik meg, és a puffadás a szokatlanul sok étellel kombinálva a gyomrodban olyan érzetet kelthet, mintha terhes lennél. A test aránytalan és idegennek tűnhet.

 

Egy kép ebből az időszakomból:

A félelmek nem jelentik azt, hogy visszafele kellene menned.

 

 

3. Ellenőrizd, hol tartasz

Talán még mindig vannak olyan pillanataid a mindennapokban, amikor túleszel, aluleszel, mindezt az evészavar gondolatok miatt – függően attól, hogy melyik evészavar típusból gyógyulsz – és talán még sokszor keresed a biztonságot a régi jól bevált módszerekben. Hidd el, semmi sem olyan káros vagy drasztikus, mint maga az evészavarod. A változások és ismeretlen miatt talán elveszettnek érzed magad, abnormálisnak, s úgy érzed, túl sok, nem bírod. Úgy érezheted, hogy mindent elrontottál, és még a „gyógyulást” sem tudod rendesen végigcsinálni, mert rád nem érvényesek a feltáplálásról írtak, te más vagy. De szeretném, hogy tudd, teljesen normális érzelmileg kimerültnek lenni, és a negatív gondolatok, mini-visszaesések és félelmek csak erősebbé tesznek. Valószínűleg megjelennek az alábbi gondolatok majd: „ez nem működik! nálam nem! csak még többet és többet fogok hízni, amíg teljesen kövér leszek! csak még egyszer koplalni szeretnék, utoljára! talán előbb még egy kicsit lefogyok, visszaveszek, egy utolsót bezabálok, és csak utána kezdem el a gyógyulást…”És a többi. De ezt mind csak az evészavarod mondatja. Ez teljesen normális, hiszen félsz. De a félelmek nem jelentik azt, hogy visszafele kellene menned.

 

Semmi sem olyan káros vagy drasztikus, mint maga az evészavarod.

 

Ezek a gondolatok könnyen eluralkodhatnak rajtad, és meggyőznek, hogy hiába minden, de szeretném, hogy tudd, ez csak átmeneti! Minden, amit tapasztalsz csak átmeneti, és amint túljutsz rajta, már csak emlék lesz. Van, akinél mindez visszaesést eredményez, és ők többször ugranak bele az első fázisba. Meg kell értened, hogy még ha kényelmetlenül érzed is magad egy pillanatban, ezek nem valós gondolatok, hanem az evészavar küldi őket. Megtölti a tudatodat, mert fél, hogy megválsz tőle. Ő akarja, hogy visszaess. Nem kell hallgatnod rá! Írd felül, s mondd ki hangosan: nem érdekel, én akkor is csak megyek tovább, és bízom abban, hogy meg tudom csinálni. Minden rendben lesz.

 

 

4. Csak egyél tovább

Gastroparesis. Amikor minden, amit az elmúlt 3 napban megettél, még ott csücsül a beleidben, s úgy kell tovább enned, hogy szinte úgy érzed, szétpukkadsz. Nem mókás érzés, de szintén a feltáplálással jár, és ha kitartó vagy, hamar enyhül, és utána gyorsabbá válik az anyagcseréd, mint valaha korábban! Erről bővebben itt olvashatsz. Nagyon fontos, hogy semmilyen módon ne próbálj kevesebbet enni, ha már egyszer elérted a minimum javasolt mennyiségeket. A minimumokért nem vállalok felelősséget, de több százezer evészavarral küzdő harcos gyógyult már meg segítségükkel, úgyhogy szerintem méltón kiérdemelték helyüket a honlapomon.

A lassított bélmozgás miatt egyszerre érezheted magad tele, jóllakottan, éhesen és tele szorongással. Egy nagy puha párna a pocakodra helyezve, hogy melegítsen, miközben kényelmesen elhelyezkedsz, sokat javíthat a közérzeteden.

Amíg az anyagcseréd küzd a kezdeti időszakban (ez lehet néhány nap, néhány hét), sokat segít, ha kalóriadús, de kisebb volumenű ételeket eszel, amelyeket könnyebb megemészteni. A feldolgozott élelmiszerek úgymond „elő vannak dolgozva” a beleid számára, hogy az energiát a lehető legkevesebb erőfeszítéssel tudja kinyerni belőlük a tested. Saját tapasztalatból tudom (mások példájából tanulva), hogy az olajos magvak, aszalt gyümölcsök, müzlik (ultratömény granola!), ultrafeldolgozott élelmiszerek (pl. pizza, margarinnal megkent muffin lekvárral, kenyerek, energiaszeletek, kiegészítve zöldség- és gyümölcslevekkel) a legjobb barátaim voltak ebben az időszakban.

Ha egy normál adag ételt megettem, úgy éreztem, képtelen leszek enni az elkövetkezendő egy héten belül. Annyira tele voltam, hogy alig bírtam mozogni, csak feküdtem, ittam, és 3 óránként ettem valamit, ami épp vonzónak tűnt. Csak napi egyszer volt teljes értékű ételnek számító étkezésem (ebéd), amikor nagyobb adagot ettem, mert utána nem bírtam legyűrni a torkomon semmit, ami nagy volumenű ételnek tekinthető. Nálam ez a legkritikusabb időszak két hétig tartott, és nem volt túl rózsás. De túléltem. Ahogy te is túl fogod! Nem tart örökké.

 

 

5. Emésztési problémák?

Az enzimek hiánya miatt puffadhatsz, reflux-szerű savvisszaáramlást tapasztalhatsz, gyomorégést, hányingert, ez mind a folyamattal járhat, és szintén tartós feltáplálással (akkor is, ha bulimiából gyógyulsz!) helyre fog jönni.

A bélbaktérium családod a beleidben új kihívással néz szembe, és emiatt étel intoleranciákat, érzékenységeket tapasztalhatsz. Glutén, tejtermék, hüvelyesek, fehérjedús ételek mind nehézséget okozhatnak. Egy jó minőségű emésztő enzim csomag + probiotikum sokat könnyíthet a dolgokon, átmenetileg. Ha az anyagcseréd felpörög, s helyrejön a traumából (és veszteségekből), akkor ez mind el fog múlni, és az emésztésed egészségessé és csodálatosan rendszeressé válik.

Meg se próbálj csak nyers zöldségeken, gyümölcsökön tengődni, mert azzal csak magad alatt ásod a vermet és ez további fájdalmakhoz vezet. Nem fogsz életed végéig ezektől a tünetektől szenvedni, de most sokat könnyíthetsz magadon, ha a feldolgozott élelmiszerekre koncentrálsz. Legalább egyből legyőzhetsz jó néhány kaja-félelmet! Két győzelem egy lépéssel.

 

 

6. Mézes hetek

Amikor elhatározod, hogy megléped a minimumot, a pillanatnyi ijedség után beköszönthetnek a mézes hetek: extrém éhséget tapasztalsz (4000-6000-8000+ kalóriát eszel) / követed az éhségérzeted / tartod a minimumokat, és szembenézel az összes korábban megtiltott, megvont étellel, amit aktív evészavarod alatt igyekeztél teljesen kizárni az életedből. A mézes hetek addig tartanak, amíg hallgatsz a mentális éhségre, és nem írod felül azt, amire vágysz. A kezdeti lelkesedés után azonban – lelkesedés a gyógyulásért, mert felismered, hogy végre szabad vagy, s azt/annyit eszel, amit/amennyit akarsz – beköszönt egy újabb fázis: a kétségbeesés.

Azt hiheted, hogy túl gyorsan hízol, túl sokat eszel, túl sok egészségtelent eszel, túl keveset mozogsz, túl gyorsan gyógyulsz… stb. Ezek közül EGYIK SEM igaz. A szorongásod mondatja veled ezeket a dolgokat, és egyik hasonló gondolat sem gyógyulás-párti. Nem fogsz örökké hízni, nem fogsz örökre a fenekeden ücsörögni, és nem eszel túl sokat, csak annyit, amire szükséged van (legalábbis ideális esetben eleget eszel ehhez). Nincs olyan, hogy túl sok. Hisz mihez képest? A pihenés és nyugalom elengedhetetlen a teljes felépüléshez, és mindennemű felesleges mozgás (igen, a csempe súrolása és állandó takarítás feleslegesnek számít!) megszüntetése javasolt.

 

 

7. Menzesz: higgy benne, hogy visszatér

Ha a menstruáció elmarad, kimarad, az általában azt jelenti, hogy a test vagy nem jut megfelelő mennyiségű (vagy minőségű) táplálékhoz, vagy nem az ideális testsúlytartományban vagy. Ez az „ideális” változhat életmódtól és egészségügyi állapottól függően, de ha teljesen elmarad a menzeszed (amenorrhea), akkor pihenésre és sok energiára van szüksége a testednek. Ugyanakkor itt szeretném kiemelni, hogy önmagában a menstruáció visszatérése NEM bizonyítja, hogy a test az ideális testsúlytartományában van, és teljesen felépült az alultápláltságból! Sok lánynak jön meg kritikusan alacsony testsúlynál is, és ettől még nem számítanak automatikusan gyógyultnak. Menzeszről bővebben itt.

 

 

8. Éjszakai izzadás és/vagy hőhullámok

Összefügg az anyagcserével, amely keményen dolgozik azért, hogy azt az energiát, amit megeszel, képes legyen felhasználni, és arra fordítani, amire szükséges. A fehérje emésztése általában több energiát igényel, és ha az étkezéseid arányban magasabban tartalmaznak fehérjét a korábban megszokottnál, akkor az anyagcsere plusz hőt termel emésztés közben, mert minden erejét bevetve próbálja feldolgozni a tápanyagokat. Az éjszakai izzadás a feltáplálás tipikus eleme, és ha ezt tapasztalod, lehet, hogy arra riadsz hajnalban, hogy reszketsz, mert csurom víz a pólód, miközben mégis forrónak érzed a tested. Egyszerre fázol, de meleged van. Ha így van, akkor öltözz át, húzz tiszta lepedőt (ha kell), és ha éjszaka nem tudtál aludni ettől az érzéstől, akkor napközben biztosíts magad körül kellő nyugalmat, és add meg a pihenést, amire szükséged van!

 

 

9. Fájdalom? Pihenj!

Ízületi fájdalmak. Zsibbadás. Görcsök. Főleg zsibbadásszerű bizsergető viszketés a végtagokban… Mintha tűvel böködnék a csontjaidat, a gerincedet, az izmaidat. Nem kellemes. Ha ilyet tapasztalsz, az általában normális* és a sérülések felépülésének tünete.

 

* Ha bármilyen kétséged támad, bizonytalan vagy egy tünettel kapcsolatban, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert akár orvosi segítségre is szükséged lehet! Ha arra gyanakszol, hogy valami komolyabb dolog áll a háttérben, merj segítséget kérni, mert ez nem játék!

 

 

10. Merj segítséget kérni

A gyógyulás kockázattal jár. Ez nem egy könnyű folyamat. Ahogy az evészavar alatti idők sem voltak azok, csak ezt szeretjük elfelejteni. A gyógyulás egy kockázatos fejlődés. Habár a felépülésben tapasztalt tünetek többsége a gyógyulással jár együtt, bizonyos esetben szükséges lehet orvosi segítségre. Emlékszem, hogy folyamatos dilemma volt számomra, hogy mikor kellene szakemberhez fordulnom, s mikor tapasztalok csak „tipikus” feltáplálás tüneteket. Bíztam a megérzéseimben, és ha kétségeim támadtak, hogy valami nincs rendjén, inkább helyet foglaltam a körzeti rendelőben.

Bízz a folyamatban. Minden rendben lesz! Bízz a gyógyulásban. Magadban. És tarts ki a végéig, hogy csak egyszer kelljen ezt végigcsinálnod!

 

 


 

2 hozzászólás

 • Csik Balázs

  Szia! Először is meg szeretném köszönni a blogodat, nagyon jó írások vannak rajta! Igaz én nem testképzavarból gyógyulok, de egyéb mentális betegség miatt kritikusan lefogytam, egy ideje már dolgozok, dolgozunk a feltápláláson. Nagyon hasznosnak találtam az erről szóló írásaidat és sokszor ad erőt és nyugtat meg újra és újra elolvasni. Említetted a “Normális ezeket a tüneteket tapasztalni?” című bejegyzésed 5.pontjában, hogy érdemes enzimeket szedni. Ebben kérem a segítségedet, hogy pontosan melyik készítmény vált be, vagy melyiket tudnád ajánlani?
  Előre is köszi ha válaszolsz.
  Áldott vasárnapot kívánok!
  Üdv: Balázs

  • Szerepi Kata

   Kedves Balázs!
   Instagramon válaszoltam, remélem az segített! Azért ide leírom, hogy hamarosan a youtubeon is lesz erről videó, abban mindent megosztok majd ezzel a témával kapcsolatban.
   Minden jót neked és kívánom, hogy jobban legyél!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial