evészavar és gyógyulás

10 érv, amiért semmi nem lesz jobb attól, hogy vékony leszel

Attól, hogy vékony leszel, nem leszel boldog.

A vékonyság nem oldja meg a negatív önképedet.

 

 

Sokan azonosítjuk a vékonyságot a sikerrel, de bele se gondolunk, mi történik majd, ha elérjük ezt az álomcélt. Ha kicsit kevesebbet ennénk, kicsit edzenénk még, kicsit odafigyelnénk a dolgokra… stb. akkor minden egy csapásra megoldódna. Egy csapásra boldogok lennénk.

.

.

.

.

Ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.

 

 

Tiszteld magad annyira, hogy nemet mondasz

Attól, hogy megváltozik a külsőd, még nem fognak jobban szeretni, tisztelni, elfogadni és megbecsülni az emberek. Nem fogsz többet vagy kevesebbet érni, nem leszel felszabadultabb és kulturálisan szeretetreméltóbb. (Eleve, melyik kultúrában? Népenként változó a szépségideál) De főleg, TE nem fogod magad jobban tisztelni. Szeretni. Elfogadni.

Egész nap körül vagyunk véve olyan ingerekkel, amelyek azt bizonygatják, hogy mi minden rossz a testünkben, mit kell megváltoztatnunk és hogyan, olyannyira, hogy már magunk is elbizonytalanodunk és elhisszük, hogy a testünk valóban hibás. Hogy valóban undorító, selejt, elfogadhatatlan, béna és tényleg javításra szorul.

A sok fogyókúrás tipp azonban nem beszél arról, hogy mi történik, ha ezt az utat választod. Nem írnak arról, hogy mennyi járulékos negatívum jár az olyan típusú vékonysággal, amire a tested ösztönösen nem szívesen vállalkozik. Ha genetikailag nem vagy nyúlánk alkat, a testednek talán más kívánságai vannak az alakodat illetően. És ez így van rendjén. Nem vagyunk egyformák. Egyik alak sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. Mind különbözünk. Az egyetlen, ami elhiteti veled, hogy a testeddel valami nem stimmel, az a mai modern kövérségfóbiás társadalmunk.

 

 

Miért ne akarj vékony lenni?

10 érv a vékonyság ellen

 1. Levertség
  Ahhoz, hogy szembemenj a saját tested akaratával, kevesebb energiát kell biztosítanod. De ha nincs elég energia a szervezetedben, nem csak az alakod, de a közérzeted is változik. Ingerült leszel, fáradt, zavarodott, könnyelmű, feledékeny, éhes, nyugtalan, nem tudsz aludni, nem akarsz aludni… Sok apró folyamat indul be odabenn, amire nem készítenek fel a magazinok. Az alultápláltság tünetei nem kellemesek, és fenekestül felfordítják az életed.
 2. Kannibalizmus
  Ha nincs elegendő mennyiségű zsírszövet, amelyet a tested bizonyos funkciókra (helló glükóz és ATP) fordíthatna, akkor elkezdeni önmagát felenni. Ebben az esetben a tested más szöveteket kezd elégetni, hogy pótolja a kieső energiát. A zsírszövettel együtt az izomtömeget is csökkenti (hiszen az izomtömeg több energiát éget), és enélkül a tested kiszolgáltatottá válik különböző sérülésekkel szemben. Nem természetes módon vékonynak lenni (értsd: fogyókúrával), izom nélkül, nem éppen esztétikus. Egy idő után az ágyból se lesz kedved felkelni, függetlenül attól, hogy fogytál-e vagy sem.
 3. Állandó fázás
  Nyáron is bundapulcsi, pléd, vastag zokni, mert állandóan fázol az energiahiánytól. Emiatt a tested puha szőröcskét növeszt a bőröd felszínén, hogy benntartsa a hőt, s megóvjon téged. A körmeid lilává válnak, az arcod sápadttá, és a belső hidegen nem segít se a tea se a takaró.
 4. Társaságban enni szórakoztató
  Ha lemondasz a közösség legeslegalapvetőbb összekovácsoló eleméről: az evésről, hamar egyedül találod magad. Nem mész társaságba, mert ott talán enned kellene, kerülöd a közös eseményeket, lemondod a találkákat, mert túl fáradt vagy ahhoz, hogy élvezhesd őket… Míg a végén teljesen egyedül találod magad a diétás ételeddel, ami egyáltalán nem kielégítő. A kielégítő az lenne, ha nem lennél egyedül.
  A társasági élet kulcsa a közös evés. Nem csak az, de igenis ott hangoznak el a legjobb sztorik,  legjobb poénok, és közösen osztozni egy finom ételből a barátaiddal szívmelengető érzés.
 5. A túlzott vékonyság átok
  Talán azt gondolod, hogy te nem leszel túl vékony. Mindenki azt gondolja először. Ha valaha anorexiával küzdöttél – vagy akár csak hajlamod van a koplalásra, amely elég addiktív – és azon töprengsz, hogy mi lenne, ha megint visszaesnél és diétáznál, kérlek, ne tedd. Az evészavarod sosem volt csodálatos és megnyugtató, ahogy te emlékszel rá. Ha pedig még nem tapasztaltad meg, hogy ez milyen, biztosíthatlak afelől, hogy nem akarod magadnak. Talán nem is jutnak eszedbe az érzések, amelyek megkeserítették a mindennapjaidat. Talán nem is emlékszel rá, hogy milyen rossz és elviselhetetlen volt, csak arra, hogy vékony voltál. Minél vékonyabbá válsz, annál inkább elmúlik a kezdeti önbizalom. Hamarosan azért kerülöd az embereket, mert félsz, hogy túl vékony vagy… hogy elítélnek, megkülönböztetnek, kinevetnek, amiért vékony vagy. Hogy minden ruha hülyén áll rajtad. Hogy nem vagy közéjük való, és biztos kinéznek majd – amúgy sem ennél semmit velük, úgyhogy minek menj el bárhová is. Te nem kell, hogy másokkal legyél, mert csak elrontod a pillanatot. Amúgy is neked céljaid vannak… Mit számít mások véleménye?
  Gondolod az elején.
  A vékonyság magányossá és elszigeteltté tesz. A vékonyság soha nem volt boldog cél, és nem éri meg visszatérni ahhoz, ami soha nem tett boldogabbá.
 6. Az emberek többsége nem találja vonzónak a sovány testet
  A természet megáldott minket egy belső intelligenciával, és érdekes módon – a média hiedelmeivel ellentétben – az emberek nem szívesen jönnek össze olyasvalakivel, aki nem sugárzik az életerőtől. A sápadtság nem vonzó. A beesett arc, üreges tekintet nem vonzó. A szomorúság és depresszió nem vonzó. Legalábbis nem az egészséges, életvidám ember számára. Az emberek olyan társakat igyekeznek találni, aki mellett jól érzik magukat, akivel lehet jókat nevetni, beszélgetni, sétálni, együtt tölteni közös minőségi időt. A soványság egyáltalán nem vonzó. A természet nem akar minket alultápláltnak. És kik vagyunk mi, hogy szembeszálljunk vele?
 7. A vékony emberek hajlamosabbak depresszióra és öngyilkosságra
  Több kutatás igazolja, hogy a vékony emberek gyakrabban halnak saját kéztől, mint magasabb súlyú társaik. Egyértelmű, hogy az alultápláltság depresszióhoz, pszichológiai zavarokhoz vezet, és most már az is tény, hogy ha a vékony emberek boldogok lennének – vagyis tényleg megérné vékonynak lenni – az öngyilkosság nem lenne ilyen gyakori körükben. Ki akarna meghalni, amikor annyira boldog, sikeres, szivárványos móka és kacagással teli élete van?
 8. Jelentősen csökkent életminőség
  Ha a szervezeted le van gyengülve, egészségügyileg sem vagy a toppon. Fogékonyabbá válsz immunbetegségekre, fertőzésekre, influenzára, vírusokra, bármilyen betegségre, hiszen kevésbé védekezőképes a tested. Az energiahiány hamar a libidó és szexuális érdeklődés csökkenését idézi elő, elmarad a menzesz, férfiak nemzőképtelenné válnak, ez pedig más problémákat hoz magával. A hormonegyensúly felborul, ami a mindennapi életedre, gondolkodásodra is hatással van. Ha a hormonjaid kedvükre ingáznak a normáltól eltérő skálán, szerinted 10-es mércével mennyire leszel kiszámíthatatlan?
  (Nagyon)
 9. Fizikai fájdalmak
  Bizony. Vékonynak lenni fájdalmas. Vékonynak lenni úgy, hogy nem kellene, hogy az legyél, nem kellemes. Görcsök, izomfájdalmak, gyakori sérülések, sokáig gyógyuló sebek, gyomorgörcsök, emésztési problémák, fejfájás, migrén, csontszöveti problémák… Ha a hormonok felborulnak, nagyobb az esély a csontritkulásra, ízületi fájdalmakra is. Ha kamaszkorban kezdődik, talán a csontozatod sosem alakul ki rendesen. Ha fiatalon, és sokáig vékony maradsz dacból, idősebb korodra – ha épen megéred – szinte képtelen leszel futni, sétálni, kirándulni, sportolni, mert minden kisebb esésnél vagy erősebb mozdulatnál lesérül vagy eltörik valamid… Nem mókás dolog nonstop porcropogást hallgatni, rettegni attól, hogy vajon kibírja-e a bokád, ha félrelépsz, és ha elesel az utcán, normál esetben nem törik el a gerinced. Vagy a csípőd. Nem épp vonzó életcél ezt az állapotot elérni.
 10. És végül: a vékonyság megszállottá és gonosszá tesz
  Megszállottá tesz a súlyod, diéta, egészséges életmód, ételek iránt. Megszállottá válsz a számok iránt, és napi 24 órában diéta-topikokkal/számokkal/fitness-inspirációs fotókkal veszed körül magad. Gonosszá és ítélkezővé válsz, mert mindenkit körülötted magadhoz hasonlítasz. Előítéletes vagy a más alkatú társaiddal és túlsúlyosakkal szemben. Szűkíted a baráti körödet azokra, akik olyanok, mint te. Kerülöd azt a tabu szót, hogy hízás (az örök ellenség), és ha bárki kimondja, füledet behúzva menekülsz. Úgy gondolod, hogy vékonynak kell lenned, mert másképp nem szeret majd téged senki. Meggyőződésed, hogy a vékonyság az egyetlen esélyed arra, hogy boldog legyél. Hogy nélküle senki vagy, és sosem fognak megbecsülni az emberek.

Holott az igazság az, hogy a természetellenes vékonyság csak elszigeteltté és önzővé tesz. És a legszörnyűbb az egészben, hogy amikor benne vagy és naponta teszel azért, hogy ezt fenntartsd, nem is látod, mennyire nem vagy boldog.

 

 

 

 


 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial