evészavar és gyógyulás

Hogyan segíts, hogy visszajöjjön a menstruáció?

Menstruáció – igenis fontos!
“Képzeld el, ha az emberek úgy undorodnának a diétáktól, mint a menstruációs vérzéstől.
Micsoda egy világ lenne!”


 

A témában megosztott másik bejegyzésemet itt találod: Tényleg visszajön magától a menzeszem?

Ha valaki – legyen akár nő, akár férfi – diétázni kezd, nem eszik eleget, s ezt még drasztikus edzéssel és kiegészítőkkel is megtoldja, gyakran a reproduktív hormonok is sérülnek. Sok korábban diétázó vagy evészavarral küzdő nőnél kimarad a havi menstruáció, mert a szervezetben nincs elég energia ahhoz, hogy termékenységre pazarolja a test az amúgy is szűkösen rendelkezésre álló energiát. Talán az illető azt gondolja, hogy „nem baj, legalább addig se kell vele bajlódni”, de az igazság az, hogy a menstruáció hiánya nagyon sok negatív következményt sodor magával.

 

 

Hypothalamic Amenorrhea

A hypothalamic amenorrhea néven emlegetett zavar megfelelő feltáplálással és pihenéssel helyrehozható, és a menstruáció szintetikus hormonok nélkül természetes módon képes visszatérni, hogyha az energiaegyensúly elér (vagy közelít) az ideális szinthez. Ugyanakkor önmagában a menstruáció visszatérése nem bizonyítja, hogy az illető teljesen egészséges.

 

Néhány lehetséges oka a menstruáció kimaradásának:

 • kalória megvonás
 • túlevés, falászavar
 • túl alacsony testsúly
 • túl magas testsúly
 • tisztulás hányással, hashajtással stb.
 • túlzásba vitt testedzés
 • nem elegendő pihenés
 • alvászavar
 • vérszegénység
 • alultápláltság
 • fogyás
 • alacsony testzsírszázalék
 • trauma (pl. szexuális bántalmazás)
 • vitamin, ásványi anyag és makrotápanyag hiány (pl. zsír, szénhidrát vagy magnézium stb.)
 • túl sok stressz (a diétázás és túledzés növeli a stresszt a szervezetben és hyperkortizolizmust okoz)
 • felborult hormonegyensúly (a diétázás egyenes út a hormonális zavarokhoz, de a fogamzásgátló szedése is)
 • evészavar

Forrás: Elisa Oras, 2016.

 

 

Hálaisten, hogy nem menstruálok!

Sok lány úgy gondolja, hogy ez az evészavar és diéták édenkertje, ahol végre nem kell a havi vérzéssel, PMS-sel, görcsökkel, megnövekedett étvággyal vagy épp hányingerrel foglalkozniuk. Egyenesen kívánatosnak tartják, hogy kimaradjon a menzeszük, mert úgy gondolják, hogy anélkül sokkal könnyebb az életük, és végre nem kell ezzel a „havi bajjal” törődniük.

Magadra ismertél?

Én igen. Régen én is így gondoltam.

 

Ha huzamosabb időre sérül a szervezet hormonháztartása, az egyértelmű jele annak, hogy valami nagyon nincs rendben.

 

Sokáig azzal védekeztem, hogy mi a baj azzal, ha kimarad, úgyis utáltam… De aztán szembesültem a hiány következményeivel, s elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi lesz, ha majd gyereket szeretnék és képtelen leszek teherbe esni, csak mert sokáig nem voltam hajlandó változtatni az életmódomon. Vagy mi lesz, ha idősebb koromra egy sima elcsúszástól eltörik a csípőm, mert menstruáció nélkül valószínűbb, hogy csontritkulásom lesz? A környezetemből mindenki azt kérdezgette, hogy nem kellene-e erre valami gyógyszert szednem? Vagy amikor a lányok csicseregtek a női témákról, akkor inkább nem figyeltem oda, mert valahol mélyen nem éreztem magam közéjük valónak. Úgy éreztem, hogy számomra ez már idegen világ, aminek nem vagyok részese. Valami, amiből kimaradok. Ahogy teltek az évek, azt is elfogadtam, hogy talán nem lehet gyermekem természetes módon, csak örökbefogadással. Megbékéltem ezzel az elképzeléssel is, s elfogadtam, hogy ez az én utam, s talán más formában találhatom meg a boldogságot, az anyaság nem is nekem való. Már előre leírtam az egészet, s a családommal is igyekeztem éreztetni, hogy tőlem ne számítsanak unokákra.

Aztán meg arra gondoltam, hogy ki a fene akar teherbe esni, amikor csak hízáshoz vezet? Úgyse akarok gyereket, minek törjem magam. És néhány csönttörésre való fokozott kockázat meg se kottyan, nincsen semmi bajom, tök jól elvagyok, biztos csak ijesztgetnek. Nem nagy dolog, mit izguljak miatta? Nem érdekel, hogy van-e egyáltalán, nem strapálom magam feleslegesen. Ha nem lesz gyerekem, hát nem lesz, kit izgat?

Azonban a dolog korántsem ilyen egyszerű. És nem hagyott nyugodni, hiába igyekeztem erről nem tudomást venni.

Ha a testedben nincs elég energia bizonyos folyamatokra (pl. reproduktív hormonok termelése), akkor az idővel komoly zavarokhoz, csontritkuláshoz, más egészségügyi betegségekhez vezet. És az nem épp mókás.

 

 

Igenis fontos!

Ha huzamosabb ideig sérül a szervezet hormonháztartása, az egyértelmű jele annak, hogy valami nagyon nincs rendben. Ha kimarad, gyengül vagy teljesen eltűnik a menstruációs vérzés, az tényleg azt jelenti, hogy nem tudsz teherbe esni, de egyúttal azt is, hogy ha nem kezelik azonnal, akkor osteopeniához, majd annak súlyosbodásával osteoporosis, magyarul csontritkulás következik be.

Míg az osteopenia gyógyítható (s általában rendszeres kitartó visszatáplálással helyreáll), a csontritkulás viszont nem. A csontritkulás férfiakat ugyanúgy érinti ebben az esetben, mint a nőket, akárcsak a kortizol túlzottan magas szintje a szervezetben, ami hosszútávon idegrendszeri problémákat okoz, szív-érrendszeri megbetegedéshez és emésztőszervi betegségekhez vezethet.

Tehát nem túl rózsásak a kilátások menzesz nélkül, s ezt jó, ha szem előtt tartod, miközben a kimaradt vérzés „pozitív” oldalát elemzed. Ha nem szeretnél 30-40+ éves korodban egy tüsszentéstől bordatörést szenvedni, és napi szinten kemény fájdalmakat átélni, mert még arra sem lesz energiád, hogy a csonttörés begyógyuljon, s megmozdulj, akkor jobb, ha komolyan veszed a visszatáplálást és a gyógyulásod.

 

 

Idézet Olwyntól

„Ha nincs rendszeres menstruációs ciklusod (emlékeztetőül: a tabletta miatti (orális fogamzásgátló) havi vérzés NEM menstruációs ciklus), akkor más súlyos egészségügyi kondíció diagnózisának hiányában valószínűleg a terméketlenség oka a funkcionális hypothalamic amenorrhea. […]

Ha rendszeres menstruációs ciklusod van, de nem vagy képes teherbe esni, akkor lehetséges, hogy a ciklusod anovuláris. Az anovuláris menstruáció gyakran szintén a funkcionális hypothalamic amenorrhea jele.

Ha a kimaradt, rendszertelen vagy anovuláris menstruációd ultrahanggal megvizsgálták, és vérvétellel azonosították a reproduktív hormonok szintjét, ami miatt policisztás ovárium szindrómával diagnosztizáltak (PCOS), akor a) statisztikailag nagy valószínűséggel félrediagnosztizáltak és b) a gyakran javasolt kezelés, mint a több edzés és a bevitel/ételcsoportok visszaszorítása még tovább árt a megtermékenyülésre való lehetőségeidnek.”

Forrás: Gwyneth Olwyn, 2014.

 

 

A tabletta nem old meg semmit

A funkcionális hypothalamic amenorrhea (FHA) kezelhető és visszafordítható. Természetes módon helyreállítható a rendszeres menstruációs ciklus és a hormonegyensúly, csupán rengeteg energia és pihenés kell hozzá.

 

„A szintetikus hormonok és/vagy orális fogamzásgátló tabletták alkalmazása a FHA-val küzdő páciens számára olyan, mint arra sarkallni egy pácienst, hogy kesztyűt viseljen a hüvelykujján, miközben újra és újra tovább üti azt a kalapáccsal. A legjobb az lenne, ha megkérnénk rá, hogy ne üsse már a hüvelykujját a kalapáccsal, hogy meggyógyulhasson az ujja. […]
[…] a legsikeresebb és szükségszerű stratégia a csontsűrűség helyreállítására ezeknél a pácienseknél, ha növelik a táplálékbevitelüket, amíg a menstruáció visszatér.”

Forrás: Gwyneth Olwyn, 2014.

Ha tablettával produkál valaki havi vérzést, az se nem természetes, se nem bizonyítéka annak, hogy minden rendben van. Gyakran előfordul, hogy az illető súlyos energiahiánytól szenved, s több tünetet is mutat, ami az alultápláltsággal hozható összefüggésbe, de a vérzés miatt úgy véli, hogy minden tökéletesen rendben van. Sőt, mivel úgy véli, hogy minden rendben van, talán azt is gondolja, hogy innentől nem kell neki annyi étel, s inkább még kevesebbet eszik a hízástól való félelemből – mellyel az ellenkezőjét teszi annak, mint amire valójában szüksége lenne. A mai diétás világunkban könnyű azt gondolni, hogy ha a hormonok „működnek”, akkor az égvilágon semmi bajunk.

A gyógyulásban is olykor előfordul, hogy lányok nagyon alacsony testsúlynál visszaszerzik (vagy épp megtartják) a menstruációs ciklusukat, de ez nem jelenti azt, hogy egészségesek vagy teljesen meggyógyultak! Nagyon ritkán az ösztradiol és progeszteron szint alacsony testsúlynál is megfelelő ahhoz, hogy vérzést eredményezzen. Ettől még az illető lehet alultáplált. Nem véletlenül került ki az új DSM diagnosztikai rendszerben (DSM-V. pg. 338-350. ) az anorexia vagy bulimia esetében a menstruáció kimaradása a diagnosztikai kritériumok közül. Gyakran társul ugyan hozzá, de nem minden esetben van így, ezért kivették a kritériumok közül. Ha a tabletta váltotta ki a vérzést, akkor nem a visszatáplálás az oka, még csak nem is az ideális testsúly, megfelelő mennyiségű zsírszövet vagy az elegendő energiabevitel, csupán a hormontabletta, amely kiváltja a reakciót, s a vérzést kierőszakolja.

 

„Míg nők FHA-val szexuális érdeklődés hiányát, hüvely szárazságot és esetenként korai menopauza tüneteket mutathatnak, addig a férfiak [alultápláltság esetén] szexuális érdeklődés hiányával, erekciós problémákkal és alacsony spermaszámmal küzdenek.”

Forrás: Gwyneth Olwyn, 2014.

 

 

Szóval hogyan szerezd vissza természetesen a menstruációdat?

Az alábbi lista Elisa Orastól származik, s ezeket követve már sokan találtak vissza vérzéssel díszített állapotukhoz. Jómagam is ezeket a tanácsokat követve szereztem vissza több mint 6 év kimaradás után természetes módon a menstruációmat. Szívből ajánlom!

 1. Egyél elegendő kalóriát, folyamatosan! Gondoskodj róla, hogy a HDRM javasolt kalória mennyiségeket fogyaszd. Ne hagyj ki étkezéseket. Kövesd az extrém éhséget, ha megjelenik. Egyél gyakran, minden 2-3 órában. [ameddig csak szükséges a visszatáplálásod/gyógyulásod során]
 2. Egyél bőven szénhidrátot, elég zsiradékot és koncentrált formában kalóriákat! Ne csak folyadékdús gyümölcsökből és zöldségekből vidd be a kalóriákat, hanem egyél kalóriadús és könnyen emészthető ételeket, mint kenyér, tészta, rizs, burgonya, hús, sajt, kekszek, étcsokoládé, magvajak, főtt ételek, kókusztej, olaj stb.
 3. Hagyj abba minden kalória kompenzációt! Nincs több purgálás (hashajtás, hányás, vízhajtás stb.), diétázás, böjtölés vagy kemény edzés. Pihenj, amennyit csak tudsz, és aludj, amennyit csak lehetséges. Csak könnyű séta plusz a mindennapi teendők. Max hogy elsétálj a hűtőig, kivedd belőle az ételt, majd irány vissza a kanapéhoz – érted a lényeget.
 4. Csökkentsd a stresszt! A legnagyobb stresszor evészavarban az, ha nem viszel be elegendő energiát, valamint a kalóriadeficit, megvonás, túledzés, purgálás stb. szóval ha ezeket elkerülöd a gyógyulásban, az már egy jó lépés előre. De fontos, hogy csökkents más stresszforrásokat is, amennyire csak tudsz – iskola vagy munkahelyi stressz, párkapcsolati konfliktusok és így tovább. Ha sok stresszel küzdesz a mindennapi életedben, akkor találj dolgokat, melyek segítenek ellazulni, mint a meditáció, relaxáló zenehallgatás, forró fürdő, olvasás vagy bármi, ami csak eszedbe jut. Ez nem a legjobb alkalom arra, hogy egy órát fuss naponta, hogy „megszabadulj a stressztől”. Emlékezz a 3-as pontra!
 5. Adj időt magadnak! Az összes fenti pontot folyamatosan alkalmazd, és légy türelmes. Néhány nő hamarabb, néhány hét alatt szerzi vissza a vérzést, míg másoknak ez néhány hónap [vagy akár több mint egy év], minden eset más. Amikor már legalább 3 egymást követő teljes menstruációs vérzést tapasztaltál (minél többet, annál jobb persze), akkor tudod, hogy a dolgok kezdenek megint megfelelően működni.”

Forrás: Elisa Oras, 2016.

 

 

Bizalom

Csak türelem, pihenés, és bízz benne, hogy visszatér!

A gondolataiddal sokat segíthetsz a folyamat meggyorsításában, és ha a menstruáció visszatérésének minden apró biztató jelét sikernek könyveled el, nagyobb eséllyel állnak helyre a dolgok! Maradj pozitív, és várd a visszatértét! Ha tudod, hogy visszatér, s mindent megteszel ezért, hogy ez meg is történjen, azzal megkönnyíted a saját dolgodat. Bízz benne, s akkor úgy is lesz.

Ne feledd a képletet:

TÖBB KALÓRIA + TÖBB PIHENÉS = GYORSABB FELÉPÜLÉS

 

 


Referencia:

 1. Elisa Oras. 2016. How To Get Your Period Back After Eating Disorder.
  https://followtheintuition.com/get-period-back-eating-disorder/
 2. Lauren Muhlheim. 2018. PsyD, CEDS. Eating Disorders, Periods, and Bone Health. Very Well Mind
  https://www.verywellmind.com/eating-disorders-periods-and-bone-health-3994438
 3. Jenifer Harcourt. 2018. Anorexia and Amenorrhea: What are the Consequences? Eating Disorder Hope
  https://www.eatingdisorderhope.com/information/anorexia/anorexia-and-amenorrhea-what-are-the-consequences
 4. Gwyneth Olwyn. 2014. Reproductive Health II: Kids or not, it’s still important. Eating Disorder Institute
  https://edinstitute.org/blog/2014/7/29/reproductive-health-ii-kids-or-not-its-still-important
 5. Vescovi, Jason D., Jaci L. VanHeest, and Mary Jane De Souza. “Short-term response of bone turnover to low-dose oral contraceptives in exercising women with hypothalamic amenorrhea.” In: Contraception 77, no. 2 (2008): 97-104.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18226672/
 6. Hoch, A. Zeni, Rania L. Dempsey, Guillermo F. Carrera, Charles R. Wilson, Ellen H. Chen, Vanessa M. Barnabei, Paul R. Sandford, Tracey A. Ryan, And David D. Gutterman. “Is There An Association Between Athletic Amenorrhea And Endothelial Cell Dysfunction?.” Medicine And Science In Sports And Exercise 35, No. 3 (2003): 377-383.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12618566/
 7. Laughlin, G. A., and S. S. C. Yen. “Hypoleptinemia in women athletes: absence of a diurnal rhythm with amenorrhea.” In: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 82, no. 1 (1997): 318-321.
  https://academic.oup.com/jcem/article/82/1/318/2823491
 8. Emily T. Troscianko. 2018. You are not your genes: menstruation in Anorexia & Recovery. Why you shouldn’t mistake your period for your happiness. In: Psychology Today
  https://www.psychologytoday.com/us/blog/hunger-artist/201809/you-are-not-your-genes-menstruation-in-anorexia-recovery
 9. Golden, N. H., Jacobson, M. S., Schebendach, J., Solanto, M. V., Hertz, S. M., and Shenker, I. R. 1997. Resumption of menses in anorexia nervosa. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine151(1), 16-21.
  https://pdfs.semanticscholar.org/8749/2c88709a22d4aef0bbb4dc26de6335ba5260.pdf
 10. Drabkin, A., Rothman, M. S., Wassenaar, E., Mascolo, M., & Mehler, P. S. 2017. Assessment and clinical management of bone disease in adults with eating disorders: a review. Journal of Eating Disorders5(1), 42.
  https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-017-0172-0
 11. Klibanski, A. N. N. E., Biller, B. M., Schoenfeld, D. A., Herzog, D. B., & Saxe, V. C. 1995. The effects of estrogen administration on trabecular bone loss in young women with anorexia nervosa. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism80(3), 898-904.
  https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/80/3/898/2649755
 12. Russell GFM. Bulimia nervosa: an ominous variant of anorexia nervosa. Psychol Med 1979; 9: 429–48.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/482466
 13. Nillius, S. J., Fries, H., and Wide, L. 1975. Successful induction of follicular maturation and ovulation by prolonged treatment with LH-releasing hormone in women with anorexia nervosa. American Journal of Obstetrics & Gynecology122(8), 921-928.
  https://www.ajog.org/article/0002-9378(75)90349-X/abstract
 14. American Psychiatric Association. 2013. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Fifth Edition. DSM-5. New School Library. Washington, DC & London, England.
  https://cdn.website-editor.net/30f11123991548a0af708722d458e476/files/uploaded/DSM%2520V.pdf

 

(frissítve 2020. 10. 25.)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial