szakirodalom

Hogyan szerezd vissza a menzeszed?

“Képzeld el, ha az emberek úgy undorodnának a diétáktól, mint a menstruációs vérzéstől.
Micsoda egy világ lenne!”


 

Ha valaki – legyen akár nő, akár férfi – diétázni kezd, nem eszik eleget, s ezt még drasztikus edzéssel és kiegészítőkkel is megtoldja, gyakran a reproduktív hormonok is sérülnek. Sok korábban diétázó vagy evészavarral küzdő nő elveszíti havi menzeszét, mert a szervezetben nincs elég energia ahhoz, hogy a termékenységre pazarolja a test az amúgy is szűkösen rendelkezésre álló energiát. Talán az illető azt gondolja, hogy „nem baj, legalább addig se kell vele bajlódni”, az igazság az, hogy a menzesz hiánya nagyon sok negatív következményt hoz magával.

 

 

Hypothalamic Amenorrhea

A hypothalamic amenorrhea néven emlegetett zavar megfelelő feltáplálással és pihenéssel helyrehozható, és a menstruáció gyógyszer nélkül természetes módon képes visszatérni, hogyha az energiaegyensúly már közelít az ideális szinthez. Ugyanakkor önmagában a menzesz visszatérése nem bizonyítja, hogy az illető teljesen egészséges.

 

Néhány lehetséges oka a menzesz kimaradásának:

 • kalória megvonás
 • túlevés, falászavar
 • túl magas testsúly
 • tisztulás hányással, hashajtással stb.
 • túlzásba vitt testedzés
 • nem elégséges pihenés, alvászavar
 • vérszegénység
 • alacsony testsúly, alultápláltság
 • gyors fogyás, egészségtelen fogyás
 • alacsony testzsírszázalék
 • trauma (pl. szexuális bántalmazás)
 • vitamin, ásványi anyag és makrotápanyag hiány (pl. zsír, szénhidrát, magnézium stb.)
 • túl sok stressz (a diétázás és túledzés növeli a stresszt a szervezetben és hyperkortizolizmust okoz)
 • felborult hormonegyensúly (a diétázás egyenes út a hormonális zavarokhoz)
 • evészavar jelenléte

Forrás: Elisa Oras, 2016.

 

Hálaisten, hogy nem menstruálok!

Sok lány úgy gondolja, hogy ez az evészavar és diéták édenkertje, ahol végre nem kell a havi vérzéssel, PMS-sel, görcsökkel, megnövekedett étvággyal vagy épp hányingerrel foglalkozniuk. Egyenesen kívánatosnak tartják, hogy kimaradjon a menzeszük, mert úgy gondolják, hogy anélkül sokkal könnyebb lesz az életük, és végre nem kell ezzel a „havi bajjal” törődniük.

Magadra ismertél?

Régen én is így gondoltam.

 

Ha huzamosabb időre sérül a szervezet hormonháztartása, az egyértelmű jele annak, hogy valami nagyon nincs rendben.

 

Sokáig azzal védekeztem, hogy mi a baj azzal, ha kimarad, úgyis utáltam… De aztán szembesültem a hiány következményeivel, s elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi lesz, ha majd gyereket szeretnék és képtelen leszek teherbe esni, csak mert sokáig nem voltam hajlandó változtatni az életmódomon. A környezetemből mindenki azt kérdezgette, hogy nem kellene erre valami gyógyszert szednem? Vagy amikor a lányok csicseregtek a női témákról, akkor inkább nem figyeltem oda, mert valahol mélyen nem éreztem magam közéjük valónak. Úgy éreztem, hogy számomra ez már idegen világ, aminek nem vagyok részese. Ahogy teltek az évek azt is elfogadtam, hogy talán nem lehet gyermekem természetes módon, csak örökbe fogadással. Megbékéltem ezzel az elképzeléssel is, s elfogadtam, hogy ez az én utam, s talán más formában találhatom meg a boldogságot, az anyaság nem is nekem való. Már előre leírtam az egészet, s a családommal is igyekeztem éreztetni, hogy tőlem ne számítsanak unokákra.

Aztán meg arra gondoltam, hogy ki a fene akar teherbe esni, amikor csak hízáshoz vezet? Úgyse akarok gyereket, minek törjem magam. És néhány csönttörésre való fokozott kockázat meg se kottyan, nincsen semmi bajom, tök jól elvagyok, biztos csak ijesztgetnek. Nem nagy dolog, mit izguljak miatta? Nem érdekel, hogy van-e egyáltalán, nem strapálom magam feleslegesen. Ha nem lesz gyerekem, hát nem lesz, kit izgat?

Azonban a dolog korántsem ilyen egyszerű.

Ha a testedben nincs elég energia bizonyos folyamatokra (pl. reproduktív hormonok termelése), akkor az idővel komoly zavarokhoz, csontritkuláshoz, más egészségügyi betegségekhez vezet.

 

 

Igenis fontos!

Ha huzamosabb ideig sérül a szervezet hormonháztartása, az egyértelmű jele annak, hogy valami nagyon nincs rendben. Ha kimarad, gyengül vagy teljesen eltűnik a menstruációs ciklus, az tényleg azt jelenti, hogy nem tudsz teherbe esni, de egyúttal azt is, hogy ha nem kezelik azonnal, akkor osteopeniához, majd annak súlyosbodásával osteoporosis, magyarul csontritkulás következik be.

Míg az osteopenia gyógyítható (s általában rendszeres kitartó feltáplálással helyreáll), a csontritkulás viszont nem. A csontritkulás férfiakat ugyanúgy érinti ebben az esetben, mint a nőket, akárcsak a kortizol túlzottan magas szintje a szervezetben, mely idegrendszeri problémákat okoz, szív-érrendszeri megbetegedéshez és emésztőszervi betegségekhez is vezethet.

Tehát nem túl rózsásak a kilátások menzesz nélkül, s ezt jó, ha szem előtt tartod, miközben a kimaradt vérzés „pozitív” oldalát elemzed. Ha nem szeretnél 30-40+ éves korodban egy tüsszentéstől bordatörést szenvedni, és napi szinten kemény fájdalmakat átélni, mert még arra sem lesz energiád, hogy a csonttörés begyógyuljon, s megmozdulj, akkor jobb, ha komolyan veszed a feltáplálást és gyógyulásod.

 

 

Idézet Olwyntól

„Ha nincs rendszeres menstruációs ciklusod (emlékeztetőül: a tabletta miatti (orális fogamzásgátló) havi vérzés NEM menstruációs ciklus), akkor más súlyos egészségügyi kondíció diagnózisának hiányában valószínűleg a terméketlenség oka a funkcionális hypothalamic amenorrhea. […]

Ha rendszeres menstruációs ciklusod van, de nem vagy képes teherbe esni, akkor lehetséges, hogy a ciklusod anovuláris. Az anovuláris menstruáció gyakran szintén a funkcionális hypothalamic amenorrhea jele.

Ha a kimaradt, rendszertelen vagy anovuláris menstruációd ultrahanggal megvizsgálták, és vérvétellel azonosították a reproduktív hormonok szintjét, ami miatt policisztás ovárium szindrómával diagnosztizáltak (PCOS), akor a) statisztikailag nagy valószínűséggel félrediagnosztizáltak és b) a gyakran javasolt kezelés, mint a több edzés és a bevitel/ételcsoportok visszaszorítása még tovább árt a megtermékenyülésre való lehetőségeidnek.”

Forrás: Gwyneth Olwyn, 2014.

 

A tabletta nem old meg semmit

A funkcionális hypothalamic amenorrhea (FHA) kezelhető és visszafordítható. Természetes módon helyreállítható a rendszeres menstruációs ciklus és a hormonegyensúly, csupán rengeteg energia és pihenés kell hozzá.

 

„A szintetikus hormonok és/vagy orális fogamzásgátló tabletták alkalmazása a FHA-val küzdő páciens számára olyan, mint arra sarkallni egy pácienst, hogy kesztyűt viseljen a hüvelykujján, miközben újra és újra tovább üti azt a kalapáccsal. A legjobb az lenne, ha megkérnénk rá, hogy ne üsse már a hüvelykujját a kalapáccsal, hogy meggyógyulhasson az ujja. […]
… a legsikeresebb és szükségszerű stratégia a csontsűrűség helyreállítására ezeknél a pácienseknél, ha növelik a táplálékbevitelüket, amíg a menstruáció visszatér.”

Forrás: Gwyneth Olwyn, 2014.

Ha tablettával produkál valaki havi vérzést, az se nem természetes, se nem bizonyítéka annak, hogy minden rendben van. Gyakran előfordul, hogy az illető súlyos energiahiánytól szenved, s több tünetet is mutat, ami az alultápláltsággal hozható összefüggésbe, de a vérzés miatt úgy véli, hogy minden tökéletesen rendben van. A mai diétás világunkban könnyű azt gondolni, hogy ha a hormonok „működnek”, akkor az égvilágon semmi bajunk.

A gyógyulásban is olykor előfordul, hogy lányok nagyon alacsony testsúlynál visszaszerzik a menstruációs ciklusukat, de ez nem jelenti azt, hogy egészségesek, és teljesen meggyógyultak! Ha a tabletta váltotta ki, akkor nem a feltáplálás az oka, még csak nem is az ideális testsúly, zsírszövet vagy elégséges energiabevitel, csupán a hormontabletta, amely kiváltja a reakciót, s a vérzést kierőszakolja.

 

„Míg nők FHA-val szexuális érdeklődés hiányát, hüvely szárazságot és esetenként korai menopauza tüneteket mutathatnak, addig a férfiak [alultápláltság esetén] szexuális érdeklődés hiányával, erekciós problémákkal és alacsony spermaszámmal küzdenek.”

Forrás: Gwyneth Olwyn, 2014.

 

 

Szóval hogyan szerezd vissza természetesen a menstruációdat?

Az alábbi lista Elisa Orastól származik, s ezeket követve már sokan találtak vissza legegészségesebb állapotukhoz. Jómagam is ezeket a tanácsokat követve szereztem vissza több mint 6 év kimaradás után természetes módon a menstruációmat. Szívből ajánlom!

 1. Egyél elegendő kalóriát, folyamatosan! Gondoskodj róla, hogy a MinnieMaud javasolt kalória mennyiségeket fogyaszd. Ne hagyj ki étkezéseket. Kövesd az extrém éhséget, ha megjelenik. Egyél gyakran, minden 2-3 órában.
 2. Egyél bőven szénhidrátot, elég zsiradékot és koncentrált formában kalóriákat! Ne csak folyadékdús gyümölcsökből és zöldségekből vidd be a kalóriákat, hanem egyél kalóriadús ételeket, mint kenyér, tészta, rizs, burgonya, kekszek, étcsokoládé, magvajak, magvak, avokádó, kókusztej, húsok, olaj stb.
 3. Hagyj abba minden kalória kompenzációt! Nincs több tisztulás (hashajtás, hányás, vízhajtás stb.), diétázás, böjtölés vagy edzés. Pihenj, amennyit csak tudsz, és aludj, amennyit csak lehetséges. Csak könnyű séta plusz a mindennapi teendők. Sétálj el a hűtőig, hogy kivedd belőle az ételt, majd vissza a kanapéhoz – érted a lényeget.
 4. Csökkentsd a stresszt! A legnagyobb stresszorok evészavarban az, ha nem eszel elegendő energiát, valamint a kalória deficit, megvonás, túledzés, tisztulás stb. szóval ha ezeket elkerülöd a gyógyulásban, az már egy jó lépés előre. De fontos, hogy csökkents más stresszforrásokat is, amennyire csak tudsz – iskola vagy munkahelyi stressz, párkapcsolati konfliktusok és így tovább. Ha sok stresszel küzdesz a mindennapi életedben, akkor találj dolgokat, melyek segítenek ellazulni, mint a meditáció, megnyugtató zenehallgatás, forró fürdő, olvasás, vagy bármi, ami csak eszedbe jut. Ez nem a legjobb alkalom arra, hogy egy órát fuss naponta, hogy „megszabadulj a stressztől”. Emlékezz a 3-as pontra!
 5. Adj időt magadnak! Az összes fenti pontot folyamatosan alkalmazd, és légy türelmes. Néhány nő hamarabb, néhány hét alatt szerzi vissza a ciklusát, míg másoknak ez néhány hónap [vagy akár egy év], minden eset más. Amikor már legalább 3 teljes menzeszt tapasztaltál (minél többet, annál jobb persze) akkor tudod, hogy a dolgok kezdenek megint megfelelően működni.”

Forrás: Elisa Oras, 2016.

 

Csak türelem, pihenés, és bízz benne, hogy visszatér!

A gondolataiddal sokat segíthetsz a folyamat meggyorsításában, és ha a menstruáció visszatérésének minden apró biztató jelét sikernek könyveled el, nagyobb eséllyel állnak helyre a dolgok! Maradj pozitív, és várd a visszatértét! Ha tudod, hogy visszatér, s mindent megteszel ezért, hogy ez meg is történjen, azzal megkönnyíted a saját dolgodat. Bízz benne, s akkor úgy is lesz.

Ne feledd a képletet:

TÖBB KALÓRIA + TÖBB PIHENÉS = GYORSABB FELÉPÜLÉS

 

 


Felhasznált források:

Elisa Oras. 2016. How To Get Your Period Back After Eating Disorder.
https://followtheintuition.com/get-period-back-eating-disorder/

Lauren Muhlheim. 2018. PsyD, CEDS. Eating Disorders, Periods, and Bone Health. Very Well Mind
https://www.verywellmind.com/eating-disorders-periods-and-bone-health-3994438

Jenifer Harcourt. 2018. Anorexia and Amenorrhea: What are the Consequences? Eating Disorder Hope
https://www.eatingdisorderhope.com/information/anorexia/anorexia-and-amenorrhea-what-are-the-consequences

Gwyneth Olwyn. 2014. Reproductive Health II: Kids or not, it’s still important. Eating Disorder Institute
https://edinstitute.org/blog/2014/7/29/reproductive-health-ii-kids-or-not-its-still-important

Vescovi, Jason D., Jaci L. VanHeest, and Mary Jane De Souza. “Short-term response of bone turnover to low-dose oral contraceptives in exercising women with hypothalamic amenorrhea.” In: Contraception 77, no. 2 (2008): 97-104.

Arce, Joan Carles, and Mary Jane De Souza. “Exercise and male factor infertility.” In: Sports Medicine 15, no. 3 (1993): 146-169.

Jensen, Carl Edward, Klaus Wiswedel, Jennifer McLoughlin, and Zephne van der Spuy. “Prospective study of hormonal and semen profiles in marathon runners.” Fertility and sterility 64, no. 6 (1995): 1189-1196.

Hoch, A. Zeni, Rania L. Dempsey, Guillermo F. Carrera, Charles R. Wilson, Ellen H. Chen, Vanessa M. Barnabei, Paul R. Sandford, Tracey A. Ryan, And David D. Gutterman. “Is There An Association Between Athletic Amenorrhea And Endothelial Cell Dysfunction?.” Medicine And Science In Sports And Exercise 35, No. 3 (2003): 377-383.

Laughlin, G. A., and S. S. C. Yen. “Hypoleptinemia in women athletes: absence of a diurnal rhythm with amenorrhea.” In: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 82, no. 1 (1997): 318-321.

Steinacker, Jürgen M., Werner Lormes, Susanne Reissnecker, and Yuefei Liu. “New aspects of the hormone and cytokine response to training.” In: European journal of applied physiology91, no. 4 (2004): 382-391.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial