evészavar és gyógyulás

Segítség, vízvisszatartás!

Segítség, vízvisszatartás!

Ha korábban diétáztál vagy egyszerűen nem ettél eleget, jó néhány kiló vizet „hízhatsz” rövid idő alatt. Három, öt vagy akár nyolc kiló víz is felszaladhat a testedre, akár néhány nap leforgása alatt. Ez persze ijesztő, és ha félsz a súlygyarapodástól, akkor talán azonnal bepánikolsz. Még el se kezdett javulni az állapotod, már azt gondolhatod, hogy amit eszel, attól több kilót is híztál, és egyre csak hízni és hízni fogsz, soha nem fog megállni a súlyod. Ami persze nem fedi a valóságot, mert ez a súly csak víz és glikogén raktár.

 

A vízvisszatartás normális, természetes és szükségszerű.

 

A vízvisszatartás, az érzés, hogy feszülnek a bokáid, hasad, combjaid, kellemetlen és nem megnyugtató érzés. Megértem, ha félsz és nem akarsz többet enni – főleg ezek után! – de az igazság az, hogy hosszú távon az egyetlen dolog, ami segít könnyíteni (vagy épp megszabadulni) az ödémától: a gyógyulás.

 

 

Ha érted, mi történik, nem esel kétségbe

A vízvisszatartás az első számú oka annak, hogy oly sokan visszaesnek. Magam is beleestem többször ugyanabba a hibába, mert a tudat, hogy néhány nap evés alatt jelentősen megugrott a súlyom, vagy akár egy nap alatt megváltozott az alakom érzetre és ruhaméretre, teljesen kiakasztott, és kétségbeestem. Azt gondoltam, hogy ez mind a sok kalóriadús étel miatt van, amit nem kellett volna megennem. Nehéz volt ezen az érzésen túllendülnöm, de mivel a korábbi tapasztalataimból már megtanultam, hogy ha egy pár napig például böjtölök és utána elkezdek enni (bármilyen keveset egyek is), akkor néhány kiló pluszra számíthatok. Azt is tudtam, hogy ha továbbra is eszek, akkor ennek a víznek egy része idővel leolvad a testemről, mert többé nem lesz rá szükség.

 

Ez csak átmeneti, és nem szabad tenned ellene semmit, mert akkor a gyógyulási folyamat sosem megy végbe.

 

A testünk képes szabályozni, hogy mire van szüksége, és habár nagyon sokan próbálunk mindent irányítani, ami a testünkkel kapcsolatos, végül mindig kiderül, hogy a testünk okosabb, mint hinnénk. Azt is megtanultam korábbi tapasztalatokból, hogy ha a víz feljötte után ismét diétázni kezdek, akkor az a néhány kiló plusz megint lemegy, de amint elkezdek nagyobb adagokat enni ismét, még ha a normál energiabevitelhez képest ez az adag alacsonynak tekinthető, akkor is számíthatok újabb néhány kiló pluszra. És ez így megy, amíg a testem úgy nem dönt, hogy végre megkapja minden nap azt az energiamennyiséget, amire szüksége van, hogy tökéletesen működjön.

 

 

Ez normális és szükséged van rá

A víz folyamatosan ingadozik a testünkön, egységben a Hold járásával, a testünk aktuális állapotával (ha fáradt vagy, olyankor erősebb), és függ attól, amit eszünk, ahogy érezzük magunkat, amennyit alszunk, mozgunk, nevetünk… Ha ebből kiragadod csak az étkezéseket, még akkor is marad több tényező, amely befolyásolja a víz mennyiségét a testeden. Ha nem eszel, akkor a diétázás miatt amint újra elkezdesz enni – mert étel nélkül nem tudsz élni – a víz visszatér, és emiatt néhány kiló pluszra számíthatsz.

Ez normális, természetes és szükségszerű.

A diétázás dehidratálttá tesz, és amikor felépülsz belőle, akkor szükséged van erre a folyadékra, hogy egészséges legyél. Hogy mennyi vízre számíthatsz, az teljesen egyedi, függ a diétás hátteredtől, hogy mit tettél korábban a testeddel, mennyit ettél, mit ittál és hogyan viszonyulsz a testedhez.

Nem kell félned tőle, mert erre szükséged van ahhoz, hogy rendbe jöjj!

Elhiszem, hogy kellemetlen, sőt sokszor fájdalmas és idegesítő érzés ez az egész ödéma, de el kell fogadnod, mert minél inkább küzdesz ellene, annál kellemetlenebb lesz. Amikor a tested meggyógyult, és az éhségérzeted is normalizálódik, ez a víz le fog olvadni a testedről, és nem lesz többé kellemetlen. Ez csak átmeneti, és nem szabad tenned ellene semmit, mert akkor a gyógyulási folyamat sosem megy végbe.

 

 

Ha ellenállsz neki, csak rontasz a helyzeten

Ha ellenkezel és vízhajtót használsz vagy újra éhezteted magad, ugyan a vízvisszatartás talán (csak talán!) megszűnik, de amint elhagyod ezeket a viselkedéseket, újra visszatér. Tehát nem nyernél vele semmit, csak még több vízvisszatartásra számíthatsz!

A legrosszabb, amit tehetsz, ha megpróbálod eltüntetni a vizet ahelyett, hogy türelmesen megvárnád, míg az magától elmúlik. Ezzel egyrészt visszaesel, és a tested nem épül fel a megvonásból, másrészt fejben nem tanulod meg elfogadni, hogy a tested igenis változni fog, s szükséged van rá, hogy mindezt végigcsináld. Ki kell tartanod a végéig, és akkor ez a kellemetlen érzés többé nem fogja uralni a világodat, és képes leszel más szemmel nézni a testedre. Annyira küzd azért, hogy meggyógyítson téged, ne nehezítsd meg és napold el a gyógyulásodat, mert az nem segít!

 

A legrosszabb, amit tehetsz, ha megpróbálod eltüntetni a vizet ahelyett, hogy türelmesen megvárnád, míg az magától elmúlik.

 

 

Hogyan állapítsd meg, hogy ez tényleg vízvisszatartás?

A hízás egyenletes folyamat. Ha drasztikus, hirtelen 2-3+ kg súlygyarapodás történt (mérlegen) néhány nap alatt, az nem valószínű, hogy valós súly. Egy-két éjszaka alatt képtelenség ennyit hízni, és ez alól te sem vagy kivétel. Hacsak nem ettél 10.000 kalóriát az elmúlt napokban, akkor nem híztál, hanem feljött némi víz a testedre. Ha előző nap többet ettél, és másnap máris 3 kilóval több vagy a mérlegen, emlékezz arra, hogy egyetlen nap nem tudsz tönkretenni semmilyen diétát, étrendet, célt, egyetlen nap alatt képtelenség ennyit hízni! Ha kétségbeesel, hívd elő a logikus énedet, aki segíthet téged meggyőzni, hogy ez csak víz.

Vízvisszatartás jelei:

  • Amikor összecsippented vagy az ujjaddal megnyomod a bokádon a bőrt, ott marad a nyoma. Ez egy elég tipikus jele annak, hogy lappang a víz a szöveteidben.
  • Miután elkezdtél többet enni, hirtelen súlynövekedést tapasztaltál.
  • Úgy érzed, mintha égne a bőröd, mint amikor leégtél a napon vagy zúzódás lenne a bőrödön.
  • Súlyosan nehéznek találod érzetre a testedet, mintha ólomból lennének a lábaid.
  • A szemeid és arcod láthatóan kicsit meg vannak dagadva.
  • A víz egy része a hasadra és combjaidra megy. Az is normális, ha ilyenkor narancsbőrösnek tűnik a bőröd felszíne.
  • A zokni mély nyomot hagy a bokádon, és éjszaka a párnagyűrődések lenyomata is megmarad reggelre az arcodon.
  • Gyakran jársz pisilni, és még ha nem is ittál, állandóan úgy érzed, hogy menned kell.
  • Esetleg hányingered van és fel vagy puffadva.
  • Hirtelen nőtt a súlyod, szinte egyik napról a másikra.

 

 

Segíts magadon!

A vízvisszatartás annak a jele, hogy valami történik odabenn. Pihenj, tedd fel a lábad a falra, miközben fekszel a hátadon, jegeld a bokádat, és igyál, amennyit kívánsz! Segít, ha eleget iszol napközben, és nem erőlteted túl magad. Viselj kényelmes ruhákat, semmiképpen sem feszülős sztreccses, tapadós nadrágokat és felsőket! Kerüld a szoros cipőket, és talán jobb, ha zoknit nem is húzol, amikor otthon vagy.

És a legfontosabb, hogy ne mérd magad, tedd el a mérleget, és csak egyél tovább! Maradj távol a mérlegtől, hiszen úgy sem megbízható a szám, amit látsz, mert az nem tükrözi, hogy mi minden zajlik a testedben! Tereld el a figyelmed a súlyodról, alakodról, vízvisszatartásról, és ne hagyd magad elcsábulni diétás, fitnesz vagy evészavar oldalakra! Inkább nézz egy jó filmet, csinálj valami mást, beszélgess a körülötted lévőkkel, de ne töltsd meg a gondolataidat – megint – olyan dolgokkal, amiktől rosszul fogod érezni magad. Tereld el a gondolataidat, és kösd le magad valami olyan tevékenységgel, amiben örömödet leled!

Bízz benne, hogy amikor a gyógyulási folyamat véget ér, a felesleges víz is le fog olvadni a testedről, és a tested visszatér a normális állapotába. Várd ki türelemmel a végét, légy kedves magadhoz, és akkor minden rendben lesz!

 

További tippek, hogy kitarts a gyógyulás mellett:

 

 

 


 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial