személyes írások

Szeretnél magabiztos lenni?

Az önbizalom egy képesség, ami tanulható.


 

Sok mindent próbáltam már az életben.

Próbáltam olyasvalaki lenni, aki nem én vagyok.

Próbáltam megfelelni a magammal szemben támasztott elvárásoknak. Az elvárásaim mindig átalakultak azon kiváltó okokká,  amiért általában rosszul éreztem magam.

Próbáltam utánozni a barátaimat, de mivel más voltam, mint ők, ezért mindig kudarccal végződött ez a próbálkozás.

Voltam már tündérbogár hercegnő, kemény csaj, vagány lány, de voltam lúzer is, akit a többiek kipécéztek maguknak a különcségei miatt.

Igyekeztem úgy viselkedni, hogy az emberek magabiztosnak lássanak, miközben legbelül sírtam amiatt, hogy mennyire nem vagyok az.

Önbizalom? Fogalmam sem volt róla, hogy mit jelent az.

Próbáltam olyan lenni, mint a legjobb barátnőim, akiket az egekig istenítettem a külsejük, sikereik, szépségük, tulajdonságaik miatt.

Folyamatosan másokhoz hasonlítottam magam, és ha rám terelődött a szó, jobb szerettem témát váltani.

Voltam hazug, depressziós, életvidám, épp úgy, ahogy voltam boldog, szomorú és felhőtlen is.

Érdekes visszagondolni, hogy mennyiszer változott a személyiségem, vagy inkább, mennyiszer próbáltam megváltoztatni a személyiségem.

Mert persze nem sikerült.

Vagyok valaki, akiről mindig azt hittem, hogy kevés. Mások a hozzám intézett megjegyzéseikkel gyakran biztosítottak is afelől, hogy ebben igazam van. Hittem nekik, hogy nem vagyok elég jó, mert én is ezt hittem.

 

 

Mi az egyetlen dolog, amit még nem próbáltam magammal szemben?

A fejlődést választani.

De nem csak amolyan “oké, akkor tegyünk valamit” vagy “oké, megpróbálom, de nem nagyon látom értelmét” módon. A fejlődést választani, de úgy, hogy hiszek is abban, hogy nekem sikerül!

Korábban sokszor próbáltam már meggyógyulni valamiből, helyretenni olyan dolgokat az életemben, amiről én is hittem, hogy lehetetlen… nem csoda, ha sosem sikerült.

A gondolataimban már mindent előre leírtam. Én magam voltam önmagam legnagyobb ellensége, mint ahogy a védtelen virághajtásokat zúzza le a nyári zivatar, mielőtt egyáltalán kinőnének a ragyogó szirmai. Összetörtem a lelkemet, mielőtt bárki más megtehette volna. Kitorpedóztam a boldogság lehetőségeit, amíg saját magamat győztem meg arról, hogy tényleg értéktelen vagyok. Nem csak a világ szajkózta ezt a képembe nap mint nap, de én is gondolatban folyamatosan negatívan beszéltem magamról.

 

 

Hogyan lettem jobban?

Ez egyszerű… legalábbis írásban megfogalmazva:

Annyiszor mondogattam magamban, hogy “jobban vagyok, képes vagyok rá, átalakulok, meg tudom csinálni, magabiztos vagyok”, míg elhittem, hogy tényleg így van. Elhittem, hogy értékes vagyok és mindent meg fogok tenni azért, hogy ezt át is érezzem.

Amikor elhatároztam, hogy meggyógyulok az evészavaromból és a társbetegségekből, nem úgy álltam neki – mint eddig minden korábbi alkalommal – hogy “oké, megpróbálom, de úgyse fog sikerülni, nekem nem, mert én félek, és nekem nem fog menni, és amúgy is képtelen vagyok rá, minek próbáljam meg teljes erőbedobással”. Nem. Ez sosem működött. Ha működött volna, nem érezném magam ennyire rosszul – gondoltam. Hanem elhatároztam, hogy meggyógyulok, és gondolatban kitöröltem minden mást, ami bemesélte volna nekem, hogy ez lehetetlen! A gondolataimban elültettem a jó vagyok magot, és addig ismételtem újra és újra ugyanazokat a pozitív, motiváló mondatokat, amíg végül el is hittem őket, és úgy is viselkedtem.

Azt hiszed, a kisgyermekek születésüktől kezdve önbizalom helyett önutálatot éreznek? Vagy hogy már kisbabaként küzdenek az önelfogadással? Ez egy tanult dolog. Tapasztalatokból tanuljuk, majd mások reakciójában keresve önmagunkat alakítjuk ki a saját magunkról alkotott képet a fejünkben. Az önbizalom hiánya tanult. A negatív belső monológ tanult. Az önhibáztatás és szégyellés tanult. Elejtett mondatokból és korábbi élményekből állt össze, és te élteted. Az, hogy valami nem sikerül, valójában sokszor a te választásod. Választhatnád a sikert is. Csak te döntöd el azzal, hogy melyik gondolatokba fektetsz energiát. Ha meggyőződésed, hogy nem fog sikerülni, igazad lesz.

Az önbizalom egy képesség, ami fejleszthető.

Nem vagyok varázsló, és nincs szuperképességem. Az egyetlen, amim van, az a saját magamnak nyújtott segítő kezem.

 

 

Miért sikeresek egyesek, és miért nem mások?

Akik sikerre visznek valamit a saját életükben, általában felismerik, hogy mekkora szerepe van a sikerhez vezető úton a hozzáállásnak. Ha magadban előre leírod, hogy nem fog menni, akkor nem várhatod, hogy sikerüljön. Ezzel gyakorlatilag eldöntötted, hogy neked nem tud megvalósulni, és hamarosan teljesen felégeted a motivációdat, így nem lesz miből táplálnod a kitartásod.

A kitartás fontos! Elsőre lehet, hogy nem sikerül. Talán másodszorra sem. Talán még harmadszorra is félsz, és szemed előtt lebegnek a lehetséges negatív forgatókönyvek. De ez nem baj, csak menj tovább! Emlékezned kell arra, hogy ezek csak gondolatok, és azért ártanak neked, mert hagyod. Meg tudod őket változtatni. A valóság az, ami az orrod előtt van, nem a félelmeid. Hanem amit MOST gondolsz. Ahogy érzed magad. Ahogy viselkedsz. Amilyen testtartásban tartod a testedet. A valóságot Te teremted azzal, amilyen döntéseket hozol. Ha gondolatban tudod, hogy valami menni fog – még ha nem is elsőre – az erőt ad, és tényleg nem lesz, aki vagy ami megállítson.

Senki máshoz nem kell hasonlítanod magad, mint saját magadhoz. A mostani magadhoz. Vagy ahhoz, aki tegnap voltál, és hozzá is csak azért, hogy lásd, máris mennyit fejlődtél.

Tudod, hogy mondják angolul: Fake it, til you make it. Azaz tettesd, amíg sikerül. Mint amikor minden nap erőltetetten rámosolyogsz reggel a tükörképedre, míg a mosolyod egy nap őszintévé válik. Minél többször ismételsz valamit, annál inkább valóság lesz. Ne beszélj lekezelően magadról, hanem légy a társad, aki felemel, aki bátorít, aki biztosít arról, hogy minden rendben lesz és gyönyörűen haladsz! Ha tudod, hogy valami sikerülni fog, és mindent megteszel, hogy így is legyen, akkor nem számít, hogy milyen démonok és ijesztő látomások jönnek eléd, te tovább fogsz menni, mert tudod, hogy neked sikerülni fog.

Használd a gondolataidat jó célra, és irtsd ki a fejedben lévő negatív én-beszédet, egyetlen módszerrel: ismételd addig a pozitívat, míg a negatívnak nem lesz helye odabenn többé. És mellette tedd meg, amit tenned kell!

A lényeg ebből az írásból, amit szerettem volna ma megosztani, hogy a leghatásosabb fegyver a félelem és negatív forgatókönyvek ellen: Ha reménnyel a lelkedben tetteted a dolgot, míg végül az meg is valósul.

Ez a siker titka.

Te mivel győzködöd magad?

 

 


 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial