evészavar és gyógyulás

Edzés nélkül kivagy? Állj le a függőséggel! 

Igen, az edzést is túlzásba lehet vinni. A mai modern világunkban könnyű abba a hibába esni, hogy az edzést tökéletesen egészségesnek látod, a kulcselemnek, ami bármikor, bármilyen formában és mennyiségben segít, hogy jobban érezd magad és elérd álmaid alakját. S habár tényleg fontos az aktivitás, az edzéssel is túlzásokba lehet esni.

 

 

De hát az edzés egészséges!

Ez viszonyítás kérdése. Ha nehezedre esik, hogy kihagyj egy edzést, és helyette leülj a fenekedre megnézni egy filmet, vagy ha erős bűntudatod van, amiért ma nem mozogtál eleget, az problémás. Edzésfüggőségnek számít, ha akkor is folytatod az edzést, ha már fizikailag nem esik jól, ha lesérültél, ha depresszióssá és kimerültté tesz, vagy ha a motivációd onnan ered, hogy állításod szerint “túl sokat” ettél ma, és azt le “kell” mozognod.

Az edzés az egyetlen dolog, ami képes téged lenyugtatni?

Gyakran kihagysz társasági összejöveteleket, csak hogy beiktathass egy edzést?

Lelkiismeret-furdalásod van, és nem tudod lesöpörni magadról az érzést, hogy rosszat teszel azzal, ha egy ideig nem mész edzeni?

Nehezedre esik leülni, pihenni, relaxálni, mert állandóan edzésterveken, mozgáson, lépésszámolókon és kalóriákon jár az eszed?

Talán meglepő tény: ez nem kellene, hogy így legyen. Nyilván, ha hivatásos sportoló vagy, és arról álmodozol, hogy kijuss az olimpiára, akkor ezek közül több igaz lehet rád, de ha nem tudsz egyetlen szabadnapot sem kivenni anélkül, hogy frusztrált és ideges lennél, ott gond van.

 

 

Hogyan állj le az edzéssel, és állítsd helyre a kapcsolatodat a mozgással?

 1. Ismerd be, hogy problémád van

  Ne hazudj magadnak, ne keress kifogásodat, csak lásd be, hogy az edzéssel való kapcsolatod nem egészséges. Mondd el a barátodnak, családodnak, valakinek, akiben megbízol, hogy ezzel küzdesz, és szeretnél egy kis szünetet tartani, hogy rendbe hozd a mozgással való kapcsolatod. Nagyon könnyű ebben a fitnesz-orientált társadalomban csak legyinteni egyet, és azt mondani, hogy “de az edzés egészséges és normális dolog”, és igen, lehet egészséges… De lehet nagyon egészségtelen is! Fizikailag és mentálisan egyaránt. Ha túlzásba visznek valamit, az sosem jó, és mindig következményekkel jár. Beszélj nyílt lapokkal, és mondd el valakinek, hogy erre oda kell figyelned, így megkaphatod a segítséget és támogatást, amire szükséged van ebben a helyzetben.

 2. Gondold végig, hogy miért akarsz ennyire mozogni

  Mi az a kiváltó ok, ami miatt ennyire ragaszkodsz az edzéshez? A testformálás, a kalóriaégetés, az önbizalom tuning, megfelelni vágyás vagy szimplán stresszlevezetés? Bármi is legyen, ha felismered, hogy mi vezérel, könnyebben tudsz más megoldást találni ezekre az érzésekre. Ha érted, hogy miért szeretnél máris rápattanni a futópadra vagy lenyomni egy kemény súlyzós edzést, nagyobb eséllyel sikerül megszabadulnod a negatív ösztönző erőktől.
  Például, ha a mozgás az, ami miatt úgy érzed, hogy megérdemled az ételt, akkor ha ez a gondolat ismét megjelenik, emlékeztetni tudod magad arra, hogy a testednek szüksége van energiára ahhoz, hogy kitartson még sokáig, és életben tartson téged. Megérdemled az ételt akkor is, sőt, akkor is enned kell, ha nem mozogtál.
  Ha pedig az edzéstől lesz önbizalmad, és erősnek, energikusnak érzed tőle magad, jó ha tudod, hogy ezt más módszerekkel is el lehet érni. Mit ad a mozgás, amit a hétköznapi életben nem kapsz meg? Milyen érzést nyersz az edzéssel, amire annyira vágysz?
  Ha a motivációd gyökerét megtalálod, képes leszel a saját személyiségedet fejleszteni, és ha a személyiséged fejlesztése az első számú cél, a test szerepe másodlagossá válik. Ez ilyen win-win helyzet.

 3. Kövess le minden olyan profilt a közösségi médián, aki a megszállott énedet hozza elő belőled

  Nem várhatod, hogy lemondj az edzésről bűntudat nélkül, ha egész nap fit emberekről készült fotókkal, fitness motivációs írásokkal, fitspiration oldalakkal, testépítős képekkel, étrendi tippekkel, kalóriaszámolókkal töltöd meg a fejedet! Törölj le mindent, ami befolyásolja a gondolataidat, és arra késztet, hogy eddzél, még keményebben, és minden értéket rögzíts, amit napközben elfogyasztasz! Emlékezz arra, hogy amit nézel, olvasol, hallgatsz és gondolsz folyamatosan napi szinten, az tesz téged olyanná és azzá, amilyen s aki vagy! A gondolataid nagyon erőteljesek, szóval töltsd meg őket a jó dolgokkal!

 4. Ha másképp nem megy, kényszerítsd magad, hogy leülj és pihenj

  Az elején – mivel valószínűleg nem vagy hozzászokva ehhez – nehéz lehet rávenned magad, hogy leülj a fenekedre és nyugton maradj. Egy óra futás nem pihenés, ahogy az sem, ha elmész hegyet mászni. Az sem pihenés, ha folyton sétálsz, ácsorogsz, és képtelen vagy nyugton maradni. Az állandó mehetnék, csinálhatnék, aktivitás és fokozott mozgásigény miatt eleinte kihívás lesz valóban pihenned és kitölteni az órákat más tevékenységekkel. Amikor én elhatároztam, hogy leállok az edzéssel teljesen, el se tudtam képzelni, hogy mit fogok csinálni helyett egész nap. Az első időszakban borzasztó ingerlékeny és feszült voltam, mert megszoktam, hogy a mozgással vezettem le a stresszt. Ahogy kitartottam az elhatározásom mellett, egyre könnyebb lett, mert kezdtem megszokni, és felfedeztem, mennyi időm szabadult fel, amit számomra szintén fontos dolgokra fordíthattam. Ehhez viszont kényszerítenem kellett magam, hogy megmaradjak a fenekemen, leüljek beszélgetni másokkal, olvassak, és lekössem magam.

  Ahogy az edzésre is eleinte talán nehezen vetted rá magad, amikor korábban elkezdtél többet mozogni, úgy a sportolás abbahagyása is eleinte kihívást jelent és odafigyelést igényel. De ahogy korábban az edzést is megszoktad és rutinná vált, a nyugalom, pihenés és kikapcsolódás is képes rendszerré válni. Nem lesz örökké stresszes, ha kihagysz egy edzést, de most a legjobb, ha tényleg leállsz és minimálisra csökkented a mozgást, amíg felismered, hogy nem csak edzésből áll az élet.

 5. Találj más tevékenységeket, amik lekötik az energiádat

  Itt a lehetőség, hogy újra felfedezd a hobbijaidat, és jó dolgokba fektesd az energiádat! Az edzés nagyon sok időt igényel, és talán rendszeresen lefoglalta a délutánjaidat korábban. Találj olyan dolgokat, amiket igazán szenvedéllyel tudsz végezni, s ami megadja azt a pluszt neked, mint az edzés! Művészetek, rajzolás, fényképezés, közösségi munka, haverok, család, olyan hobbik, amiket korábban élveztél, mielőtt megszállottá váltál az edzésed iránt… Bármit, amit szórakoztatónak érzel, és élvezettel végzel! Hosszú távon fontos, hogy az életedben több biztos támpontra támaszkodhass, amik segítenek visszatalálni ahhoz, aki igazán TE vagy.

 6. Iktass be egyre több pihenőnapot, amikor pihensz (és nem aktív pihenést!)

  Heti több napot, hogy kevesebb legyen az edzésnap, mint a pihenőnap! Ha alultáplált vagy és más egészségügyi gondokkal is küzdesz, ami miatt a mozgás kockázattal jár, akkor – konzultálva erről az orvosoddal – a legjobb, ha teljesen leállsz az edzéssel. Ha itt lesz az idő, újra elkezdheted, és egy egész élet áll előtted, hogy majd mozoghass! Most viszont a gyógyulásod az első. A kevesebb néha több, és ez az edzésre is igaz!

 7. Menj többet társaságba, foglalkozz emberekkel a tested helyett

  Folyamatosan állíts kihívásokat magad elé, és mondj igent olyan dolgokra, amiket ki akartál mindig is próbálni, de nem mertél vagy nem volt rá időd az edzés miatt. Fejleszd életed azon területeit, amik nehézséget jelentenek, egészen addig, míg képes leszel felülemelkedni ezeken a nehézségeken, és helyrehozni a konfliktusokat. Minden apró lépés előre fejlődés! Találkozz másokkal, az emberi kommunikáció (élőben, nem messengeren) nagyon fontos az egészséged érdekében. Talán fontosabb is mint maga az edzés! Társaság nélkül izoláltan, kirekesztettnek érezzük magunkat, és ez nincs jó hatással sem mentális, sem fizikai egészségünkre. Ismerkedj másokkal, mondj igent az összejövetelekre, és építs ki kapcsolatokat hasonló gondolkodású emberekkel, akik társaságában jól érzed magad!

 8. Maradj tudatos!

  Ha újra elkezdesz mozogni, állíts időzítőt és egy ésszerű határt, amit ha elérsz, abbahagyod a mozgást. Vagyis ne eddz órákig, ha előtte eldöntötted, hogy csak fél órát átmozgatod magad! Ha ez nehezedre esik, jobb ha egészen addig nem kezdesz újból sportolásba, amíg meg nem szokod, hogy edzés nélkül is van élet. Ha majd eljön az idő, hogy ismét kívánod és elkezdesz mozogni, vagy ha most továbbra is heti egy-két napon kitartasz a sport mellett, ne engedd magadnak, hogy túlzásokba ess. Három óra kitartó edzés rendszeresen szerintem túlzás, bár csak te tudod eldönteni, hogy ez szükséges-e vagy sem. Amíg bűntudatod van az edzés nélkül, addig legjobb, ha nem erőlteted a mozgást. A hétköznapi aktivitás ugyanolyan fontos, de ne ess abba a csapdába, hogy edzés-megvonás alatt sétával, állással kompenzálod a kieső órákat, amiket korábban mozgással töltöttél. Ha nem bírsz leülni, és inkább egész nap állsz, mert félsz az ülés következményeitől a testedre nézve, az ugyanolyan sérült és megszállott gondolkodásmód, mint ha egész nap az edzőteremben lennél.

  Maradj tudatos, ismerd fel a jeleket, és mondj nemet azokra a szokásaidra, amik visszatartanak attól, hogy a legjobb verziód lehess! Csak te tudod megváltoztatni a gondolkodásodat, senki más. Nem kell az edzéssel folyamatosan feszegetned a határaidat, hogy erősebb légy. Nem kell senkihez sem hasonlítanod magad, és főleg: nem minden fitness modell a médiában egészséges. Talán ők is pont olyan problémákkal küzdenek, mint te, csak még nem ismerték be magunknak. Az egyensúly megtalálása kulcsfontosságú! Ha rátalálsz, és meg tudod tartani, igazi győztes vagy! ❤️

 

 

 

 


 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial