evészavar és gyógyulás

Miért hullik ennyire a hajam? 

A hajhullás egy igen komplex probléma, és sokan tapasztalják – leggyakrabban lányok – életük valamely időszakában. Személy szerint nekem a hajhullás volt az első tünet, ami feltűnt, még mielőtt rájöttem volna, hogy azért hullik a hajam, mert nem eszem rendesen. A legtrükkösebb dolog a hajhullásban, hogy nem azonnal jelentkezik, hanem akár hónapokkal azután, hogy valami drasztikus esemény történt az illető életében vagy miután elkezdett egy drasztikus diétát.

A hormonális változások miatt a hajhullás nagyon sok lányt érint, de számos oka lehet annak, hogy a haj tömege vagy szerkezete megváltozik.

Ami biztos azonban, hogy 3 dolog jelentősen befolyásolja a hajunkat:

 1. Stressz
 2. Hormonok
 3. Étrend

 

Éppen ezért lehetséges, hogy egyetlen ok áll a hajhullás mögött, ahogy az is lehetséges, hogy számos dolog miatt tapasztalja valaki. Ezért szeretnék több ötlettel is szolgálni, hogy mit tehetsz, hogy a hajad egészséges legyen és visszanyerje tömegét.

 

 

Kevesebb stressz, több hajszál

A stresszhez tartozik a mozgás, általános aggodalom, magánéleti konfliktusok, a pihenés maga, és az, hogy mennyi energiát pazarolsz szorongásra. A túlzásba vitt mozgás – gyógyulás alatt meg főleg! – stresszként hat a szervezetedre, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű pihenést beiktass a napjaidba, és ne mozogj többet, mint ami még kellemesen jól esik. Ha alultápláltságból gyógyulsz, akkor különösen fontos, hogy leállj minden plusz mozgássalide tartozik a szabadidős aktivitás is, pl. amikor biciklivel tekersz fel a dombon – különben a szervezeted felépülése sokkal lassabban és nehezebben fog megtörténni (már ha megtörténik).

A stressz az egyik leggyakoribb oka, amiért valaki hajhullást tapasztal, legyen ez bármilyen sressz: munkahelyi, kevés alvás, iskola, család, trauma vagy akár amiatti aggodalom, hogy egyáltalán hullik a hajad. Ha képes vagy azonosítani, hogy a te életedben mi az a tényező, ami miatt fokozottan stresszeled magad, már egy fontos lépéssel közelebb jársz a célhoz.

 

 

Hormonok

Ugyan a sterssz miatti fokozott készültség a testedben is hormonváltozásokat idéz elő, nőknél például az ösztrogén és progeszteron szintjének ingadozása is idézhet elő hajhullást. Ahogy az ösztrogén vagy progeszteron szint emelkedik és csökken, úgy több vagy kevesebb hajveszteséget tapasztalhatsz időszakosan váltakozva. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása szintén okozhat hajhullást, hiszen a szintetikus hormonokat eltávolítod úgymond a szervezetedből, és a tested megtisztítja magát a nem természetesen termelődő hormonoktól, melyekre nincs szüksége. Ez egy drasztikus változás a tested hormonszabályozásában, aminek idő kell, hogy helyreálljon.

 

 

Étrend

Az étrendkérdés az, amellyel a legtöbbet tehetsz a hormonok egyensúlya érdekében, illetve a megfelelő energia és vitaminbevitel nagyon fontos tényező a haj szempontjából! Ezért érdemes megfontolnod a következő tippeket, amik sokat dobhatnak a hajad minőségén. Ezekre figyeltem én is a saját gyógyulásom alatt, és őszintén mondhatom, hogy a hajam sosem volt még ilyen erős és egészséges, mint most!

 

 

 1. Tápanyagok, mind fontosak!

  Azt tapasztaltam, hogy a szénhidrát felelős a hajam növekedéséért, a fehérjétől válik erőssé, és a zsírok teszik fényessé és dússá. Amikor rengeteg magvat ettem, hirtelen elkezdtek cserélődni a hajszálak, és néhány hónap alatt szinte kétszeresére dúsult a hajam.

 2. Vas és cink

  A vas és cink hiánya a szervezetedben szintén okozhat hajhullást, ráadásul a vas szintje vérszegénységhez vezethet, ami nőknél okozhatja a menstruáció kimaradását is. Alultáplált szervezetnek diétás időszak után fokozottan szüksége van erre a két ásványi anyagra, ezért érdemes rá odafigyelni. Kiváló vas és cink forrás például a lencse, étcsokoládé (vagy cukrozatlan étkakaó), tökmag, mandula és a zabpehely.

 3. Egyél eleget!

  A megfelelő energiabevitel – azaz a bőséges táplálék – elengedhetetlen ahhoz, hogy felépülj egy diétás időszakból, így ha még mindig vannak napok, amikor nem eszel eleget, vízhajtózol, túledzed magad vagy bármilyen módon megtisztítod magad attól, amit megettél, akkor ne számíts javulásra a közeljövőben. Ha a tested nem kap elegendő mennyiségű táplálékot, akkor nem lesz energiája olyanokra, mint a hajad dúsabbá tétele. Az elegendő energia önmagában lehet, hogy kevés, a táplálék minősége is számít. De amíg nem eszel eleget, szinte mindegy, hogy teljes értékű ételeket eszel-e vagy sem, mert amíg nincs energia a testedben, addig a vitaminok jelenléte gyakorlatilag részletkérdés.

 4. Életmód váltás?

  Amikor életmódot váltasz, az is stresszként hat a szervezetedre. Amikor például valaki vegetáriánus vagy vegán étrendre vált, akkor gyakran előfordul, hogy összességében nem eszik elég kalóriát, zsiradékot vagy fehérjét, ami a testnek túl extrém a korábbi étrendhez képest. Még ha az illető eleget is eszik, akkor is szinte bármilyen étrendi eltérés a korábbitól okozhat hajhullást pusztán amiatt, mert az étrend más. Ettől még ez az új táplálkozási mód nem feltétlenül rossz, csupán különbözik a korábbitól, és a testnek idő kell, hogy ehhez alkalmazkodjon.

 5. Fogyás elkerülése

  Ha kevesebbet eszel, mint amire szükséged van, és emiatt drasztikusan csökken a testsúlyod, akkor a hajhullás is drasztikusan megjelenik. Szinte minden energiadeficit alapvető társa a hajhullás.

 6. Türelem, türelem, türelem!

  Ha ezekre mind figyelsz, nem szedsz gyógyszert, ami befolyásolná a hajad minőségét, és nem kensz mindenféle kencét a fejedre, ami tovább ronthat a helyzeten, és még így sem érzel változást, ne keseredj el. A hajnak is idő kell, hogy újra egészséges legyen, és ha mindent megteszel, akkor hamarosan látni és érezni fogod a javulást. Eleinte a haj hajlamos még inkább hullani, amíg cserélődnek a hajszálak, de aztán hirtelen elkezd bedúsulni és erősödni, és azon kapod magad, hogy egész nap a hajadat tapizod a kezeddel, mert olyan jó érzés, hogy erős és dús újra! Koncentrálj arra, hogy egyél eleget, pihenj, aludj, pozitív maradj és változatosan egyél, és akkor hamarosan a hajad is újra erős és ragyogó lesz.

 

 

Tanulság

A hajad általában 1-3 hónappal a stressz UTÁN kezd el nagyon hullani! Tehát ha a gyógyulásod elején még sokkal erősebb hajhullást tapasztalsz, mint valaha az evészavarod alatt, az teljesen normális. Ilyenkor cserélődnek a hajszálaid. Ez csak átmeneti, hamar el fog múlni – ha eleget és változatosan eszel -, és aztán bedúsul hirtelen a hajtömeged. Szóval ne aggódj, ha hirtelen hullani kezd, csak figyelj oda arra, hogy sokat pihenj, egyél, aludjál és koncentrálj a gyógyulásodra. 🙂

 


Referencia:

Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. “Hair Loss: Common Causes and Treatment.” In: Am Fam Physician 2017. Sep 15;96(6):371-378.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28925637

Zuzanna Sabina Goluch-Koniuszy. “Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause.” In: Prz Menopauzalny. 2016. Mar; 15(1): 56–61.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/

Emily L. Guo, Rajani Katta. “Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use” In: Dermatol Pract Concept 201.7 Jan; 7(1): 1–10.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial