evészavar és gyógyulás

Mit tegyél egy falásroham után?

Légy kedves magadhoz! Úgy beszélj magaddal egy falásroham után, mint ahogy azzal beszélnél, akit a világon legjobban szeretsz.

Legközelebb más lesz. Most ez van. Az élet megy tovább.

 


 

Gyakorlati útmutató falásroham utáni nehéz órákra

A bejegyzés és tippek szempontjából most teljesen mindegy, mit nevezünk falásrohamnak. Lehet ez túlevés, csalónap, csalókaja, zabálás, bármilyen formája az étkezésnek, ami bűntudattal és/vagy rosszulléttel társul. Ha úgy érzed, túl sokat ettél és ezért megjelenik egy csomó nem épp hasznos gondolat, akkor fontos, hogy az alábbiakat ne tedd:

 • ne gondold, hogy a mai napnak már lőttek, szóval miért ne egyél még többet, ha már úgyis elcseszted
 • ne kezdd el kiszámolni, hogy mennyi kalóriát ettél
 • ne vegyél be se hashajtót, se vízhajtót és főleg ne hánytasd meg magad
 • ne egyél rá zöldséget vagy bármi rostosat
 • ne vegyél be fájdalomcsillapítót
 • ne határozd el azonnal a bűntudat miatt, hogy holnap egy falatot nem eszel vagy lekoplalod ezt a zabálást
 • ne nézegesd magad a tükörben
 • semmi esetre se állj rá a mérlegre
 • ne, még akkor se, ha nagyon akarod
 • másnap reggel se
 • se soha
 • ne kezdj őrült edzésbe, hogy lemozogd, amit bevittél
 • azonnal semmiképp se feküdj a hátadra, a hasadra végképp ne
 • lehetőleg ne most menj el ruhát próbálni
 • ne hibáztasd magad, időről időre mindannyiunkkal megesik, akik sokat foglalkozunk az evéssel

Az elmúlt tíz évben kellően sok mindent kitapasztaltam a falásrohamokkal kapcsolatban, és egyre inkább felismerem, hogy mit tegyek utána ahhoz, hogy a leghamarabb felépüljek – fizikailag és fejben is – az ilyen étkezésből. A falásrohamok lehetnek kicsik, nagyok, ritkák, sűrűek, egy naposak, két napig tartóak, egy hétig tartóak, ijesztőek, komfortosak, és bűntudatkeltőek. Akár egy normál adagnyit tartasz falásrohamnak, akár öt napra való táplálékot ettél meg fél óra alatt, az érzés többnyire ugyanolyan. A fájdalom, diszkomfort, a szégyen,a bűntudat, a puffadás, a hányinger, a telítettség és a vágy, hogy tegyél ellene, általában a falásrohamok velejárója. Arról már sokat írtam a honlapon, hogy mitől vannak a falásrohamok, és hogyan szabadulj meg tőlük, de gondoltam, hasznos lenne egy komplett bejegyzést szentelni annak, hogy mit csinálj, miután megtörtént? Mert a neten a legtöbb csodásan káros javaslat azt tanácsolja, hogy másnap koplalj, tarts detoxot, egyél keveset, szorítsd meg a kalóriákat, böjtölj, mozogd le a kalóriákat stbstb, és ez mind csak még inkább ront a helyzeten, mert előkészít arra, hogy a falásroham újra megismétlődjön a jövőben. Szóval, mit tehetsz mégis, miután megtörtént?

 

 

Ami segít:

 

 1. Folyadék

Miután magadhoz képest sokat ettél valószínűleg nagyon tele van a gyomrod és akár annyira tele vagy, hogy terhes mamának nézel ki vagy borzasztóan hányingered van, így megértem, ha nem az ivás az, amire a leginkább vágysz, pedig a folyadék sokat segít, hogy az étel gördülékenyebben haladjon a beleidben. Amint képes vagy inni, igyál és hidratáld magad bőségesen! Ha cukrosat ettél, akkor azért, ha sósat, akkor azért. A leghatásosabb a víz, citromos víz vagy gyógynövény tea. Én gyömbér és csalántea keveréket szoktam ilyenkor inni, ami egy kicsit segít a vesémnek. Talán a folyadék visszajön egy kicsit a torkodba egy kis gyomorsavval, ilyenkor ne ijedj meg, csak öblítsd ki a szádat és igyál rá egy kortyot. Csak annyit igyál, amennyitől még nem hányod el magad lehetőleg. Inkább apránként, általában az első kritikus óra után már javul a helyzet odabenn. Ha lehetőséged van egy kis citromos vizet inni (szívószállal, hogy ne marja szét a fogaidat), az is segít az emésztésednek.

 1. Emésztő enzim

Tuti bevált tipp, hogy ha úgy érzed nagyon sokat ettél, akkor vegyél be az étkezés után azonnal egy-két emésztő enzim tablettát, hogy támogasd a szervezeted abban, hogy könnyebben megbirkózzon az elfogyasztott étellel.

 1. Friss levegő

Menj ki a levegőre, sétálj egyet (de ne kompulzív jelleggel! nem a kalóriák lesétálása a cél, hanem hogy szabadban legyél és kicsit mozogj). A friss levegő megnyugtat, ellazít, segíti az anyagcserét és a séta egyrészt eltereli a figyelmed, másrészt segít lendületet adni az emésztésednek. Ha nagyon rosszul vagy, akkor persze pihenj, de érdemes kinyitni az ablakot és egy pár percre kimenni a szabadba, ha mást nem is teszel.

 1. Moss fogat!

Ahhoz, hogy minél hamarabb elfeledkezz arról, hogy mi történt, moss fogat! Az ízek eltüntetése a szádból egy nagy megkönnyebbülést jelent, és segít, hogy a továbblépj rajta és elfelejtsd, hogy mennyit ettél.

 1. Magnézium

Mivel az elektrolitok könnyen felborulnak ha stresszes vagy, főleg ha az étkezésben is változás következett be, érdemes néhány dolgot pótolni. A stressz növeli a magnézium igényedet (márpedig egy falásroham után mind totál stresszesek vagyunk), úgyhogy egy-két tabletta magnézium-citrátot vagy magnézium-oxidot, magnézium-laktát kiegészítőt (vagy bármilyen magnézium tablettát, magne b6 is jó) érdemes ilyenkor bevenni, az is szokott segíteni, hogy megnyugodj és az anyagcseréd is kicsit felpörögjön. Már ha a felpörgéshez a sok kaja nem lenne elég. Az is jó ötlet lehet, hogyha főleg fehérje tartalmú ételeket ettél, hogy a vizedbe keversz egy teáskanál természetes sót, mert a fehérjék emésztéséhez jól jön.

 1. Tereld el a figyelmed!

Ahelyett, hogy kikeresed google-ban, hogy miben mennyi kalória volt, amit megettél, és elkezdesz kalkulálni, hogy összesen mi mennyi összességében, vagy beütnéd az alkalmazásba egyenként mindazt, ami lecsúszott, inkább tereld el a figyelmed. Beszélgess valakivel, nézz macskás videókat, hallgass zenét és csinálj valamit, próbálj megfeledkezni egy időre magadról, a puffadásról, a telítettségről, a múltról, és tereld el a gondolataidat! Hidd el, ha nem magaddal foglalkozol ilyenkor, sokkal hamarabb jobban leszel.

 1. Egy kis jóga, lazítás nem árt

Van néhány jóga póz, ami kimondottan jót tesz a pocakodnak. Ha pedig épp egy falásrohamon vagy túl, egy kis nyújtás, lazítás és kutya-macska póz irdatlan sokat tud dobni a közérzeteden. Ebben az insta posztomban például négy pózt is találsz, ami a puffadás ellen szuperül hat, bár ha torkig vagy az étellel, akkor a hátadra fekvős, láb hátra lógatós pózt nem javaslom, ha nem akarsz gyomorsavat visszanyelni.

 1. Ne hibáztasd magad! Ami történt, megtörtént.

Ne kezdj önmarcangolásba, inkább tegyél úgy, mintha mi sem történt volna. Ha másnap úgy teszel, mintha az égvilágon minden a legnagyobb rendben lenne, akkor hamarabb felépülsz az evésből, mintha azt terveznéd, hogyan fogod ledolgozni a kalóriákat. Ne okold magad a történtekért. Egyél, amikor úgy érzed, hogy éhes vagy, és ne hagyj ki másnap étkezéseket! Ha másnap is rendszeresen eszel, akkor az anyagcseréd mozgásban marad és a testedből hamarabb kiürül a ma megevett táplálék. Minél hamarabb elfelejted, ami történt, annál jobban fogod érezni magad. Igen, valószínűleg a tested vizet tart majd vissza néhány napig, valószínűleg puffadni fogsz és esetleg nagyon szomjas leszel, az is lehet, hogy másnap semmi étvágyad nem lesz. Csak hagyd egy kicsit dolgozni a testedet, hogy tegye a dolgát, minden rendben lesz. Okos ő, tud vigyázni magára, nem kell cseszegetni, hogy emésszen már és nyomja ki az ételt onnan bentről. Ami bement, ki is fog jönni. A legjobb, amit tehetsz, hogy addig is azzal foglalkozol, ami az orrod előtt van, és folytatod az életed, mintha mi sem történt volna.

 1. Gondold végig, hogy mi okozta ezt az evést

Vajon mi vezérelt arra, hogy megedd, amit ettél? Éhes voltál? Sokat mozogtál? Féltél korábban enni abból az ételből? Vagy csak stresszeltél, ideges vagy szomorú voltál és ezért ettél? Vagy fogalmad sincs, csak egyszerűen egy pillanatra elveszett a tudatosság? Semmi baj. Tekintsd tanulópénznek. Elemezd egy kicsit az érzéseidet, hogy mit éltél át, mielőtt az ételért nyúltál, hátha többet látsz az egészből. Időnként megesik, hogy elpattan az utolsó húr és nem teljesen józanul cselekszünk. De ettől még ugyanúgy szerethető és értékes emberi lények vagyunk, és semmi szükség rá, hogy porig alázzuk magunkat gondolatban. Légy kedves magadhoz! Úgy beszélj magaddal egy falásroham után, mint ahogy azzal beszélnél, akit a világon legjobban szeretsz. Legközelebb más lesz. Most ez van. Az élet megy tovább.

 1. Aludd ki magad!

Az alvás áldásos tevékenység, és a legjobb barátod ilyenkor! Ha sikerül egy pihentető, nyugodt, mély alvást tenned egy falásroham után, másnapra újult erővel kelsz majd fel, mint akit kicseréltek. Az emésztésedre, az idegrendszeredre és a történtek utáni vegyes érzéseidre is mind jótékonyan hat az alvás. Ha veszel be magnéziumot, akkor valószínűleg könnyebben is alszol el. Az alvás legyen a fontossági lista tetején! Minél jobban alszol, annál hamarabb felépülsz. Mielőtt lehunyod a szemed, képzeld el, hogy másnap reggel kipihenten, jókedvűen ébredsz majd fel, és jó érzésekkel kelsz ki az ágyból. Ha el tudod képzelni a fantáziáddal, az már fél siker.

 

 

Utolsó megjegyzés:

Ne próbálj tisztábban étkezni másnap, kevesebbet enni vagy aktívabb és szorgosabb lenni, mert attól nem fogod jobban érezni magad. Bízd a testedre a munkát, és ne Te akarj mindent jóvátenni. Csak egyél, ahogy általában szoktál, esetleg egyél könnyebb ételeket, ami jól esik. Néhány nap múlva minden visszaáll a régi kerékvágásba, csak türelmesnek és empatikusnak kell lenned. Minél inkább a falásrohammal vagy elfoglalva, annál inkább növeled a kockázatot, hogy a falásroham újból meg fog ismétlődni. Nyiss a világ felé! Mi minden szalad el az orrod előtt, amit az evés miatt eddig észre se vettél? Arra koncentrálj inkább a kalóriák, a súlyod, az alakod és a merő bűntudat helyett.

A tested egy nagyon intelligens rendszer, minden rendben lesz.

 

 

 


 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial