evészavar és gyógyulás

Az agy nem fog magától “meggyógyulni”

Az agy újrakódolása nélkül nincs gyógyulás, neked kell újraprogramoznod

Az agynak több idő kell, hogy meggyógyuljon az evészavarból, mint ahogy a test gyógyul. Amint elkezdesz eleget enni egy alultáplált állapotban, a súlygyarapodás relatíve gyorsan történik. Olyan gyorsan, hogy talán azt gondolod „túl gyorsan hízok” és „nem bírok lépést tartani a gyors változással” vagy „ez túl sok, mi van, ha csak hízok és hízok majd és fejben továbbra is szenvedni fogok?”. Ha nem készíted fel magad arra, hogy a súlygyarapodás gyorsabban megy majd végbe, mert az csak egy icinyke-picinyke szeglete az egész gyógyulási folyamatnak, akkor könnyen bepánikolsz, és ez rendszerint visszaeséshez vezet. Habár a test hónapok alatt képes radikálisan új külsőt produkálni, a belső folyamatok a hízással még nem érnek véget, a hízás csak a kezdet, utána jön a kemény munka (ha még ez nem lett volna elég kemény).

Az agy számára némi idő kell, hogy észlelje a változást és a testképzavar kezdjen elmúlni, valamint egyre inkább idomuljon az agyban élő testkép a valós testképhez, ehhez bizony hónapokra van szükség. A hízás sokkal gyorsabb, mint amilyen ütemben az agy észleli az új testedet.

 

 

Idegen test, változó testkép

Emlékszem, hogy amikor már vagy tizenöt kiló feljött, akkor teljesen szétesett a kapcsolat a testem és elmém között. Talán még nagyobb volt a szakadék, mint korábban, és úgy éltem meg, mintha egy totál idegen testben élnék. Nem éreztem magaménak. Idegen volt. Más. Szokatlan. És cseppet sem otthonos. Kellett hozzá még egyszer ennyi kiló és fél év, hogy fejben kezdjem normálisan látni magamat (az agy normálisan lásson engem), és ne egy gnóm idegen bálnát lássak a tükörben. Idővel a testet is megszoktam és egyre inkább elfogadta a szemem, amit láttam. Az is sokat segített persze, hogy hamarosan stagnált a súlyom és egy pontnál nem híztam többet. Miután a súlyom is beállt, az étvágyam is megnyugodott, akkor jött a nehéz hullámvölgy, hogy most mi a franc következik? Az agy, miután a hízás megállt, akkor kezd igazán gyógyulni a traumából, amit a diétázás, nem evés és sok-sok kényszeres szokás okozott. Ha nem dolgozol vele és írod át a régi rituálészerű szokásaidat vagy szabályaidat, az egész hitrendszered, az magától nem fog változni.

 

 

A gyógyulás téglái

tápanyagbeli rehabilitáció + mentális újraprogramozás + érzelmi terápia = teljes gyógyulás

gyógyult test + gyógyult agy + pozitív lelkivilág = egészséges boldog élet

Ha ebből a mentális újrakódolás kimarad, nem lesz teljes a gyógyulás. A tápanyagbeli rehabilitáció (magyarán a fizikai felépülés) önmagában nem egyenlő a gyógyulással, maximum akkor, ha az evészavar csak nagyon rövid ideig tartott és így a kódolt diétás szokások és gondolatok nem jöttek létre. Az agy meg akar és meg is tud gyógyulni, de ez munkás dolog és erőfeszítést igényel. Az idegi újrakódolás kritikus eleme a gyógyulásodnak!

 

 

Nem elég a hízás, nem elég az evés, nem elég a kajaparák legyőzése vagy a pihenés, nem elég követni az éhséged, a saját agyadba pakolt kupaccal is foglalkoznod kell.

 

 

Mit jelent ez?

Ahhoz, hogy szabad legyél és ne legyenek automatikus negatív vagy kényszeres reakcióid az evéssel vagy testeddel kapcsolatban, újra kell tanítanod magadnak, főleg a saját agyadnak, hogy milyen módon gondolkodjon és milyen érzelmeket társítson a dolgokhoz. Mint ahogy eleinte valószínűleg lövésed nem volt a kalóriákról, csak megtanítottad magad kalóriákat számolni, most úgy kell megtanítod magad arra, hogy ne tedd. Vagy ahogy megtanultad másoktól, hogy az esti evés tiltott és jobban hizlal (ami egyébként baromság), úgy kell megtanítanod magadnak az ellenkezőjét, hogy este is szabad enned és jót tesz neked. Ezek a viselkedési minták alakítják a gondolataidat, és hogy mit fogsz érezni pl. evés után. Ezt nem tudja más megtenni helyetted, csak Te saját magadnak. Csak te vagy képes megváltoztatni a gondolataidat. És ezt nagyon fontos, hogy meg is tedd, ha tényleg meg akarsz gyógyulni. Máskülönben veszett fejsze nyele az egész és kvázi-gyógyultságnál nem jutsz előrébb. Nincs hozzá varázslat vagy egy gyors bűbáj, hanem bizony minden nap, minden órában, minden alkalommal módosítanod kell azt, ahogy reagálsz a dolgokra.

 

 

Nehéz? Igen. Fárasztó? Igen. Szükséges? Igen!

Az ok, amiért a kórházi vagy pszichiátriai kezelés oly gyakran sikertelen a valóságban, az ebben az agy idegpályáinak újrakódolásában keresendő. Olyan ez, mint amikor van egy operációs rendszered és azt kell frissítened, de megszenvedsz a régivel, mert folyamatosan a berögzült kódolások hibaüzeneteivel bombáz téged. Minden alkalommal át kell írnod, módosítanod kell, aztán ráklikkelni az új beállításokra, több századszor is, hogy „engedélyez”, ahhoz hogy tényleg sikerüljön és ne cseszegessen egyfolytában a régi rendszered. Állandó frissítés kell. Nem hiszem, hogy bárki képes teljesen meggyógyulni egy tartós evészavarból anélkül, hogy a saját gondolati mintáival is foglalkozna és a gyakorlatban újra és újra – több ezerszer – átírná, amíg az új felülírja a régit. Felülírni a régi hitrendszert, hogy a vékonyabb az jobb mint a kövér, szintén része ennek az újraprogramozásnak. Anélkül, hogy ezt engedélyeznéd, hogyan lennél boldog a saját természetes testedben, ami nagy valószínűséggel nem fog megfelelni ezen hitrendszerben szunnyadó elvárásnak? Ez az agyi újrakódolás (angolul neural rewiring) a titok a hosszútávon fenntartható teljes gyógyulásnak. Nem elég a hízás, nem elég az evés, nem elég a kajaparák legyőzése vagy a pihenés, nem elég követni az éhséged, a saját agyadba pakolt kupaccal is foglalkoznod kell.

 

 

Mi mindent kell újrakódolnod?

(leggyakrabban előfordulók)

 • a vékony nem egészségesebb, mint a kövér
 • a vékony nem jobb, mint a többi
 • bármikor ehetsz, amikor szeretnél
 • bármennyit ehetsz, amennyit szeretnél
 • bármit ehetsz, amit szeretnél
 • az étel később is ott lesz, később is ehetsz, ha szeretnél
 • nem kell lekoplalnod vagy lemozognod az ételt, a tested tudja a dolgát
 • nem fogod lemozogni vagy lekoplalni az ételt, szóval nem kell most magadba tömni mindent, ami ehető
 • a magas kalóriatartalmú ételek jót tesznek neked és szükséged van rájuk
 • a magas kalóriatartalmú ételek meggyógyítanak
 • az egészség nem a táplálkozáson múlik
 • a pihenés produktív és egészséges
 • nincs szükséged a rituálékra
 • nincs szükséged a kényszeres szokásaidra
 • a tested tud vigyázni magára, nem kell neked felügyelned mindent
 • értékes vagy és elég jó a világnak
 • a hízás természetes dolog
 • elég beteg vagy ahhoz, hogy meggyógyulj
 • szabad segítséget kérned
 • a tested úgy jó, ahogy van, nem kell változtatnod rajta ahhoz, hogy elfogadjanak
 • fontosabb, hogy milyen emberré válsz, mint hogy hogy nézel ki
 • attól, hogy újabb diétába kezdesz, nem leszel egészségesebb
 • az étrended nem tesz jobb emberré, mint mások
 • nem az evészavarodtól vagy különleges, hanem azért, aki belül vagy
 • nem vagy lusta attól, ha megengeded magadnak, hogy pihenj
 • a tested meg tud gyógyulni, nem tetted tönkre
 • minden étel jó étel, minden étel gyógyít és energiát ad
 • elég jó vagy ahhoz, hogy élj
 • elég jó vagy ahhoz, hogy szeresd magad

 

 

Referencia:

 1. Tabitha Farrar. Rehabilitate, Rewire, Recover!
  https://tabithafarrar.com/book-rehabilitate-rewire-recover/
 2. https://eatingdisorderrecoverypodcast.podbean.com/e/neural-rewiring-for-full-recovery-from-an-entrenched-eating-disorder/
 3. Campbell Celeste. What is neuroplasticity: Brain Line (2009)? Retrieved on June 19, 2018 from
  https://www.brainline.org/author/celeste-campbell/qa/what-neuroplasticity.
 4. Lyndsey Patterson. 2018. Full Recovery of Eating Disorders.
 5. Program in Occupational Therapy, Washington University in St. Louis School of Medicine, United States
  https://scientiaricerca.com/srcons/SRCONS-02-00070.php
 6.  Jessica Flint. 2015. 4 Steps to Change Your Brain and Behaviors with Travis Stewart. Recovery Warriors
  https://www.recoverywarriors.com/travis-stewart/
 7. Elisa Oras. 4 Steps to rewire your brain // Eating Disorder Recovery.
  https://followtheintuition.com/4-steps-to-rewire-your-brain/
 8. Jeffrey M. Schwartz and Rebecca Gladding. 2012. You are not your brain. The 4-step solution for changing bad habits, ending unhealthy thinking, and taking control of your life. Penguin Group, New York.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial