személyes írások

50 dolog, amit az evészavarom elengedéséről tanultam

Onnan tudom, hogy tényleg jobban vagyok, hogy nincs az a negatív érzés vagy bánat, ami meggyőzhetne arról, hogy tényleg jobb volt az evészavarom alatt. Tudom, hogy nem volt.

A gyógyulás olyan képességekkel ruház fel, amik megtanítanak értékelni azt, amid van.

Megtanítanak bízni a testedben.

És megmutatják, mennyivel erősebb vagy, mint azt valaha gondoltad volna magadról.

 

 

Az elmúlt évek tanulságai összefoglalva. Aki közelről ismer, tudja, hogy nagy híve vagyok az összegzésnek, listáknak, a tanulságok levonásának és majd új célok, szándékok, illetve stratégiák megfogalmazásának. Imádom végiggondolni és elemezni, hogy mi mindent látok másképp. Van ebben valami… erőteljes? Mintha ereje lenne annak, hogy megállapítom, mi történt, majd az új gondolatok megfogalmazásával rituálisan elengedem a régit.

 

 

Elmúlt évek során az alábbi tanulságokat vontam le – most csupán a gyógyulásra és mentális egészségre nézve:

 

 

 1. A legjobb szándékú cselekedet is könnyen lehet ártalmas, ha nem vigyázol.
 2. Mindenkinek eltérő képe van a valóságról. És talán mindenkinek igaza van.
 3. Bármennyire hiányzik a korábbi alakod, ha visszafele mész és diétázni kezdesz megint, később sokkal szarabb lesz, és valószínűleg még többet fogsz hízni.
 4. Jobb azonnal elfogadni, ami van, ha kockázatos változtatni rajta. Így van esélyed arra, hogy ha továbblépsz, már nem is lesz olyan fontos.
 5. Az evészavarom nem tűnik el. Felülírhatom, de el nem tűnik. Még egy jó ideig velem marad.
 6. A családod talán azt hiszi, hogy már tökéletesen rendben vagy, és ha nem szólsz nekik, hogy nem, akkor álomvilágba ringatják magukat. Bármilyen kiábrándító is az őszinteség, épp oly felszabadító.
 7. Még ha a szíved szakad is meg valakiért, akinek segíteni szeretnél, csak ő segíthet önmagán. Te támogatni tudod és megmutatni neki, hogy milyen értékes ember és mennyi mindent adhat a világnak. Nem tanácsra van szüksége, hanem megértésre és biztonságra.
 8. Nem tud senki megmenteni engem, ha én nem akarom megmenteni saját magam.
 9. Minden nap hallgatod a saját gondolataid. Nem mindegy, hogy mit mondanak, mert meghatározzák, hogy mit tapasztalsz.
 10. Anorexia után az inzulin rezisztencia, hypoglycemia, reaktív hypoglycemia és hyperinsulinemia gyakori jelenség. Kitartó feltáplálással ez is elmúlik majd. Szívás, de (általában) nem tartós.
 11. Kevés annál dühítőbb és kétségbeejtőbb érzés van, mint rádöbbenni, hogy a ruhatárad egyetlen eleme sem kényelmes többé, mert mindet kihíztad. Megint.
 12. Nem elég tudni, hogy mit érzel. Értelmezned is kell azt ahhoz, hogy kezdhess vele valamit.
 13. Nem vagyunk egyformák, és mindannyiunk betegsége, tünetei és tapasztalatai különbözőek. Épp ezért nagyon változatos dolgok segítenek, és ami nekem segített, talán neked nem fog. Neked kell rájönnöd, hogy nálad mi működik és mire van szükséged. Senki más nem tudja neked megmondani.
 14. Klassz lenne kidolgozott és tökéletesen ránk szabott kalória javaslatokat és stratégiákat hallani, de sajnos a gyógyulás nem ilyen egyszerű. És mivel nincsenek pontos válaszok előttünk, ezért nagyon ijesztő ez az egész. Ha nem félsz kísérletezni és elviseled, hogy időnként kudarcba fullad, amit csinálsz, majd miután rájöttél, hogy elcseszted, képes vagy újrakezdeni és folytatni onnan, ahol megtorpantál, akkor sikerrel fogsz járni. Nem szégyen hibázni. A hibákból tanulunk.
 15. Ha bármikor úgy érzed, hogy senkinek nincs rád szüksége, vagy úgy érzed, hogy túl sok, mindig számolj el ötig, mielőtt cselekszel.
 16. Az evészavarom nagyon vonzó újból, ha épp híztam és nem tartom magam valami értékesnek, de bármilyen vonzó is, sosem fogja megadni nekem, amit akarok. Azért vonz, mert azt már ismerem. Túl sok erőfeszítésbe került idáig eljutni, nem éri meg eldobni mindent az evészavaromért, csupán azért, hogy vékony legyek, mert soha nem fogja megadni, amire vágyom. Persze becsaphatom magam újra és újra, ha attól jobban érzem magam. Csak számoljak a következményekkel.
 17. Az emberek többsége nem tudja, mi zajlik benned, s hogy mennyire súlyos a helyzet. A barátaid lehetnek a legjószívűbb emberek a földön, de ők se mindig tudják, hogy miért cselekszel másképp, mint a józan ész diktálná, és emiatt előfordulhat, hogy nem értenek egyet. És ez tök oké. Szabad nem egyetérteni veled.
 18. Ha bárki letehénezi az alakod, az többet árul el őróla, mint rólad. Eldöntheted, hogy magadra veszed vagy csak szánod az illetőt, hogy ezen a szinten tart. Te döntésed.
 19. Egy kiadós sírás mindig bejön, mert utána egy kicsit megkönnyebbülök.
 20. Nagyon sok olyan dolog van a világban, ami miatt megkérdőjelezheted, hogy megéri-e meggyógyulnod. Sok minden van, ami miatt azt gondolhatod, hogy jobb volt régen. A világ tele van diétás marketinggel, fitnesz reklámokkal és sportos, sovány, vékony emberekkel. Meg kell tanulnod együttélni ezzel a ténnyel, vagy másképp minden visszaránt majd oda, ahonnan elindultál. Nem várhatod, hogy az egész világ a feje tetejére álljon, csak mert te épp gyógyulsz. Neked kell dolgoznod ezzel és nem mindenben a „trigger”-eket látni. A világ jelenleg ilyen. Vagy hagyod, hogy visszatartson és lemondasz arról, hogy jobban legyél, vagy beletörődhetsz és megtanulhatod felvértezni magad ellene, hogy ne legyen rád hatással.
 21. Talán egész eddigi életedben most fogod a legértéktelenebbnek érezni magad, mikor épp jobban akarsz lenni. Nagyon… nehéz. Nehéz ezt az egész kupacot elengedni. És főleg nehéz meghozni a döntést minden nap, újra és újra, hogy nem adhatod fel, tovább kell menned, mert csak akkor lesz jobb. Talán ez a legnehezebb dolog, amit valaha végigcsinálsz. És talán nem is bízol benne már, hogy jobb lesz, de csinálod megszokásból és mész tovább. Akárhogy is, a lényeg, hogy menj tovább!!!
 22. Minden szakaszban a gyógyulás során eltérő dolgokra van szükségem. (Leszámítva az ételt, ételre mindig szükségem van.)
 23. Hiába segít a rendszeres evésben, ha otthon maradsz, pihensz és alig hagyod el a házat, ha emiatt mentálisan becsavarodsz, így nem segítség.
 24. Az alvás az egyik legeslegeslegfontosabb része a gyógyulásodnak.
 25. Ne kövess vakon senkit! Neked kell válaszokra lelned. Használd mások tapasztalatait, használd a környezeted tanácsait, használd a megérzéseidet, és ezekből tudod összeállítani a nagy puzzlet, hogy NEKED mi fog segíteni. Vakon bízni valakinek a tanácsaiban, csak azért mert neki bevált, ostobaság. És aztán te szívod meg. Légy kritikus, de azért befogadó és nyitott! És ne felejtsd el megkérdezni önmagad is, hogy vajon mi segítene? Úgyis tudod a választ, legfeljebb próbálod nem hallani.
 26. Napi rutin, alvás, stresszkezelés, friss levegő. Négy alap dolog, ami megmentheti a napjaidat a totális katasztrófától.
 27. Ha visszanézem az evészavarom előtti képeket magamról, az akkori testemről, könnyebben meglátom benne a szépet, mint akkoriban. Most, hogy mindent elveszítettem, ami valóban széppé tett, megtanulom értékelni, amim volt.
 28. Ez viszont felveti a kérdést… hogy talán most se látom magamban a szépet és nem tudom értékelni, amim van? Esélyes.
 29. Amíg nem vagyok képes letörölni az evészavarom alatti alakomról készült fotókat, továbbra is ragaszkodom hozzájuk.
 30. Gondolkodj az álmaidon. Megmutatják, hogy mivel van még dolgod.
 31. Nem tudsz valamit elfogadni addig, amíg mindenáron változtatni akarsz rajta.
 32. Amíg azt várom, hogy a súlyom mikor fog újra lejjebb menni, az evészavarom előtti súlyomra, ahogy a szakirodalom is írja, hogy ez gyakran bekövetkezik, addig hónapokat pazarolok arra a gondolatra, hogy megint fogyni fogok. A fogyás az fogyás. Tök mindegy, hogy természetes vagy szándékos. Az evészavarom pontosan tudja ezt.
 33. Az agyadnak idő kell, hogy felépüljön a sérülésekből, amiket az alultápláltság és szorongás okozott. Adj magadnak időt. Egyre jobb és jobb lesz. De ehhez enned kell, pihenned és újraprogramoznod az elméd. Idegesítő, de megéri.
 34. Tovább tart fejben felépülni, mint fizikailag túlesni a mentálishoz képest gyors változásokon.
 35. Attól, hogy az alultápláltság következményei a hízás után már láthatatlanok, még lehetsz nagyon szarul és lehet igen nagy étvágyad. Szabad enned. Ne félj enni! Sosem késő többet enni vagy változtatni azon, amit csinálsz.
 36. Ha úgy teszel, mintha lenne önbizalmad, akkor idővel el is hiszed, hogy van.
 37. Nem az a cél, hogy elérj egy bizonyos súlyt, hanem hogy megtanulj a testeddel békében élni és úgy táplálni a testedet, ami a leginkább megfelel a szükségleteidnek. A cél a béke és elfogadás, nem pedig hogy a bmi skála alján legyél.
 38. A bmi egy baromság. Nehogy már egy ilyen buta skála diktálja, hogy te hogyan gondolsz a testedre. Ennél azért többet érdemelsz.
 39. Az „elhízott” kategória egy vicc, és köze nincs az egészségi állapotodhoz. Mellesleg az alultápláltság épp oly veszélyes és egészségtelen, mint ha valaki kórosan elhízott.
 40. Minél több időt töltesz a gondolataid megfigyelésével, annál hamarabb felismered, hogy mikor irányít téged az evészavar. Ha úgy gondolsz rá, mint egy másik te-verzióra, akkor tudsz vele feleselni. Ez pedig hatalmas segítség abban, hogy visszanyerd az irányítást!
 41. A gyomorsav hiánya nagyon sokféle tünetet tud okozni. Hálisten hamar kezelhető.
 42. Sohasem tudhatod, hogy mi zajlik mások életében. Épp ezért felesleges azt kívánni, bárcsak az ő életüket élnéd. Talán az ő életük is tök szívás.
 43. Ha egész nap alig eszel, mert nem szeretsz mások előtt enni, akkor este esélyes, hogy zabálni fogsz. Amitől aztán talán nem tudsz aludni. Aztán nem tudsz másnap reggelizni. És napközben megint nem eszel eleget. És este zabálni fogsz. És ezen leginkább az segít, ha fogod magad és munka közben is eszel, ha akarsz, ha nem. Ha éhes vagy, ha nem. Mert ki a franc akar egy ilyen körforgásban élni??
 44. Tök hülyeség böjtölni, mert most se fog segíteni. Mint korábban sohasem.
 45. Tudtad, hogy a koplalás butává tesz? Én sem. De most már tudom. Még szerencse, hogy visszafordítható.
 46. Ha az alakod sokat változott az elmúlt évtizedben, sok ismerősöd nem ismer meg. Aki vékonyként ismert meg, az azért, aki az evészavar előtt, az azért. Egész hasznos mondjuk…
 47. Minél előrébb jársz a gyógyulásodban, annál több téma érdekel az evészavar világon kívül.
 48. Minél jobban vagy, annál több új képességet fedezel fel magadban.
 49. Nem vagy mártír, hogy megmentsd a szeretteidet tőled, csak mert nem tartod magad jó társaságnak. Legyél ott. Ragadd meg a lehetőséget! Később bánni fogod, ha nem teszed.
 50. És végül: Onnan tudom, hogy tényleg jobban vagyok, hogy nincs az a negatív érzés vagy bánat, ami meggyőzhetne arról, hogy tényleg jobb volt az evészavarom alatt. Tudom, hogy nem volt. És olyan erősen látom már, hogy még ha egy pillanatra össze is omlik minden, amit gyógyulással elértem, akkor is marad egy torony, ami nem engedi, hogy a mélybe zuhanjak. Ez pedig olyan szupererő, amire büszke lehetek. Mert én vagyok ez a szupererő.

 

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial