evészavar és gyógyulás

Tényleg visszajön magától a menzeszem?

A havi vérzés, a menzesz nem old meg semmit, ha amúgy semmi más nem változik vagy egyszerűen nem állsz rá készen.
Nem a menstruáció a lényeg, hanem hogy egészséges legyél.
A menstruáció csak egy kelléke az egészségednek.
Ha hiszel benne, visszajön!

 

 

Sokan kérdezitek, hogy már egy éve esztek rendesen és a menzesz még mindig nem jött meg, hogy féltek, talán tönkretettétek a szervezeteteket és tuti valami baj van… s hogy mit csináljatok? Hogy nektek nem fog visszajönni és rettegtek, hogy sosem lehet majd gyereketek. Mivel nem csak egy-két ilyen üzenetet kapok, úgy döntöttem megérdemel egy bejegyzést.

Ebben a bejegyzésben (katt rá!) már írtam arról, hogy mivel segíthetsz a testednek, hogy a hormonjaid minél hamarabb visszaálljanak a megfelelő kerékvágásba (nagyon ajánlom, hogy értsd, mi történik ilyenkor a testedben!). Ugyanakkor azt sokan elfelejtitek, hogy amiképp nem egyetlen nap vezetett ahhoz, hogy elveszítsétek a havi vérzést, úgy nem is néhány napi ismételt eleget evés fogja megoldani ezt a problémát. Legtöbbünknek sok étel, pihenés, stresszkezelés és gyakran hízás kell ahhoz, hogy a mensi magától visszatérjen. Természetes úton. Külső beavatkozás nélkül!

 

 

Amit érdemes csekkolni, ha még mindig nem jött meg:

  • Megeszed a minimumokat minden egyes nap?
  • Pihensz és alszol eleget?
  • Elegendő szénhidrátot eszel?
  • Szervileg minden rendben van? Érdemes elmenni nőgyógyászati vizsgálatra, ahol készítenek egy ultrahangot. Ha szervi elváltozás nincs, akkor a menzesz az esetek 92%-ában természetes módon visszajön, ha itt lesz az ideje.
    (Ezt statisztikák és az egyik nőgyógyász is megerősítette, akinél jártam. Ha bennem nem bízol eléggé, az ő szavaiban biztosan megbízhatsz, az egyik legjobb nőgyógyász, akit ismerek.)
  • Megfelelő súlynál vagy? (a menzeszhez az átlagos bmi minimum a 20-22, ez alatt ritka, hogy visszatér valakinek sok évnyi diétázás/túledzés/alultápláltságot követően)
  • Van bármilyen betegséged, ami befolyásolhatja a szervezeted? Például valamilyen autoimmun betegség, amire gyógyszert is szedsz. Bármilyen gyulladás vagy betegség alapvetően már egy stressz a testednek.
  • Akarod-e, hogy visszajöjjön?

 

 

Türelem vérzést terem

Nagyon sok lánnyal beszéltem már, akik végigmentek a gyógyuláson, és eddig mindenkinek, akinél nem volt nőgyógyászati probléma és aki valóban eleget evett és hagyta a súlyát emelkedni, a menzesz természetes módon magától visszatért. De leggyakrabban ehhez 1-1,5 év kellett, hogy megtörténjen!! Nekem hat év kihagyás után egy teljes év kellett ahhoz, hogy a menzeszem újra megjöjjön, és csak akkor sikerült, miután a súlyom elkezdett stagnálni egy magasabb súlynál, mint amire számítottam, és miután már fél éve rengeteget pihentem, ettem és aludtam. Arról nem is beszélve, hogy fejben helyre kellett raknom a menstruációhoz való hozzáállásomat és bízni abban, hogy visszajön. Másképp biztos vagyok benne, hogy tovább tartott volna ez a folyamat.

Ismerek olyat, akinek 15 év kimaradás után tért vissza magától, sőt olyat is, akinek a 30-as éveiben jött meg először természetes módon, mert addig anorexiával küzdött és tizenéves korában nem volt lehetősége megtapasztalni a menstruáció adta szépségeket.
Sosem késő.

 

 

Segíts magadnak

A cink, vas, magnézium, b12 vitamin mind nagyon fontosak a nők egészségéhez, és érdemes ezekre különös figyelmet fordítani, ha még nem jött meg. Ezen felül nem mindegy, hogyan gondolkodsz a havi vérzésről. Ha a menzesz világát nyűgnek, bajnak, átoknak látod, azzal azt üzened a testednek, hogy ez egy rossz dolog és nem akarod. Így tudatalatt ellenkezel és megnehezíted a testednek, hogy egészségesen működjön. Hogyha ezzel szemben reményteljesen és boldogan gondolsz arra, hogy visszajön és újra minden hónapban rendszeresen menstruálni fogsz, akkor csak idő kérdése, hogy így is legyen.

A gondolataid most is ugyanúgy számítanak, mint a gyógyulás bármely területén. Ha minden apró kis tünetet (hüvelyi folyás, érzékeny mellek, ingerültség, hangulatváltozások stb.) egy jelnek fogsz fel, hogy a vérzés már úton van és a tested egyre egészségesebb és hamarosan tutira meg fog jönni, azzal azt üzened az agyadnak, hogy várod a pillanatot, hogy a menzeszed visszatérjen és hogy az tényleg úton van. Így fizikailag is azt fogja produkálni a tested, amit te fejben hiszel. Nem mindegy, hogyan gondolkodsz erről.

Én például emlékszem, hogy hetekig csak menstruációs eszközökről olvasgattam neten és arról, hogy mi minden történik a testemben a havi ciklus alatt (ajánlom youtubeon a hormonmentes nevű csatornát), és elképzeltem, hogy a teliholddal együtt megjön majd nekem is, és hogy mennyire várom már! És láss csodát, néhány héttel később meg is jött. Véletlen lenne? Kétlem. Szerintem a kettő között van összefüggés. Mivel akkor fizikailag már közel álltam ehhez a pillanathoz, de valamiért mégsem jött még meg, biztos vagyok abban, hogy rásegítettem a gondolataimmal, mondhatni „noszogattam” a testemet, hogy de igenis nekem meg fog jönni és kész. A plusz vitaminok, amiket szedtem csak a hab a tortán. Ha fizikailag már nincs akadálya, akkor a gondolataiddal sokat tehetsz azért, hogy megtörténjen, amit vársz. Használd ezt előnyödre!

 

 

Csak hormont ne!

Semmiképp se hagyd a nőgyógyásznak, hogy fogamzásgátlóval, szintetikus hormonnal, progeszteronnal kényszerítse a tested az ovulációra, bármilyen kétségbeesetten akarod, hogy megjöjjön végre. Nekem volt ehhez szerencsém, és habár pontosan tudtam, hogy azért nem jön meg, mert rohadtul nem eszek eleget és túl sovány vagyok, a nőgyógyász leteremtett, hogy miért nem mentem előbb hozzá és azonnal hormongyógyszert írt fel, hogy manuálisan beindítsa a havi vérzést. De ettől az a vérzés még nem volt természetes a testemnek és nem segített a helyzeten. Ugyanúgy alultáplált maradtam, és miután már nem szedtem be a gyógyszert, a vérzés is abbamaradt.

 

A havi vérzés nem old meg semmit, ha amúgy semmi más nem változik.

 

A havi vérzés nem old meg semmit, ha amúgy semmi más nem változik. Ha továbbra sem eszel eleget és sorvad a tested, tök mindegy, hogy kell-e betét egy hónapban vagy sem… Ahogy arra sincs semmi bizonyíték, hogy a szintetikus hormon által beindított havi vérzés javítana a csontsűrűségen, és segítene visszafordítani a kezdődő csontritkulást. (lásd Golden et al.) Ehhez gyógyulás kell, energiaegyensúly helyreállítás, bőséges kalóriabevitel, pihenés, esetleg súlyzós gyakorlatok vagy testsúlyos edzés, de magában a menzesz megléte (főleg ha nem is természetes!) nem fogja visszafordítani az osteopeniát, ami gyakori jelenség alultáplált szervezetek körében. Én – pont ezért – többet nem voltam hajlandó beszedni a hormontablettát, csak egyszer, mert tudtam, hogy ettől semmivel nem lesz jobb. A mesterséges havi ciklus természetellenes és meggátolja a testemet abban, hogy magának rendezze, amit kell.

 

 

Nem érdemes kikényszeríteni, mert nem leszel előrébb

Ahogy az olvasást nem lehet kikényszeríteni, ha nem állnak rendelkezésre a feltételek, hogy megtanuld a betűket, a menstruációt sem lehet kikényszeríteni, ha a tested nem áll készen rá. Ha itt lesz az ideje, menni fog magától. Ha viszont nincs, akkor tanulnod kell még, hogy mit hogyan kell csinálni, hogy sikerüljön. Ehhez kell a pihenés, az evés és a mentális újrakódolás: akarnod kell, hogy visszajöjjön! És főleg, hinned kell abban, hogy amint itt lesz az ideje, sikerül. Ha hiszel benne és lazán állsz hozzá, mert tudod, hogy úgyis meg fog jönni, ha kész leszel rá, az már fél siker.

Ha mindent megteszel, amit fentebb írtam, ha a testsúlyod és testzsírszázalékod elég magas hozzá és továbbra is eleget eszel, csak idő kérdése, hogy a tested bízzon abban, hogy eljött az ideje. Addig is csak egyél tovább, pihenj, ügyelj a gondolataidra és képzeld el újra és újra gondolatban, hogy a tested egészséges és a ciklusod rendszeres, s hogy ez milyen csodálatos dolog. Ez a legtöbb, amit tehetsz. Bízz abban, hogy a menzesz visszatér, és fogadd el, hogy ehhez valószínűleg híznod kell.
Talán többet, mint szeretnéd.

 

 

Referencia:

Emily T. Troscianko. 2018. You are not your genes: menstruation in Anorexia & Recovery. Why you shouldn’t mistake your period for your happiness. Psychology Today
https://www.psychologytoday.com/us/blog/hunger-artist/201809/you-are-not-your-genes-menstruation-in-anorexia-recovery

Golden, N. H., Jacobson, M. S., Schebendach, J., Solanto, M. V., Hertz, S. M., and Shenker, I. R. 1997. Resumption of menses in anorexia nervosa. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine151(1), 16-21.
https://pdfs.semanticscholar.org/8749/2c88709a22d4aef0bbb4dc26de6335ba5260.pdf

Drabkin, A., Rothman, M. S., Wassenaar, E., Mascolo, M., & Mehler, P. S. 2017. Assessment and clinical management of bone disease in adults with eating disorders: a review. Journal of Eating Disorders5(1), 42.
https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-017-0172-0

Klibanski, A. N. N. E., Biller, B. M., Schoenfeld, D. A., Herzog, D. B., & Saxe, V. C. 1995. The effects of estrogen administration on trabecular bone loss in young women with anorexia nervosa. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism80(3), 898-904.
https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/80/3/898/2649755

Nillius, S. J., Fries, H., and Wide, L. 1975. Successful induction of follicular maturation and ovulation by prolonged treatment with LH-releasing hormone in women with anorexia nervosa. American Journal of Obstetrics & Gynecology122(8), 921-928.
https://www.ajog.org/article/0002-9378(75)90349-X/abstract

 

(frissítve 2020. 10. 25.)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial