Az oldalról

 

 

Ítéljen mindenki saját véleménye szerint, saját olvasmányai alapján, de ne azok után,
amiket mások mondanak neki.
~ Albert Einstein ~

 

Az evészavar egy kegyetlen manipulatív betegség. Átveszi a hatalmat afölött, aki vagy, s lehetnél. Befolyásolja azt, ahogyan az életet látod, amit tapasztalsz, s míg te hiszed, hogy minden tökéletes, vagy talán, hogy úgysem lesz másképp, ő porig alázza minden erőfeszítésedet. Képes lerombolni mindazt, mit felépítettél. Az evészavarral sosem nyerhetsz. Az evészavar nem csupán egy illúzió, nem a fejedben történik, s gyökerei sokkal mélyebbre hatolnak, mint talán korábban sejtetted…

 

#recoveryispossible

 

Úgy érzed, kiesik a kezedből az irányítás, ha ételről és evésről van szó? Megragadtál egy testben, amivel nem tudsz azonosulni? Gyakran túleszed magad érzelmektől vezérelve, vagy mert az étel finom, s késztetést érzel rá? Megszállottan gondolkodsz recepteken, ételeken és azon, hogyan fogod lemozogni mindazt a kalóriát, amit megettél? Gyakran érnek erős ingerek, melyekre koplalással vagy zabálással reagálsz? Folyton fogysz vagy hízol, és már unod, hogy semmi nem segít? Szeretnéd minden erőfeszítés nélkül tartani az ideális súlyodat? Elvesztetted a hited, hogy valaha képes leszel követni a saját éhségérzeted anélkül, hogy folyamatosan a külsődön stresszelnél? Abnormális evés-viselkedést tapasztalsz ismerősödnél, esetleg Te magad evészavarral küzdesz?

 

 

Az oldalon szereplő információk segítséget nyújtanak az evészavartól szenvedőknek, azoknak, akik nonstop valamilyen diétát tartanak, alulevőknek, állandó kalóriaszámolóknak, de szülőknek, barátoknak, partnereknek, hozzátartozóknak, bármilyen életkorban, nemben, kulturális háttérre való tekintet nélkül. Az általam közzétett bejegyzések segítenek megérteni ennek a bonyolult, manipulatív betegségnek a hátterét, és bemutatni, milyen módon van hatással annak életére, aki nap mint nap küzd vele vagy ellene.

Ha egyetlen dolgot kellene kiemelnem, azt szeretném, hogy tudd, nem vagy egyedül. Az evészavar nem egy döntés, és az illető nem maga választja. Nem a társadalom okozza, és nem a szülők hibája. Nem a Te hibád. Csupán meggyőzött mindaz, amit a világban látsz – s ez lássuk be, szinte minden emberrel megtörténik. Az evészavar nem a kontrollról szól, annál sokkal többről! Az evészavar a legnagyobb kihívás, mert elvesz minden lehetőséget Tőled, felülírja a tudatod, szokásokat hoz létre és élősködik rajtad, míg már azt sem tudod, hogy ki vagy valójában.

Az evészavar a legijesztőbb dolog, ami valaha történt velem.

Megrémisztett.

Mert annyira benne voltam, hogy fel sem tűnt az évek során, mennyire elveszítettem Önmagam.

 


 

CÉLOM

A célom nem más, mint megérteni, mi hogyan működik, miért jött létre, és milyen összefüggések vannak a dolgok, gondolatok és történések között. De legfőbb célom: megmutatni, hogy bármi lehetséges, csak hinned kell benne!

 

INFORMÁCIÓ

Az oldalamon szereplő információk hivatalos evészavarral foglalkozó szakmai oldalakról, támogató közösségekből, általam olvasott könyvekből és tudományos kutatások adataiból felhalmozott információkból származnak, mindezt összemixelve a saját józan eszemmel és tapasztalataimmal.

 

HITELESSÉG

A blogon szereplő bejegyzések saját valós tapasztalatokra és a kutatásaim során szerzett elsősorban gyakorlati ismeretekre épülnek. Az elmélet fontos, de a valóság sokkal fontosabb.

 

ŐSZINTESÉG

Nem célom a köntörfalazás, és az evészavarokat, diéta-szokásokat teljes valójukban igyekszem bemutatni, ködösítések és mellébeszélés nélkül. Nem fogom idealizálni és szépíteni az igazságot, nincs semmi gyönyörű vagy magasztos ebben a betegségben, a krónikus diétázásban, sem pedig a társadalmi sztenderdeknek való megfelelési kényszerben. Mindez gyakran szorongással és más mentális zavarokkal párosul. Nem gondolom, hogy az evészavar maga egy “mentális betegség”, sokkal inkább a tanult minták és szokások halmaza, melyek a generációk során a társadalmunkban kifejlődtek. A mentális betegségeket komolyan kell venni, és ha nem dolgozol rajtuk, nem valószínű, hogy elmúlnak maguktól.

A tudatunk teljes agymosáson ment keresztül, mert elhittük ezt a sok diéta-és-egészség-ipar generálta baromságot, és azt, hogy a testünket akarattal kell “kontroll alatt tartanunk”, folyamatosan bizonyos mennyiség alá szorítva a bevitelünket, mert nem vagyunk képesek megérteni és követni a testünk jelzéseit és normálisan (túlevés és alulevés nélkül!) enni. Ki kell ábrándítsalak: képesek vagyunk rá. Egy egészséges embernek nincs szüksége számokra, hogy egészséges maradjon. Nincs szüksége kalóriaértékekre a kijelzőn. Csupán az intuíciójára, és arra, hogy elfogadja önmagát úgy, ahogy van.

 

NÉV

A Grown up Intuition (grown up = felnőtt, intuition = intuíció) név a szerintem legtermészetesebb megoldást szimbolizálja: felfedezni és követni a saját intuíciónkat és bizalmat gyakorolni, hogy minden, amire szükségünk van, rendelkezésünkre áll. De ehhez fel kell nőnünk, és hallgatnunk kell a saját megérzéseinkre, valamint el kell hinnünk, hogy bármire képesek vagyunk. Bármire képes vagy! Csak akarnod kell.

Amiben hiszel, az működik.

 

TÁMOGATÁS

Kérdésed van? Személyes helyzetre kérnél tanácsot? Elakadtál a sok információban? Írj nekem! Igyekszem válaszolni, amint lehetséges.

 

AZ ÉTEL AZ ELSŐ

Bármilyen megszorítás az ember legnagyobb ellensége. Az energiahiányos szervezet okozza legtöbb esetben a beszűkült látásmódot, megszállott fókuszt az evés és testsúly körül, valamint ez fokozza és tartja fenn az evészavar gondolatokat. A legfontosabb lépés ezért a kalóriamegszorítás elhagyása, az evészavar viselkedés átírása, és a felépülés során a súly és egészség helyreállítása + új stratégiák és szokások kialakítása. Ezután következhet az identifikáció, vagyis az evészavar és a saját identitás különválasztása. Mindez persze nem csak anorexia esetén igaz, hanem BÁRMELY masszív kalóriamegvonáskor! Ha nincs elég energia az agyunkban, egy sor különös dolog veszi kezdetét, s már rég nem mi irányítjuk a testünket (nemhogy a fogyást),  hanem a túlélési ösztöneink.

Én azt vallom, hogy ép testben ép lélek. Márpedig ha ez tényleg igaz, akkor miért lenne másképp evészavar feltáplálásban? Ép tudat = ép test. Ami a tudatban jött létre, az ott is változtatható meg! Minden mindennel összefügg.

Célom támogatni azokat, akik segítségre szorulnak, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a teljes gyógyulás.

 

 


 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial